sâmbătă

20 aprilie, 2024

10 martie, 2017

Comisia Europeană a constatat că metoda inițială de vânzare a Oltchim Rm. Vâlcea, printr-un vehiculul special Oltchim SPV, implică riscul ca potențialilor cumpărători al acestuia să li se ceară eventualele sume, care ar putea fi considerate ajutoare de stat acordate companiei.

Astfel că Adunarea Creditorilor Oltchim S.A. a aprobat modificarea planului de reorganizare a fostului combinat chimic din Rm. Vâlcea, ale cărui active vor fi vândute  prin nouă pachete de ofertă, potrivit unui raport transmis vineri la Bursa de Valori București (BVB).

„Modificarea planului priveşte exclusiv metoda de vânzare a Oltchim SA (toate celelalte prevederi ale planului rămânând în vigoare), în sensul în care se va face ofertarea şi vânzarea activelor pe pachete de active funcţionale şi nu prin metoda transferului activelor şi activităţii actuale pe Oltchim SPV, întrucât metoda iniţial aprobată nu observă, în opinia Uniunii Europene, principiul discontinuităţii economice, fapt care atrage riscul recuperării presupusului ajutor de stat de la cumpărător(i)”, spune raportul citat.


Mai mult, întreg preocesul ar fi pus în percol de metoda iniţială, căci „este foarte probabil ca potențialii investitori să se retragă (considerând tranzacția de achiziție ca fiind mult prea riscantă), împrejurare care ar determina imposibilitatea implementării planului de reorganizare aprobat, cu riscul evident al deschiderii procedurii falimentului impotriva Oltchim SA”.

„Într-un atare scenariu, toți creditorii societății, prevazuți a fi plătiți prin planul actual – votat și confirmat – se vor afla în situatia de a nu mai putea încasa nici măcar sumele stabilite a le fi distribuite prin plan”, precizează un document al Consiliului Administratorilor judiciari ai Oltchim, redat în raportul citat.

Vânzarea pe bucăți prsupune concediarea angajaților Oltchim și asigurarea de plăți compensatorii.

Oltchim SPV fusese conceput pentru a concentra activele viabile ale combinatului, eliberate de o parte din datorii, pentru a fi vandabil. Totuși, vânzarea pe bucăți a Oltchim nu este nouă, metoda fiind aprobată rpreliminar de Ministerul Economiei, încă din august anul trecut, când însă se mai așteptau, încă, rezultatele investigației Comisiei Europene.


Ministrul Economiei este, totuși, optimist privind viitorul industrial al regiunii, și are în plan „dezvoltarea unui ecosistem economic in jurul Oltchim, legat de un viitor un hub energetic”, potrivit unui comunicat al ministerului, citat de Hotnews.

 

Cine și ce vrea

Doi dintre principalii creditori ai Oltchim, Electrica Furnizare și ANAF, au votat împotriva modificării planului de reorganizare. CEC Bank, OMV Petrom și Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS, fosta AVAS) au votat în favoarea planului, dar condiționat, potrivit Profit.ro.
CEC Bank vrea ca, creditorilor garantați, să le fie distribuite integral sumele nete rezultate din valorificarea activelor ipotecate în favoarea acestora.

AAAS, cel mai mare creditor al Oltchim și, totodată, acționarul majoritar al companiei, căreia combinatul îi datorează peste 1,2 miliarde lei, a ținut să precizeze că dorește să-și mențină deschise toate opțiunile, potrivit sursei citate.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Iata rezultatul „Proiectului de Reindustrializare” al Romaniei, realizat de P.D.Liberal, P.N.Liberal si P.S.Democrat dupa 27 de ani de efort prometeic in aceasta directie!IN rest, NO COMENT!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Iata rezultatul „Proiectului de Reindustrializare” al Romaniei, realizat de P.D.Liberal, P.N.Liberal si P.S.Democrat dupa 27 de ani de efort prometeic in aceasta directie!IN rest, NO COMENT!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: