3 luni de la debutul campaniilor de vaccinare: Țintele ratate de UE pe Trimestrul I

La trei luni de la debutul campaniilor de vaccinare împotriva coronavirus, doar cinci, respectiv 4, state membre au îndeplinit obiectivele de etapă al Comisiei Europene:… Mai mult›
06.04.2021
Cartea de identitate electronică și cip-ul ei: tipul de semnătură stocat și la ce folosește

Primele cărți de identitate electronice vor fi emise în septembrie 2021 și vor conține microcip-uri pe care pot fi stocate concomitent două tipuri de semnătură… Mai mult›
06.04.2021
Viciile generează peste 6% din bugetul României – cam cât cheltuielile de Apărare

Peste 17 miliarde de lei s-au colectat la buget anul trecut din așa-numitele ”taxe de viciu”, respectiv accizele la tutun, băuturi alcoolice și taxele pe… Mai mult›
05.04.2021
Pierdere de competitivitate față de Ungaria și Polonia: Rata de schimb reală efectivă – indicator critic pentru România

România și-a îmbunătățit pe parcursul ultimilor ani la nivel regional competitivitatea față de Cehia și Bulgaria, dar a pierdut teren în raport cu Croația, Polonia… Mai mult›
04.04.2021
Noutățile Bugetului 2014 / Veniturile și cheltuielile vor crește mai încet decât PIB-ul. Deplasarea accentului în finanțare
de Marin Pana 14.11.2013
Veniturile bugetului general consolidat ar urma să se majoreze anul viitor cu 2,1% în termeni reali iar cheltuielile cu 1,3%, ceea ce ar duce la micșorarea ușoară a deficitului bugetar până la 2,2%. Interesant este că ritmul de creștere în termeni reali este mai redus atât pentru venituri cât și pentru cheltuieli decât rata de creștere estimată pentru PIB și cifrată la 2,2%.
Cea mai importantă componentă a bugetului general consolidat, bugetul de stat, are programate venituri de 100,93 miliarde lei și cheltuieli de 119,26 lei, ceea ce conduce la un deficit al bugetului de stat de 18,33 miliarde lei. Adică mult peste deficitul bugetului general consolidat și 2,8% din PIB-ul estimat la 658,6 miliarde lei.
Explicația principală o găsim la nivelul bugetului asigurărilor de stat, care are statuat prin lege că trebuie să aibă veniturile egale cu cheltuielile. Din cele 52,2 miliarde lei venituri (+0,9% în termeni reali față de anul precedent), nu mai puțin de 12,5 miliarde lei vor veni prin transfer de la bugetul de stat, sumă aproape identică în termeni realicu cea din 2013.
Altfel spus, aproape 70% din deficitul bugetului de stat va fi cauzat de necesitatea acoperirii decalajului dintre sumele strânse pentru asigurări sociale și cheltuielile asumate în acest scop. Cheltuieli care ar urma să se facă în proporție de 24% din alte impozite și taxe decât impozitul dedicat și vărsate în oala mare comună a bugetului de stat.
Simplificat, dacă jumătate din taxele de tipul TVA, accize și impozit pe venit vor proveni de la familiile de pensionari ( pensionarii sunt aproape la paritate cu salariații plus șomerii ), cam șase miliarde de lei annual sau 500 milioane lei lunar din pensii vor proveni tot de la pensionari pe calea impozitării. Adică, în medie, un pensionar își va plăti singur 100 de lei din pensia primită.
Pentru a aprecia corect cum au fost distribuiți banii din bugetul statului pe 2014 pe ordonatori de credite relativ la cei alocați pe 2013 am ajustat raportarea la anul precedent a sumele prevăzute în proiectul de buget cu inflația medie de 3,0% inclusă în scrisoarea-cadru pentru bugetul pe 2014 ( vezi tabelul).
Munca, Educația și Sănătatea vor primi mai puțin bani în termeni reali, cu observația că reducerea în cazul Sănătății a fost cauzată în principal de dispariția sumelor alocate în 2013 pentru plata arieratelor.
Economia, Internele, Justiția și SRI vor avea și ele mai puține fonduri la dispoziție în raport cu anul anterior.
Creșterile reale cele mai importante sunt localizate la Ministerul Dezvoltării Regionale (+30%, din motive de susținere a descentralizării), Ministerul Finanțelor (+12%, cine-mparte, parte-și face), Ministerul Mediului (+12%), Ministerul Agriculturii (aproape +10%) și Secretariatul General al Guvernului (spre +7%).
Practic, se creează astfel imaginea unei deplasări a accentului în alocarea resurselor dinspre funcțiile principale ale statului înspre susținerea mai substanțială a birocrației, spre mediul rural și ecologizare, deplasare cu iz politic semnificativ.
15.11.2013, 2:26 am
beneficiind de remarcabila dinamica a Codului Fiscal,in timp ce platitorii de taxe si impozite se concentreaza focalizand asupra cresterilor pensiilor, alocatiilor, salariilor bugetate etc.,
noutatile incurajatoare prezentate in Articol denota ca actualul Guvern stapaneste cu profesionalism principiul implementat in constructia bugetului consolidat inca din zorii democratiei-revolutionare, asa-numitul ‘three card monte’.
varianta autohtona care nu necesita carti,nici macar vreo carte (plenar afirmata prin conectarea la hub-ul multiculturalismului european) este binecunoscuta sub denumirea de ‘alba-neagra’;
nefiind sigur ca este permis a insera vreun link, sugerez totusi cititorilor sa lanseze un search pe Google cu keywordurile ‘ baieti destepti de la bruxelles’ ,pentru documentare aprofundata si evaluarea popularitatii ei atlantico-europeene.
18.11.2013, 2:19 pm
Verificați va rog sumele și procentul de la SRI.