joi

28 martie, 2024

20 martie, 2020

NIH  – „National Institute of Health” este parte a Departamentului de Sănătate și servicii Umane din SUA – U.S. Department of Health and Human Services – și cea mai mare agenție de cercetări biomedicale din lume. Iată câteva precizări pe înțelesul tuturor, publicate pe site-ul instituției.

SARS-CoV-2 este agentul patogen (din familia mare a coronavirusului) care cauzează boala denumită COVID-19. Se păstrează stabil de la câteva ore în aerosoli și până la câteva zile pe suprafețe în funcție de condițiile de mediu potrivit unui studiu al cercetătorilor de la NIH, CDC, UCLA și Universitatea Princeton publicat în The New England Journal of Medicine.

Virusul SARS-CoV-2, care produce un sindrom respirator acut sever, este detectabil până la trei ore în aer, până la patru ore pe cupru, 24 de ore pe carton și două-trei zile pe plastic (de unde recomandarea de a face plăți de mărfuri, utlități, impozite etc. on-line sau cu cardul –n.r.) și oțel inoxidabil (de unde recomandarea de închidere a unităților de alimentație publică, cu observația importantă pentru baruri și resturante că alcoolul nu omoară virusul în concentrații sub 60% – n.r.). Rezultatele sugerează că oamenii se pot contamina nu doar prin contact direct dar și prin aer, respectiv prin atingerea unor obiecte, de unde și importanța măsurilor permanente de igienizare, dincolo de limitarea contactelor personale.


Cercetătorii de la National Institute of Allergy and Infectious Diseases’ Montana facility at Rocky Mountain Laboratories au comparat manifestările legate de SARS-CoV-2 cu cele ale rudei sale cele mai apropiate, SARS-CoV-1, care a produs boala cunoscută drept SARS, tot cu originea în China și care a infectat mai mult de 8.000 de oameni în 2002 și 2003.

SARS-CoV-1 a fost eradicat tocmai prin ceea ce se face la noi în acest zile, căutarea intensivă a contacților și izolarea cazurilor potențiale. Paradoxal, în studiile de stabilitate cele două virusuri înrudite s-au comportat similar, ceea ce nu explică de ce COVID-19 a ajuns deja o epidemie cu peste 200.000 de cazuri pe plan mondial (dar explică de ce autoritățile chineze au crezut inițial că pot limita consecințele, tocmai pentru că rezolvaseră anterior cu relativ succes un caz similar –n.r.).

Diferența majoră care a fost sugerată de observații este că, deși are o viabilitate similară, efectele SARS-CoV-2 apar mai degrabă față de SARS-CoV-1 în comunități decât în mediul spitalicesc, deși cadrele sanitare sunt la fel de susceptibile să fie afectate în ambele cazuri. Prin contrast cu  SARS-CoV-1, cele mai multe cazuri de infectare secundară apar în comunitate, urmare a faptului că SARS-CoV-2 poate fi transmis și de persoane fără niciun simptom aparent (de unde recomandarea de limitare a contactelor personale –n.r.).

În fine ar fi de menționat (de reținut pentru viitor –n.r.) simplitatea măsurilor recomandate de NIH, care pot și trebuie a fi luate, care nu diferă cu nimic față de cele impuse de gripa sezonieră obișnuită:

  • -evitarea contactului cu persoane bolnave
  • -evitarea atingerii ochilor, nasului și gurii
  • -stat acasă în cazul îmbolnăvirii
  • -acoperirea feței în caz de tuse sau strănut, urmată de aruncarea șervețelor la gunoi.
  • -dezinfectarea frecventă a suprafețelor și obiectelor atinse frecvent, cu substanțe uzuale dedicate din comerț

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: