Parlamentul a votat, miercuri seară, Proiectul Legii bugetului de stat şi Proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2025. Votul final a fost dat cu o zi mai devreme decât era programat.
Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, a afirmat după adoptarea bugetului de stat pentru anul 2025, că sunt îndeplinite astfel condiţiile pentru ”a susţine dezvoltarea ţării prin investiţii record, resursele pentru asigurarea plăţii salariilor şi pensiilor, restabilirea echilibrului în finanţele ţării”.
Legea bugetului de stat a fost adoptată cu 254 de voturi ”pentru” şi 192 de voturi ”împotrivă”. În sală s-au aflat 447 de parlamentari.
Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2025 a fost adoptată, de asemenea, fiind înregistrate 255 de voturi ”pentru” şi tot 192 de voturi ”împotrivă”.
Buget: creștere economică 2,5%, deficit 7%
Bugetul 2025 este construit pe o creştere economică de 2,5% şi un deficit bugetar de 7% din PIB.
La elaborarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi a bugetului pentru şomaj pe anul 2025 s-au avut în vedere:
- valoarea punctului de pensie de 2.032 de lei,
- creşterea câştigului salarial mediu brut în anul 2025 la 8.620 de lei, faţă de 8.118 lei estimat pentru 2024,
- scăderea ratei şomajului la 3,1%, faţă de 3,2% la sfârşitul anului 2024.
Cele două proiecte de lege vor merge la promulgare la preşedintele ţării, iar după semnarea decretelor ele vor fi publicate în Monitorul Oficial.
Record: buget dezbatut și aprobat în 2 zile
În acest an, bugetul de stat a fost dezbătut de Parlament în două zile. Marţi dimineaţă, începând cu ora 8,00, comisiile de specialitate au dezbătut proiectele cu fiecare ordonator de credite în parte şi au avizat bugetele, iar începând cu ora 12,30
Comisiile reunite de buget, finanţe şi bănci au început discuţiile, la fel, pe ordonatori. Dezbaterile din Comisiile de finanţe s-au încheiat miercuri dimineaţa, în jurul orei 4,30, ultimul ordonator de credite fiind Ministerul Muncii.
Faţă de forma Guvernului, în proiectul bugetului de stat au fost făcute, în Comisiile de buget, finanţe şi bănci, aproximativ 60 de modificări, care au fost aprobate de plenul reunit. Acestea vizează modificări de formă, rectificări, dar şi unele alocări de sume suplimentare, cele la multe – 34 de amendamente – la Secretariatul de Stat pentru Culte pentru personalul clerical şi renovări, reparaţii sau construcţii de biserici.
(Citește și: ”Buget 2025: Principalele coordonate privind veniturile și cheltuielile. Ce, cât, cum pentru ministere și administrațiile locale”)
***