Administrația Trump pare să își schimbe tonul la adresa Chinei, președintele american Donald Trump adoptând o atitudine mai împăciuitoare într-o serie de declarații făcute marți în Biroul Oval.
Președintele Trump a declarat că tarifele vamale aplicate mărfurilor din China „vor scădea substanțial” de la nivelul actual de 145%, dar că ele „nu vor fi zero”.
„Este adevărat (că vorbim despre un embargo), 145% este un nivel foarte ridicat – dar nu va fi atât de ridicat. A ajuns acolo. Discutam despre fentanil, alte elemente l-au dus la 145%, dar nu va fi rămâne acolo. Va scădea substanțial, dar nu va fi zero. (…) Vom fi foarte buni cu China (…), le va merge bine, vom trăi împreună foarte fericiți și ideal ar fi să și conlucrăm. Negocierile vor merge foarte bine, dar tarifele sunt la 145% și nu vor rămâne la acest număr”, a spus președintele SUA.
Bessent este arhitectul mutării atenției de pe tarife pe negocieri
Declarațiile președintelui Trump au venit după ce ministrul de finanțe al Washingtonului, Scott Bessent, a declarat într-o conferință cu ușile închise a JP Morgan, la care presa nu a avut acces, spre deosebire de fonduri speculative și de pensii, că tarifele mari impuse de Casa Albă nu sunt „sustenabile” și că se așteaptă la o detensionare a războiului comercial dintre cele două mari economii ale lumii.
Bursele americane au cunoscut o creștere puternică în cursul zilei de marți în condițiile în care declarațiile lui Bessent – făcute cu circa 4 ore înainte ca orice informație legată de ele să apară în presă –au fost cele mai reconciliante afirmații ale unor oficiali americani până la acel moment.

„Următorii pași cu China sunt (legați de faptul) că nimeni nu consideră că status quo-ul actual este sustenabil la 145%. Deci m-aș aștepta ca, pe termen foarte scurt, să există o detensionare. Iar asta cred că ar trebui să ofere lumii și piețelor aer proaspăt. Acum avem un embargo, de ambele părți (…) și numărul rezervărilor de containere între China și SUA – iar datele sunt de acum două săptămâni – a scăzut cu 64%. Deci scopul nu este să ne decuplăm”, a declarat Bessent, conform surselor CNBC.
Totodată, acesta a precizat că scopul politicilor administrației Trump „nu este să decupleze” SUA de China.
Totodată, purtătorul de cuvânt al Casei Albe a făcut marți ecou declarațiilor pozitive ale lui Bessent în raport cu China, cu toate că niciunul dintre oficialii SUA nu declarat sau sugerat că negocierile au început în mod oficial.
China transmite deschidere față de negocieri
Săptămâna trecută, China a transmis prin intermediul agenției de presă Bloomberg că vrea ca administrația președintelui Trump să îndeplinească o serie de condiții înainte de a accepta inițierea oficială a unor negocieri comerciale, inclusiv să manifeste mai mult respect prin temperarea remarcilor denigratoare făcute de membrii cabinetului Trump.
(Citește și: ”China, deschisă negocierilor pe comerț dacă SUA „arată respect” – Xi vrea o persoană mandatată oficial de Trump pentru negocieri, SUA vor o „formulă specială” pentru relația cu China”)
O sursă confidențială familiarizată cu poziția înalților oficiali din China a declarat pentru Bloomberg că alte condiții includ o poziție mai coerentă din partea SUA și disponibilitatea de a aborda preocupările Chinei legate de sancțiunile americane și de dosarul Taiwan. Totodată, Beijingul mai solicită ca SUA să numească o persoană responsabilă de negocieri care să aibă susținerea președintelui și care să poată pregăti un acord ce ar putea fi semnat de liderii celor două țări.
Miercuri, ministerul de externe de la Beijing a venit cu o reacție la declarațiile recente ale președintelui Trump, afirmând că „SUA ar trebui să înceteze să mai amenințe și să recurgă la coerciție dacă dorește să ajungă la un acord cu China”.
(Citește și: ”Lovitură de teatru: Donald Trump suspendă pentru 3 luni tarifele cu statele lumii, cu excepția Chinei, pentru care le crește la 125% – Explozie pe Wall Street”)
(Citește și: ”Ministrul de finanțe al SUA: „Negocierile comerciale vor merge rapid”. Strategia Washingtonului – tarifele sunt doar prima etapă”)
***