fbpx

3 martie, 2025

În ciuda câștigurilor excepționale obținute de Norvegia ca urmare a scumpirii energiei – câștiguri estimate la peste 100 de miliarde de euro – ajutoarele financiare acordate Ucrainei au fost semnificativ mai reduse decât cele direcționate Kievului de celelalte state nordice, spre nemulțumirea vecinilor săi, transmite Euractiv.

Cele trei state nordice sunt printre cei mai mari contributori europeni la capitolul sprijin pentru Ucraina.

Contribuția Norvegiei a fost estimată la 3,35 miliarde de euro, față de 5,41 mld. euro contribuția Suediei, respectiv 8 mld. euro contribuția Danemarcei – echivalentul 2,2% din PIB, conform tracker-ului de susținere a Ucrainei realizat de Institutul Kiel.


Diferența este că Norvegia, având o mare bogăție din hidrocarburi, a câștigat miliarde de dolari de la începutul războiului vânzând gaze țărilor europene.

În ciuda profiturilor neprevăzute, ministrul norvegian al Finanțelor, Jens Stoltenberg – fost secretar general al NATO – respectă o regulă care stabilește că țara nu poate cheltui mai mult de 4% din fondul său suveran de 1,7 trilioane de euro în fiecare an. „Este o idee periculoasă să încălcăm regula bugetară pentru a trimite mai mulți bani Ucrainei”, a spus el luna trecută.

Poziția bugetară a Norvegiei, „deplorabilă și patetică”

Acest lucru i-a înfuriat pe vecinii Norvegiei, iar editorii marilor publicații atacă acum nivelul de sprijin al Oslo pentru Ucraina.

„Este uimitor că o țară care a beneficiat indirect cel mai mult financiar de pe urma războiului din Ucraina este țara care anul trecut s-a clasat doar pe locul 11 printre țările care au donat cel mai mult”, au scris Peter Wolodarski, editor-șef al publicației suedeze Dagens Nyheter, și Christian Jensen, editor-șef al publicației daneze Politiken, într-un articol comun publicat vineri în Aftenposten din Norvegia.

Subliniind că Norvegia a câștigat „cel puțin 1.000 de miliarde de coroane (circa 134 mld. euro, n.r.)” datorită creșterii prețurilor gazelor de la începutul războiului, editorii au numit poziția bugetară a Norvegiei „deplorabilă și patetică”. Aceasta ar putea deveni o „pată” în istoria sa.


Această scrisoare tăioasă a fost urmată de o altă scrisoare, mai delicat formulată, tot în Aftenposten, semnată de 47 de economiști, care îndeamnă Norvegia să împartă mai mult din profiturile sale din război cu Ucraina.

Folosirea fondului norvegian pentru a sprijini apărarea europeană

Ideea de a utiliza mai activ fondul suveran pentru a sprijini Ucraina și cheltuielile pentru apărarea europeană câștigă teren în Norvegia.

O idee este de a transforma aproximativ 300 de miliarde de euro din cele 450 de miliarde de euro ale fondului în obligațiuni de apărare europene, cu condiția ca banii să fie folosiți exclusiv pentru construirea apărării Europei.

„Norvegia este una dintre puținele țări care dispune de sume mari de bani disponibile imediat și, prin urmare, trebuie să multiplicăm sprijinul nostru pentru Ucraina imediat”, a spus sâmbătă liderul Partidului Liberal, Guri Melby.

Sprijinul Norvegiei ar trebui „să fie crescut semnificativ” și „rapid”, a declarat fosta prim-ministră conservatoare a Norvegiei, Erna Solberg, într-o declarație. „Guvernul poate presupune cu încrederea că există voință în Parlament de a acorda mai mult”, a adăugat ea.


Guvernul ar urma să vină cu o propunere.

„Vom prezenta curând o propunere pentru a crește sprijinul pentru Ucraina în Parlament”, a spus prim-ministrul Jonas Gahr Støre (foto, alături de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski).

(Citește și: ”Video / Summitul istoric în apărarea Ucrainei: Europa intră în cărțile negocierilor pentru ”a impune” un plan de pace. UE își asumă ”partea grea”, dar trebuie susținută de SUA. Formatul summitului și concluziile”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: