Premierul polonez Donald Tusk s-a inspirat de la președintele Donald Trump și apelează la sprijinul unui antreprenor controversat, Rafal Brzoska (foto), în demersurile sale pentru dereglementare în vederea stimulării economiei.
Prezentând, în februarie, planul economic al guvernului său, Tusk a salutat „momentul în care putem depăși pe toată lumea”. „Un an revoluționar înseamnă investiții, investiții și încă și mai multe investiții”a spus premierul polonez, citat de Business Insider.
De asemenea, Tusk a profitat de ocazie pentru a anunța măsuri de dereglementare a economiei, apelând la ajutorul excentricului om de afaceri polonez Rafał Brzoska.
„Acceptați?” l-a întrebat Tusk public pe miliardar.
Brzoska, fondatorul companiei de coletărie InPost și unul dintre cei mai bogați oameni din Polonia, a acceptat provocarea lui Tusk, subliniind că nu are aspirații politice, și că intenționează să prezinte 300 de recomandări până la 1 iunie.
Polonia este deja una dintre economiile cu cea mai rapidă creștere din Europa. Unii experți spun că exporturile, comportamentul consumatorilor și o forță de muncă bine pregătită și flexibilă sunt principalele motoare ale creșterii sale.
Pentru alții, însă, este vorba despre „gena antreprenorială” poloneză.
De la „instalatorul polonez”, la „gena antreprenorială”
Așa-numita „genă antreprenorială” s-a manifestat pe deplin în 2024, cu peste 353.000 de noi întreprinderi lansate în Polonia.
Țara este, de asemenea, una dintre cele mai muncitoare națiuni din Europa, dacă se ia în considerare numărul mediu de ore lucrate pe săptămână.
Lucrătorii polonezi sunt „mai presus de toate, harnici, bine educați și foarte calificați”, a declarat Krzysztof Inglot, un expert în piața muncii, adăugând că aceștia promovează adesea rapid în ierarhia companiilor.
Acest lucru are mult de-a face cu ceea ce el a numit „gena antreprenorială”, care, în opinia sa, a fost eliminată în anii de guvernare comunistă.
„Spunem în glumă că polonezii sunt întreprinzători, că lucrătorii din construcții vor încerca întotdeauna să găsească o soluție mai ușoară la o situație. Aceasta este ceea ce ne diferențiază de alte națiuni, care lucrează adesea după reguli standardizate și identice. În schimb, noi avem încă această tendință de a căuta soluții alternative și simplificări”, a continuat Inglot.
Marcin Wojewódka, expert în dreptul muncii și președinte al Institutului de Pensii, a fost de acord, spunând că polonezii pot „muta munții” atunci când sunt motivați și capabili să vadă „efectele rapide ale acțiunilor”.
„Nu este vorba despre proverbialul instalator polonez din Europa de Vest, ci tocmai despre curaj și dorința de a-și asuma riscuri dacă recompensa este suficient de atractivă. Polonezii, probabil datorită experienței istorice a strămoșilor noștri, sunt capabili să strângă din dinți, să se concentreze asupra sarcinii pe care o au în față și, adesea, chiar să ia scurtături pentru a obține rezultatul dorit”, a explicat Marcin Wojewodka.
Un astfel de antreprenor este Kamil Hagemajer, care conduce un lanț de baruri cu lapte în Varșovia, capitala Poloniei, și Wroclaw, în vestul Poloniei.
Cunoscut sub numele de „bar mleczny” în poloneză, un bar cu lapte este o cafenea ieftină, model ce datează din perioada comunistă.
„În prezent avem 20 de baruri și angajăm aproximativ 200 de persoane”, a declarat Hagemajer, adăugând că el crede că gena antreprenorială este «trăsătura dominantă» a polonezilor.
„Puteai vedea acest lucru în anii comunismului, când primele afaceri s-au născut în piețe sau când oamenii au luat mașini mici pentru a transporta pulovere sau blugi din alte țări pentru a le vinde în Polonia, întrucât nu existau astfel de produse în țara noastră.”
Privind spre viitor, Hagemajer a declarat că proprietarii de afaceri polonezi sunt pregătiți să adopte tehnologia modernă pentru a lucra mai eficient, dar încă se confruntă cu obstacole administrative și fiscale.
„Acest lucru înseamnă că trebuie să ne bazăm pe cunoștințele companiilor externe, ceea ce înseamnă adesea că ne pierdem control asupra afacerilor noastre”, a explicat el.
Economia Poloniei este în creștere, în pofida problemelor cu care se confruntă vecinii săi
Conform unor prognoze, creșterea PIB-ului Poloniei va atinge 3,5% în acest an, față de 2,9% în 2024. Prin comparație, se așteaptă ca economia germană să crească cu 0,2% în acest an – conform estimării din ianuarie a Băncii Centrale Germane.
„Polonia se dezvoltă mai rapid decât țările vest-europene și putem număra pe degetele de la o mână anii în care nu a fost cazul. Din diverse motive, este mai ușor pentru țările mai puțin dezvoltate să crească rapid și, astfel, să recupereze în ceea ce privește dezvoltarea lor”, a declarat Piotr Bartkiewicz, economist la Bank Pekao.
O mare parte a economiei germane a fost concentrată pe producția de vehicule tradiționale cu motor cu combustie. Însă concurența puternică din partea Chinei și a altor țări a dus la o scădere a vânzărilor de automobile. Impozitele ridicate, birocrația și creșterea rapidă a costurilor forței de muncă au agravat problema, economia germană neavând o creștere semnificativă în ultimii cinci ani.
Astfel de probleme au potențiale efecte în lanț pentru Polonia.
„Germania este cel mai mare partener comercial al nostru, reprezentând 27 % din exporturile poloneze. Exporturile către următoarele țări de pe listă sunt de peste patru ori mai mici. Prin urmare, stagnarea Germaniei este o problemă gravă pentru exportatori, chiar dacă aceștia își măresc cota de piață în alte țări și caută noi piețe de desfacere”, a declarat Grzegorz Ogonek, economist la Santander Bank Polska.
Polonia se confruntă, de asemenea, cu potențialul impact al îmbătrânirii populației – un aspect despre care ministrul pentru politici de vârf al țării, Marzena Okła-Drewnowicz, a declarat că va fi „o mare provocare” în viitor.
„Trebuie să fim deschiși la noile tehnologii. Resursele de forță de muncă din Polonia sunt în continuă scădere, în ciuda unui aflux de imigranți, ceea ce nu ajută la creșterea economică”, a adăugat Ogonek.
3 motive pentru care economia poloneză este în creștere
În pofida acestor tendințe potrivnice, economia poloneză continuă să crească, economiștii indicând trei forțe motrice.
În primul rând, exportatorii polonezi găsesc noi nișe pe piețele externe și sunt competitivi, chiar pe fondul creșterii costurilor forței de muncă și a consolidării zlotului polonez (PLN).
„UE este, desigur, cea mai mare piață pentru Polonia, dar nu singura. În datele macroeconomice, observăm o creștere a exporturilor către alte piețe, cum ar fi Asia, Orientul Mijlociu sau America de Nord. Exporturile poloneze sunt, de asemenea, diversificate și acoperă o gamă largă de produse, inclusiv produse alimentare”, a declarat Bartkiewicz.
De asemenea, consumatorii polonezi au fost mai puțin afectați de criza energetică și de creșterea inflației. În ciuda inflației relativ ridicate, scăderea veniturilor reale ale gospodăriilor din Polonia a fost una dintre cele mai mici din UE, datorită stimulării fiscale și creșterii salariale ridicate.
Ca urmare, a existat o scădere moderată a cheltuielilor de consum private, precum și o revenire mai rapidă la creștere, un proces care abia acum începe în alte părți ale Europei.
În al treilea rând, investițiile publice relativ ridicate (finanțate, printre alte surse, din fonduri UE) au reprezentat un catalizator suplimentar.
„Acest ultim factor va fi crucial în 2025”, a declarat Bartkiewicz.
Acest echilibru între exporturi, consumul intern și investițiile finanțate din fonduri UE este cel care pare să permită economiei poloneze să crească.
„Indiferent de ceea ce se întâmplă în economia globală, o ramură a economiei noastre funcționează întotdeauna”, a declarat Marcin Klucznik, consilier principal în cadrul echipei de economie globală de la Institutul Economic Polonez.
(Citește și: Plan de investiţii record în Polonia – 155 mld. euro în 2025 – Șefii Microsoft, IBM și Google, așteptați la Varșovia pentru discuții)
****