fbpx

10 martie, 2025

Șansele sunt în favoarea abandonării programului emblematic de cercetare și inovare (C&I) al UE în favoarea unui Fond European de Competitivitate (FEC) masiv, în următorul buget pe termen lung, conform notelor unei întâlniri din 25 februarie, obținute de Euractiv.
Miniștrii europeni ai cercetării se reunesc luni și marți Varșovia pentru o întâlnire a Consiliului de Competitivitate (COMPET), unde se va semna o declarație care susține FP-uri independente.

Sute de miliarde de euro sunt în joc, Comisia Europeană urmând să decidă dacă va lansa un nou program cadru de C&I independent (FP), sau dacă va continua cu propunerea sa de buget pentru perioada 2028-2034, care prevede fuzionarea acestuia cu finanțări strategice, într-un Fond European de Competitivitate (FEC) flexibil, controlat politic. (FP – Programul Cadru de Cercetare și Inovare – este programul UE care finanțează activități de cercetare și inovare în scopul de a sprijini dezvoltarea tehnologică, științifică și economică a statelor membre/ Actualul program se numește Horizon Europe)

Această idee a fost dur criticată de academicieni, membri ai Parlamentului European și analiști, dar rămâne în continuare în cărți, conform notelor unei ședințe din 25 februarie dintre un funcționar de rang înalt al Comisarului pentru Cercetare, Startups și Inovație, Ekaterina Zaharieva, și reprezentanți ai comunității de cercetare.


„Zaharieva și DG RTD [Direcția Generală Cercetare și Inovație] sunt în favoarea unui FP independent. Toți ceilalți sunt împotriva. Șansele sunt 80:20 împotriva unui FP”, se arată în note.

Notele reprezentantului cercetării menționează negocierile coaliției germane ca un posibil punct de influență pentru salvarea FP. „Toate celelalte puncte de contact (Zaharieva, DG RTD, nivel de lucru) irelevante. Decizia a fost luată direct de von der Leyen”, se precizează în note, referindu-se la președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Niciun FP nu a apărut în Compasul de Competitivitate al Comisiei, atunci când a fost prezentat în ianuarie, în ciuda promisiunii lui Zaharieva, de a-l proteja.

Toată lumea este de acord că actualul cadru este prea rigid și birocratic

Practic toate programele de finanțare C&I de la nivelul UE fac parte dintr-un FP, dar atât Draghi, cât și academicienii și Comisia sunt de acord că acestea sunt prea rigide și prea birocratice.

Dar întrebarea cheie este cine ar trebui să gestioneze fondurile mai flexibile și simplificate în următorul buget pe șapte ani: Comisia, care distribuie banii în funcție de prioritățile politice, sau experții care evaluează proiectele pe baza „excelenței”.


Publicația Politico a descris planurile de buget ca parte a unei „preluări de putere” facilitate de susținătorii ideilor lui Mario Draghi. Euractiv a scris anterior despre suprapunerea strategică a portofoliilor comisiei și, în acest caz, a fondurilor, care servesc pentru consolidarea puterii von der Leyen.

Poziție ambivalentă în rândul statelor membre

Dacă va avea succes în cazul FP-FEC, von der Leyen ar plasa un fond masiv de bani ai UE direct sub controlul politic de top, departe de experți și Zaharieva. Conform notelor, în prezent există o „lipsă de presiune politică” pentru un FP independent, dar statele membre „au puterea de a contracara”.

Miniștrii europeni ai cercetării se reunesc luni și marți Varșovia pentru o întâlnire a Consiliului de Competitivitate (COMPET), unde se va semna o declarație care susține FP-uri independente.

Declarația „poate avea semnificație”, dar nu are susținere din partea Germaniei, Franței, Austriei, Suediei și Danemarcei, conform notelor.

Exemple de bune practici

Consiliul European al Cercetării (ERC) și Consiliul European pentru Inovație (EIC) au fost lăudate de academicieni ca exemple principale de finanțare independentă ghidată de „excelență” care duce la rezultate puternice.


Atât ideea scursă de a fuziona finanțările într-un fond de competitivitate, cât și Compasul de Competitivitate al Comisiei au stârnit temeri că autonomia ERC și EIC ar trebui să cedeze în fața controlului politic.

Notele citate anterior susțin însă că „ERC și EIC vor continua să existe (într-o formă similară)”, deși rămân întrebări cu privire la cât de puternice sau independente vor fi aceste organisme.

„Solicităm Comisiei să le păstreze independența”, se arată în proiectul final al declarației al miniștrilor UE reuniți la Varșovia.

Propunerea oficială de buget a Comisiei va fi publicată în iulie

Comisia nu va prezenta o propunere oficială de buget până în iulie. „Fereastra de oportunitate pentru influență politică directă se închide la mijlocul lunii martie, la sfârșitul lunii martie cel târziu”, arată notele.

Academicienii s-au mobilizat deja pentru a salva următorul FP. O scrisoare deschisă către liderii UE, publicată joi, a fost deja semnată de 14 organizații de cercetare și 80 de lideri universitari din întreaga UE.


„Dacă status quo-ul persistă, FP este istorie”, spun notele.

(Citește și: ”Raportul Draghi: De unde poate scoate UE 800 mld. Euro anual pentru a-și finanța redresarea competitivității și setarea pe inovație a economiilor?”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: