joi

18 aprilie, 2024

5 februarie, 2013

Surse de la Comisia Europeană şi Parlamentul European au declarat că liderii UE vor încerca să reducă încă 20.25 de miliarde de euro din aproape un trilion de euro de la bugetul Uniunii pe următorii 7 ani.

“Toate proiectele viitoare care ar putea aduce creştere economică şi locuri de muncă sunt în pericol”, spune o sursă familiară discuţiilor, pentru AFP. “Criza economică ne omoară ambiţiile”, a precizat oficialul. Summitul este cea de-a doua încercare de a se ajunge la un acord, după ce negocierile din noimebrie 2012 au eşuat. Comisia a propus iniţial un buget de 1,047 trilioane de euro.

Preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy a încercat să medieze un acord în noiembrie, propunând reduceri de 74 de miliarde de euro, pentru a se ajunge la un buget de 973 de miliarde sau 1,01% din PIB-ul Europei.


Marea Britanie, Suedia şi Olanda au dorit, însă, reduceri şi mai însemnate, premierul britanic David Cameron încercând să reducă bugetul până la 886 de miliarde de euro.

Cel mai afectat proiect de aceste economii la buget va fi, cel ami probabil, Conexiunea Europeană, un proiect grandios de a conecta naţiunile în domeniul energetic, al transporturilor şi al reţelelor digitale. Salariile şi alte costuri instituţionale care au rămas neatinse de criză până acum vor fi şi ele reduse.

Comisarul european pentru administraţie, Maros Sefcovici, s-a arătat foarte îngrijorat de modul în care se vor desfăşura negocieirile şi a avertizat asupra riscului ca “maşinăria europeană să se defecteze”.

Fondurile economisite în aceste sectoare vor fi alocate Politicii Agricole Comune, care favorizează naţiunile cu o agricultură importantă precum Spania sau Franţa; ca şi pentru fondurile de coeziune pentru regiunile defavorizate, în special pentru statele din Estul Europei. “Summitul acesta ar putea fi cel al oportunităţilor pierdute”, a spus un alt oficial care a preferat să rămână anonim.


Preşedintele francez Francois Hollande a declarat, sâmbătă, la finalul unei întrevederi cu premierul italian Mario Monti, că liderii europeni vor face tot posibilul pentru a ajunge la un acord la summitul de la Bruxelles, dar “condiţiile nu sunt ăncă îndeplinite”, conform EurActiv.

Cancelarul german Angela Merkel s-a declarat, însă, foarte optimistă în această privinţă, săptămâna trecută, când s-a întâlnit cu Mario Monti, la Berlin. “Sunt foarte optimistă că vom ajunge la un acord, că vom avea succes cu aceste negocieri”, a spus ea, potrivit Reuters.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: