fbpx

5 februarie, 2025

România a încheiat anul 2024 cu un parc auto de 54.471 de mașini electrice, dintre care 49.594 sunt autoturisme, potrivit datelor oficiale ale DRPCIV, furnizate de firma timișoreană LEKTRI.CO.

Conform datelor DRPCIV, până la 31 decembrie 2024 erau înmatriculate în România următoarele vehicule electrice: 49.594 autoturisme, 1.681 autovehicule de transport mărfuri, 1.503 autobuze si microbuze, 1.652 motociclete, 20 de autotractoare, 13 vehicule pentru scopuri speciale și 8 mopede. 

În 2024, numărul de autovehicule electrice înmatriculate în România a crescut cu 27% față de anul precedent, de la 40.286 de unități, până la 51.230 de autovehicule. Totodată, gama de mașini electrice s-a diversificat.


Per total, ritmul de creștere a pieței autovehiculelor electrice a scăzut în 2024, influențat de mai mulți factori, printre care diminuarea subvenției pentru achiziția de vehicule electrice oferită de stat în comparație.

Dacia Spring, cea mai căutată marcă electrică la înmatriculări

În clasamentul mărcilor auto cu peste 300 de înmatriculări în România până la finalul anului 2024 Dacia Spring conduce detașat, cu 17.947 vehicule înmatriculate, fiind urmată la mare distanță de Tesla, care are 8.457 de înmatriculări. Podiumul este completat de Volkswagen, cu 4.895 de automobile electrice înmatriculate în România. Cele trei mărci auto reprezintă 61% din întregul parc auto electric din România.

Când vine vorba de modele, primele 3 clasate sunt Dacia, Tesla Model 3 și Tesla Model Y, reprezentând 50% din totalul mașinilor electrice.

Anul 2025 se anunță a fi unul pozitiv în materie de înmatriculări noi de mașini electrice, în contextul în care subvenția din programul Rabla Plus s-ar putea să crească, ceea ce va stimula interesul consumatorilor pentru mașini cu motoare electrice și hibride.

Draftul programului Rabla 2025: Fără mașini diesel – posibilă creștere a tichetului pentru mașini electrice, în primul an cu producție locală de EV-uri și hibride

Rabla 2025 vine cu posibila eliminare a din program a mașinilor diesel și posibila creștere a tichetului de finanțare de la stat pentru mașinile electrice, de la valoarea de 5.000 de euro, după înjumătățirea de anul trecut, potrivit informațiilor transmise în ultimele săptămâni de ministrul Mediului, Mircea Fechet.


Importanța programului, care s-ar putea reuni sub o singură umbrelă în 2025, crește în condițiile în care de anul acesta avem primele autoturisme electrice produse local, la Craiova, de către Ford Otosan, precum și un model hibrid al Dacia la Mioveni.

Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA) a înaintat o propunere prin care valoarea eco-tichetului la mașinile 100% electrice să crească la 8.500 de euro în 2025, iar ulterior să scadă treptat, din nou, până în 2030. Mașinile hibrid au beneficiat în 2024 de o subvenție la achiziție de 2.500 de euro, jumătate față de 2023. Reducerile de subvenții la achiziție au dus la o scădere substanțială a înmatriculărilor de electrice și hibride noi.

Valoarea finală a tichetelor va depinde de bugetul programului și per total de legea bugetului de stat pentru anul curent – în 2024, programul Rabla Plus a avut un buget record, de 1 miliard de lei, în timp ce bugetul Rabla Clasic 300 de milioane de lei.

Decizia privind valoarea finală a eco-tichetului va influența semnificativ tendințele de achiziție de mașini noi în acest an. Conform datelor oficiale, în 2024 au fost înmatriculate 150.000 de mașini noi, iar românii s-au orientat către modele cu un consum mai redus și emisii scăzute. 

Producția de electrice a debutat în România – urmează Bigster hibrid

Niciuna din uzinele auto din România nu a produs vehicule electrice în 2024 – Dacia Spring ca exemplu este asamblată în China.


Ford Otosan a început însă de anul acesta producția noilor modele electrice ale Transit Courier și Tourneo Courier și noul Ford Puma Gen-E. Modelul Puma Gen-E utilizează motoare electrice fabricate la Halewood, Marea Britanie.

În același timp, în ceea ce privește producția Dacia, uzina de la Mioveni pregătește linia de producție pentru noul model de SUV-C Bigster, ce va intra în producție în 2025. Bigster va beneficia de o motorizare hibridă, care combină un motor convențional pe benzină cu un motor electric.

(Citește și: ”Dacia, în top 10 la vânzări auto în Europa – 8,2% cotă de piață”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: