În cadrul unei reuniuni de urgență care a avut loc vineri, în Arabia Saudită, cele 57 de state din Organizația pentru Cooperare Islamică au adoptat Planul arab, elaborat în contrapondere la propunerea președintelui american Donald Trump de a prelua Gaza și de a o transforma în „Riviera Orientului” după ce palestinienii vor fi strămutați.
Miniștrii de externe din cele 57 de state membre ale OCI s-au reunit la sediul din Jeddah, Arabia Saudită, la trei zile după ce Liga Arabă a aprobat planul alternativ al Egiptului pentru Gaza, adoptat vineri de toată lumea islamică.
La summit au participat și reprezentanții țărilor musulmane mari, precum Indonezia, Turcia și Iran.
Planul arab a fost elaborat de Egipt și susținut de Liga Arabă. El prevede reconstruirea Fâşiei Gaza, distrusă de 15 luni de război între Israel şi Hamas, fără strămutarea celor 2,4 milioane de locuitori.
„Reuniunea ministerială de urgenţă a Organizaţiei Cooperării Islamice a adoptat planul egiptean, care a devenit acum un plan arabo-islamic”, a declarat ministrul de externe egiptean, Badr Abdelatty, relatează Times of Israel.
„Scopul principal al reuniunii este de a aproba planul arab”, a declarat pentru AFP un diplomat pakistanez, care nu a dorit să fie numit. „Este un moment crucial și lumea islamică trebuie să apară cât mai unită împotriva planului american”.
Planul arab prevede ca un comitet independent de tehnocrați să administreze Gaza pentru o perioadă de șase luni, înainte de a preda controlul asupra Fâșiei Autorității Palestiniene. Planul prevede ca palestinienii să rămână în Fâșie pe durata reconstrucției, spre deosebire de propunerea lui Trump de relocare a întregii populații.
Se caută o susținere largă pentru Planul arab
„Următorul pas este ca planul să devină un plan internațional prin adoptarea de către Uniunea Europeană și părțile internaționale precum Japonia, Rusia, China și altele”, a mai declarat Abdelatty, citat de France24.
„Aceasta este ceea ce vom căuta și avem contacte cu toate părțile, inclusiv cu partea americană”.
Rabha Seif Allam, de la Centrul Al-Ahram pentru Studii Politice și Strategice din Cairo, a declarat că Egiptul caută „sprijin larg” pentru propunerea sa.
„Aceasta este o încercare de a construi o coaliție largă care respinge strămutarea” palestinienilor din Gaza, explică Rabha Seif Allam.
Planul lui Trump a unit deja țările arabe în opoziție, Arabia Saudită găzduind și în urmă cu două săptămâni liderii arabi pentru a discuta alternative.
Siria, readmisă în OCI
OCI a readmis, de asemenea, Siria, care a fost suspendată în 2012 la începutul războiului civil sub Bashar al-Assad, după răsturnarea conducătorului de lungă durată în decembrie.
„Această decizie reprezintă un pas important către întoarcerea Siriei în comunitățile regionale și internaționale ca stat liber și drept”, se arată într-o declarație a Ministerului sirian de Externe.
Propunerea liderilor arabi, respinsă de Casa Albă
La summitul de marți de la Cairo, liderii arabi au sprijinit propunerea de reconstrucție a Fâșiei Gaza sub viitoarea administrație a Autorității Palestiniene.
Reuniunea la nivel înalt a Ligii Arabe a anunțat, de asemenea, crearea unui fond fiduciar pentru a plăti pentru reconstrucția Gaza și a îndemnat comunitatea internațională să îl sprijine.
Cu toate acestea, planul, care nu prevede un rol pentru Hamas, care controlează acum Gaza, a fost respins atât de Statele Unite, cât și de Israel, relatează AFP, agenție preluată de Barron’s.
Propunerea „nu răspunde așteptărilor” Washingtonului, a declarat joi purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Tammy Bruce.
Trimisul lui Trump pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, a avut o reacție mai pozitivă, numind-o „un prim pas de bună credință din partea egiptenilor”.
Președintele Donald Trump a stârnit indignare la nivel mondial, sugerând ca SUA să „preia” Fâșia Gaza și să o transforme în „Riviera Orientului Mijlociu”, forțând în același timp locuitorii palestinieni să se mute în Egipt sau Iordania.
****