cursdeguvernare

joi

26 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Inflația serviciilor sperie BCE. Aceasta persistă și în România

23 septembrie, 2024

Martins Kazaks, membru al Consiliului guvernator al Băncii Centrale Europene (BCE), susține că este mai preocupat de persistența inflației din sectorul serviciilor, decât de o potențială deteriorare a activității economice, transmite Bloomberg.

„În opinia mea, riscul inflației prețurilor la servicii este în continuare mai semnificativ în acest moment, dar, pe măsură ce avansăm pas cu pas, vom vedea cum evoluează situația”, a declarat bancherul central leton, într-un interviu publicat luni de ziarul Leta. „Fără îndoială, direcția dobânzilor este în scădere. Cât de rapid va avea loc reducerea dobânzii depinde de modul în care economia va evolua în continuare.”

Creșterea prețurilor de consum în zona euro a încetinit la doar 2,2% luna trecută și se așteaptă să continue să se diminueze în septembrie, deși inflația în sectorul serviciilor rămâne în jur de 4%.


În același timp, producția nu reușește să se redreseze, iar BCE și-a redus previziunile de creștere pentru 2024-2026 la începutul acestei luni, când a decis o nouă reducere a dobânzilor.

Kazaks a spus că BCE trebuie „să fie atentă să nu fie surprinsă” de presiunile prețurilor din sectorul serviciilor, dar a adăugat că „un alt factor acționează în direcția opusă, și anume slăbiciunea economiei.”

„Dacă ratele rămân prea ridicate pentru prea mult timp, acest lucru ar putea încetini economia în mod inutil și ar putea crește șomajul”, a spus Kazaks.

Inflația serviciilor, o preocupare și pentru decidenții politicii monetare din România

Inflația din sectorul serviciilor din România rămâne, la rândul său, ridicată.


În august 2024, aceasta a fost de 8,6%, ”reflectând presiuni constante asupra prețurilor în acest domeniu”, notează specialiștii băncii olandeze ING.

Deși inflația generală a scăzut, inflația din servicii a fost mai lentă în a decelera, devenind un punct central pentru ajustările politicii monetare ale Băncii Naționale a României, susțin ei.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: