joi

18 aprilie, 2024

28 noiembrie, 2016

gazeProducătorul rus Gazprom exportă în statele membre din Uniunea Europeană mai multe gaze naturale decât oricând, potrivit unui comunicat al companiei.

Astfel livrările de gaze au crescut, în perioada ianuarie – octombrie 2016, cu 7,5 percent către Germania, cu 54,6% către Marea Britanie, cu 20,4% spre Franța, pentru Austria – cu 27,5%, Grecia – 47,3%, 91,8% Olanda, 149% Danemarca și 16,7% spre Polonia.

Aceasta, în condițiile în care politicile pentru energie ale UE sunt configurate pentru a reduce dependența de gazele rusești.


Comunicatul Gazprom vine după întâlnirea de vineri, de la Bruxelles, a trilateralei (Rusia – furnizoarea, Ucraina – țară de tranzit, UE – principalul importator al gazelor naturale rusești) privind aprovizionarea cu stocurile necesare pentru această iarnă.

Vicepreședintele CE pentru Uniunea Energetică, Maroš Šefčovič, s-a declarat favorabil continuării discuțiilor în această formulă.

„Uniunea Europeană și Rusia sunt interdependente în materie de energie. UE este consumatorul – cheie al Rusiei în ceea ce privește combustibilii fosili. Plătim la timp. Plătim într-o valută puternică. Și vrem să cumpărăm gaze rusești și în viitor”, a spus Šefčovič.

În România, situația este similară, dar motivele creșterii importurilor din Rusia sunt diferite.


Companiile rusești au ajuns în noiembrie 2016 la o cotă de 25% din piața de gaze a României, față de doar 5% în ianuarie. Mecanismul care a făcut posibil acest lucru e complicat și e greu de știut, astăzi, dacă e vorba de incompetență, rea credință sau de lipsă de viziune.

Dincolo de creșterea gradului de dependență, mai există 2 prejudicii :

  • un prejudiciu bugetar, prin pierderea de către stat a unor venituri însemnate
  • un prejudiciu economic pentru Romgaz, care a scăzut producția și care va avea serioase probleme tehnice și de costuri la reluarea acesteia în punctele pe care le închide astăzi prin pierderea cotei de piață

În funcție de actori, situația are explicații diferite, dar imaginea de ansamblu este aceeași: într-o perioadă în care Rusia caută cu înfrigurare venituri să își cârpească economia și să asigure ”benzină” mașinii de propagandă, o mână de ajutor vine din România.

(Citiți și: ”Cum i-a cedat România Rusiei 25% din piața internă de gaze. Mecanismul suspect care lovește și în buget și în economie”)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: