fbpx

11 martie, 2025

NATO a îndemnat UE și Turcia să își îmbunătățească relațiile, în contextul în care retragerea președintelui american Donald Trump din securitatea europeană forțează capitalele continentului să își regândească rapid alianțele, potrivit Financial Times.

Secretarul general al NATO, Mark Rutte (foto), a cerut în mod privat liderilor UE să își intensifice angajamentul față de președintele Recep Tayyip Erdoğan, după ani de relații tensionate, potrivit oficialilor informați cu privire la declarațiile sale.

Acest apel vine în momentul în care Bruxelles-ul explorează modalități de a spori colaborarea cu Turcia și alți vecini non-UE, ca parte a unei extinderi masive a capacităților europene de apărare.


Amenințările lui Trump de a retrage garanțiile de securitate ale SUA pentru aliații europeni ai NATO, alături de demersurile sale de a relua relațiile cu Rusia și de a întrerupe sprijinul pentru Ucraina, au alarmat capitalele europene. Pe lângă o creștere rapidă a cheltuielilor pentru apărare, unele state membre ale UE au susținut ideea de a colabora într-o „coaliție a celor dispuși” cu țări non-UE precum Norvegia și Regatul Unit.

Ministrul de externe al Turciei, Hakan Fidan, a participat luna aceasta la o reuniune a principalelor puteri militare europene la Londra, pentru a discuta despre sprijinul pentru Ucraina și alte aspecte legate de apărare.

Aceasta a urmat unui apel făcut de Rutte în cadrul unui prânz privat cu liderii UE la începutul lunii februarie, unde a subliniat importanța unei cooperări sporite cu Turcia și a îndemnat participanții să colaboreze cu Ankara pentru a face acest lucru posibil, potrivit a trei persoane informate despre discuție.

Secretarul general al NATO a declarat în ianuarie, în fața Parlamentului European, că „implicarea aliaților non-UE în eforturile industriale de apărare ale UE este esențială, cred eu, pentru securitatea Europei”.

Turcia nu a impus sancțiuni Rusiei după invazia Ucrainei

„Lucrurile se schimbă. La un moment dat, trebuie să decizi pe cine vrei în echipa ta, indiferent de problemele pe care le-ai putea avea”, a declarat un înalt oficial al UE referindu-se la relațiile cu Turcia. „Dar și ei trebuie să își clarifice ambiguitatea față de Rusia.”


Turcia nu s-a alăturat UE și altor aliați occidentali în impunerea de sancțiuni directe asupra Moscovei ca răspuns la invazia pe scară largă a Ucrainei și a menținut legături economice și energetice puternice cu Rusia.

Deși implicarea directă a UE în problemele de apărare și securitate este limitată la domenii precum mobilitatea militară și anumite misiuni de menținere a păcii și monitorizare, blocul are pârghii financiare semnificative pentru a influența colaborarea în industria apărării.

Turcia are o industrie semnificativă de armament care ar putea beneficia de inițiativele UE de creștere a cheltuielilor militare

Industria de armament semnificativă a Turciei este un element al unei dezbateri mai largi între statele membre cu privire la posibilitatea ca firmele de apărare din țări terțe să beneficieze de inițiativele UE de creștere a cheltuielilor pentru arme. Efortul de a spori angajamentul cu Ankara vizează și consolidarea relațiilor bilaterale cu capitalele UE, au declarat oficialii.

Turcia este, din punct de vedere tehnic, un candidat la aderarea la UE, dar procesul este blocat de mult timp. Blocul a suspendat diverse canale de dialog – inclusiv cele legate de securitate și apărare – parțial din cauza creșterii tensiunilor cu Grecia.

Un diplomat grec a declarat că Atena rămâne „prudentă, mai degrabă decât dogmatică” în ceea ce privește o colaborare sporită în domeniul apărării cu Ankara. „Turcia trebuie să fie constructivă în rezolvarea problemelor restante cu statele membre”, a adăugat el, referindu-se la Grecia și Cipru.

O nouă structură de securitate europeană


Cipru, stat membru UE, care este divizat din 1974, când Turcia a invadat nordul insulei ca răspuns la o lovitură de stat inspirată de Atena, ce urmărea unirea insulei cu Grecia, reprezintă unul dintre cele mai mari obstacole în aprofundarea relațiilor. Oficialii turci se plâng că situația insulei, care are puțin peste un milion de locuitori, a blocat inițiativele de extindere a cooperării în domeniul securității europene.

Sosirea lui Trump a schimbat perspectivele, au declarat mai mulți diplomați pentru Financial Times.

„În prezent, determinăm cea mai bună cale de acțiune”, a declarat Fidan pentru FT săptămâna trecută, când a fost întrebat despre impactul potențial al lui Trump asupra aranjamentelor de securitate ale Europei. „Dacă acest lucru duce la o nouă structură de securitate europeană, suntem pregătiți să colaborăm.”

(Citește și: ”Turcia, pregătită să participe la o misiune de pace în Ucraina, „dacă este necesar””)

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: