28 februarie, 2025

Numărul șomerilor în Germania a crescut în februarie, chiar dacă mai puțin decât estimaseră analiștii, iar rata șomajului s-a menținut la 6,2%, ceea ce indică faptul că încetinirea celei mai mari economii europene afectează soliditatea pieței forței de muncă, relatează Reuters.

Oficiul pentru Muncă (BA) a informat vineri că numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă a crescut luna aceasta cu 5.000, la 2,89 milioane, în timp ce analiștii se așteptau la o cifră de 15.000.

Rata șomajului s-a menținut în februarie la 6,2%, în linie cu previziunile analiștilor.


„Slăbiciunea economică rămâne vizibilă pe piața forței de muncă în februarie”, a declarat Daniel Terzenbach de la Oficiul pentru Muncă.

Numărul șomerilor ar putea reveni la nivelul din urmă cu 10 ani

Cea mai mare economie a Europei s-a contractat în ultimii doi ani și va stagna, în cel mai bun caz, în 2025, întrucât vastul său sector manufacturier este în recesiune, gospodăriile economisesc în loc să consume, iar guvernul cheltuiește mult mai puțin decât i-ar permite nivelul relativ scăzut al datoriei sale.

În acest context, numărul șomerilor din Germania ar putea depăși anul acesta pragul de trei milioane de persoane, pentru prima dată în ultimii 10 ani.

Miercuri, institutul economic Ifo a declarat că societățile germane intenționează să își reducă numărul de angajați în toate sectoarele, cele mai severe reduceri de personal fiind observate în industria prelucrătoare, conform unui sondaj din februarie.

Economia are nevoie de un impuls din partea noului guvern

Blocul conservator CDU/CSU a câștigat alegerile de duminică cu o marjă largă, iar Friedrich Merz a declarat că dorește să formeze rapid un guvern pentru a relansa economia germană. Pentru aceasta, va trebui totuși să formeze o coaliție, cel mai probabil cu social-democrații (SPD) cancelarului demisionar Olaf Scholz.


„Piața forței de muncă are nevoie urgentă de un impuls cu o politică economică adecvată”, a declarat Rainer Dulger, șeful asociației patronale BDA.

În contextul în care discuțiile de coaliție urmează să înceapă vineri, Dulger a făcut apel la următorul guvern al țării să acționeze prin reducerea birocrației, eliminarea descurajării muncii în sistemul de asistență socială și simplificarea proceselor digitale pentru obținerea vizelor în vederea aducerii lucrătorilor străini.

Companiile germane se plâng că este dificil să atragă angajații de care au nevoie, conform unui raport al Asociației Camerelor Germane de Industrie și Comerț (DIHK).

În decembrie, aproximativ 43% din firme nu au reușit să ocupe posturile vacante, din cauza deficitului de angajați calificați, a precizat DIHK.

(Citește și: Industria Germaniei – trasă la fund de industria auto – cădere accelerată în decembrie)

****


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: