luni

22 aprilie, 2024

28 mai, 2013

Pachetul privind supravegherea bugetară, care intră în vigoare începând de joi în toate statele membre din zona euro, conține măsuri în vederea creșterii gradului de transparență a deciziilor bugetare, o mai bună coordonare în zona euro, începând din 2014, și recunoașterea nevoilor speciale ale statelor membre din zona euro care fac obiectul unor presiuni financiare severe.

De asemenea, intrarea în vigoare a pachetului privind supravegherea și monitorizarea bugetare deschide calea pentru luarea unor măsuri suplimentare în vederea consolidării uniunii economice și monetare.

Potrivit unui comunicat al CE, pachetul introduce un calendar bugetar comun și norme bugetare comune pentru statele membre din zona euro.


O inovație importantă constă în asumarea de către Comisie a sarcinii de a examina şi de a emite un aviz cu privire la fiecare proiect de buget până la 30 noiembrie cel târziu. În cazul în care Comisia descoperă nerespectări grave ale obligațiilor care decurg din Pactul de stabilitate și de creștere, aceasta va invita statul membru vizat să prezinte un plan revizuit. Pentru zona euro în ansamblu, Comisia va publica o evaluare cuprinzătoare a perspectivelor bugetare pentru anul următor. Avizele Comisiei privind bugetele naționale și zona euro vor facilita discuțiile în cadrul Eurogrupului.

Pentru statele membre care fac obiectul procedurii aplicabile deficitului excesiv, este introdus un sistem de supraveghere care va coexista cu cerințele prevăzute în PSC și le va completa. În funcție de stadiul procedurii de deficit excesiv în care se află, statul membru în cauză trebuie să furnizeze regulat Comisiei informații suplimentare privind măsurile luate pentru corectarea deficitului său excesiv.

Astfel, va fi îmbunătăţită capacitatea Comisiei de a detecta orice riscuri privind această corecție. Atunci când sunt detectate astfel de riscuri, Comisia poate adresa o recomandare direct statului membru în cauză, astfel încât să se asigure că acesta ia toate măsurile necesare pentru a nu se considera că nu şi‑a îndeplinit obligațiile și, prin urmare, pentru a evita sancțiunile financiare.

Documentul consolidează, de asemenea, monitorizarea și supravegherea statelor membre a căror stabilitate financiară este amenințată sau care se confruntă cu dificultăți grave în privința acesteia. Intensitatea acestei monitorizări sau supravegheri va depinde de gravitatea situației financiare a unui stat membru.


Acesta include, dar nu se limitează la, acele state membre care beneficiază de asistență financiară sau care se află în procesul de eliminare treptată a unei astfel de asistențe. Cele care se confruntă cu o instabilitate financiară gravă sau care beneficiază de asistență financiară preventivă vor face, de asemenea, obiectul unei supravegheri sporite mai atente de către Comisie și de către Banca Centrală Europeană. Această supraveghere mai atentă se va baza pe cerințele impuse statelor membre în cadrul unei proceduri de deficit excesiv și va depăși sfera acestora.

Pe baza acestei supravegheri, Comisia poate concluziona că un stat membru trebuie să ia măsuri suplimentare deoarece situația sa financiară ar putea avea efecte negative majore asupra stabilității financiare a zonei euro. În astfel de cazuri, Comisia poate propune Consiliului de Miniștri să recomande statului membru în cauză să adopte măsuri corective sau să elaboreze un proiect de program de ajustare macroeconomică.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: