Marea Britanie și Uniunea Europeană se pregătesc să semneze pe 19 mai, la Londra, un pact de apărare și securitate care ar urma să acopere o lacună lăsată în acordul pentru Brexit de fostul premier Boris Johnson.
Un nou pact de securitate cu UE este un element-cheie al strategiei de politică externă a actualului prim-ministru britanic, Keir Starmer, în contextul demersurilor președintelui, american Donald Trump, de a se distanța de securitatea europeană, comentează Politico.
Bruxelles-ul a propus un program de împrumut în valoare de 150 de miliarde de euro pe care guvernele UE să îl cheltuiască pentru reînarmare. Potrivit președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, fondurile ar trebui să fie investite pe baza principiului „cumpărați mai mult din Europa ”. Dar fără un acord oficial de apărare cu Bruxelles-ul, Regatul Unit va fi exclus din program.
Starmer a promis, de asemenea, să restabilească relațiile cu Bruxelles-ul, care au fost adesea tensionate sub predecesorii săi conservatori. Deși ambele părți au apreciat îmbunătățirea stării de spirit de la alegerile generale din Regatul Unit, au fost convenite puține detalii politice concrete.
Așteptări mari de la summitul de luna viitoare
Ambasadorii UE s-au întâlnit vineri la Bruxelles pentru a se pregăti pentru următoarea etapă majoră a Brexitului: mult-așteptatul summit de la Londra din 19 mai.
„Sentimentul general a fost că un pact de apărare și securitate este realizabil și de dorit”, a declarat pentru Politico un diplomat UE familiarizat cu reuniunea pregătitoare, adăugând că a existat o „așteptare” că acordul pentru apărare va fi agreat la summitul din mai.
Londra și Bruxellesul vor redacta, de asemenea, o declarație comună separată privind „problemele globale” în cadrul conferinței – care ar putea stabili un teren comun pe teme precum războiul din Ucraina sau sistemul comercial global, potrivit a doi oficiali UE care cunosc pregătirile pentru summit.
De asemenea, se așteaptă ca ambele părți să folosească reuniunea de luna viitoare pentru a ajunge la o „înțelegere comună” a aspectelor care vor fi abordate în cadrul resetării Brexit mai ample a premierului Keir Starmer – care a fost până acum lipsită de detalii politice.
Acest lucru ar putea deschide calea negocierilor privind obiectivele Regatului Unit – precum un acord privind standardele agroalimentare pentru a reduce birocrația comercială – și planurile UE, cum ar fi îmbunătățirea mobilității pentru tineri și studenți.
(Citește si: „Miniștrii de finanțe din UE, UK, Norvegia și Elveția analizează înființarea unui Mecanism European de Apărare pentru achiziții comune. Ce înseamnă „statele de pe linia întâi”)
***