22 mai, 2025

Sectorul privat din Germania s-a contractat neașteptat în luna mai, din cauza celor mai slabe performanțe ale serviciilor din ultimii doi ani și jumătate ceea ce a anulat creșterea activității din unitățile industriale.

Indicele compozit PMI rezultat din sondajul managerilor din departamentele de achiziții ale companiilor calculat de S&P Global a atins în cazul Germaniei un minimum al ultimelor cinci luni, de 48,6 de la 50,1 în aprilie, au arătat datele publicate joi. Valoarea a coborât sub pragul de 50 care separă expansiunea economiei de contracție. Analiștii anticipau pentru luna mai o valoare de 50,3.

„Partea bună este că industria prelucrătoare se descurcă mai bine”, spune Cyrus de la Rubia, economist la Banca Comercială din Hamburg, într-un comunicat. „În sectorul serviciilor, prin contrast, activitatea a înregistrat o scădere puternică. Și, din moment ce serviciile reprezintă o mare parte a economiei, această scădere a condus la contracția activității în general”, a spus de la Rubia conform Reuters.

Relaxarea politicii monetare


După publicarea datelor, piețele monetare și-au majorat pariurile că Banca Centrală Europeană va mai efectua două tăieri de dobânzi până la finele anului, în timp ce randamentul obligațiunilor germane pe doi ani, influențat de politicile monetare, a scăzut cu trei puncte de bază la 1,84%. Euro și-a continuat deprecierea, scăzând cu până la 0,3%, la 1,1296 dolari SUA.

Cifrele de joi evidențiază, de asemenea, provocarea cu care se confruntă noul guvern pentru a relansa economia Germaniei după o lungă perioadă de stagnare. Consiliul experților care oferă consultanță guvernului federal și-a revizuit prognoza la creștere zero pentru acest an, iar pentru anul viitor o creștere de doar 1%, pe fondul unor cheltuieli fiscale mai mari. De asemenea, inflația va fi 2,1% anul acesta și 2,0% anul viitor, în timp ce rata șomajului, care a ajuns la 6,0% în 2024, ar putea crește la 6,2% în acest an și să scadă din nou la 6,1% în 2026, arată aceeași prognoză.

S&P Global explică că mai multe firme au raportat creșterea livrărilor către SUA, un semn că se grăbesc să finalizeze comenzile înainte de expirarea termenului de suspendare a tarifelor vamale impuse de președintele Donald Trump. Perspectiva unor cheltuieli publice mai mari și speranțele încheierii unui acord comercial SUA-UE au contribuit la creșterea încrederii în rândul producătorilor.

Franța, sub linia de plutire

În Franța, a fost a noua lună consecutivă de contracție, conform așteptărilor. Indicele PMI compozit a crescut marginal la 48 de la 47,8 în aprilie, rămânând sub pragul de 50.

Datele reflectă „provocările economice cu care se confruntă Franța pe fondul instabilității politice interne și al unui mediu macroeconomic fragil”, a declarat Jonas Feldhusen, economist la Banca Comercială din Hamburg. „În ciuda creșterilor din industria prelucrătoare și a eforturilor recente ale președintelui Macron de a poziționa Franța ca o destinație atractivă pentru investiții, cercetare și dezvoltare, perspectivele generale pentru sectorul privat rămân sumbre”, a adăugat el.


La fel ca în Germania, cifra de afaceri a serviciilor s-a situat sub așteptări. Companiile au dat vina pe scăderea cererii, anularea de comenzi și ezitările clienților. Așteptările generale privind evoluția afacerilor în următoarele 12 luni au intrat în teritoriul negativ pentru prima dată după luna noiembrie.

Indicii PMI sunt urmăriți îndeaproape de investitori, deoarece sunt publicați la începutul lunii și dezvăluie tendințele și punctele de inflexiune dintr-o economie. Reprezintă o măsură a amplitudinii modificărilor din producție mai degrabă decât amploarea lor, de aceea sondajele din mediul de afaceri pot fi uneori mai dificil de corelat cu raportările trimestriale ale PIB-ului.

Zona euro – Cea mai mare scădere din ultimele 16 luni

Trasă în jos de Germania, activitatea sectorului privat din zona euro s-a redus pe neașteptate în luna mai, serviciile înregistrând cea mai slabă performanță din ultimele 16 luni.

Indicele PMI al zonei euro a scăzut în luna mai la 49,5 de la 50,4 în aprilie. La fel ca în cazul Germaniei, analiștii anticipaseră o creștere ușoară la 50,6.

„Economia zonei euro pur și simplu nu pare să-și găsească echilibrul”, a declarat Cyrus de la Rubia, economist la Banca Comercială din Hamburg. „În timp ce cererea externă de servicii se diminuează, cererea internă foarte slabă pare să tragă sectorul în jos.”


Economia celor 20 de națiuni din zona euro a evoluat bine în primele luni ale anului, depășind așteptările, în ciuda incertitudinii politicilor comerciale care a limitat investițiile companiilor și cheltuielile gospodăriilor. Este totuși probabil ca creșterea să rămână firavă în 2025, Comisia Europeană prognozând săptămâna aceasta un avans de 0,9% al PIB în zona euro.

O problemă persistentă în industria prelucrătoare este parțial de vină, deși efortul noului guvern german de a cheltui pentru modernizarea infrastructurii și înarmare ar trebui să fie un sprijin pentru relansarea din următorii ani.

În luna mai, companiile industriale din zona euro au avut performanțe mai bune decât cele din servicii pentru prima dată de la pandemie. De la Rubia a sugerat că încercările de a ocoli tarifele vamale americane ar fi motivul pentru creșterea producției din fabrici și că prețurile mai mici la petrol ar putea ajuta la menținerea acesteia.

Sudul trece în față

Alte țări, în special cele precum Spania, din sudul continentului, se descurcă mai bine. Ryanair Holdings Plc a comunicat săptămâna aceasta că înregistrează o cerere robustă de călătorii în această vară, susținută de o „reticență de a merge transatlantic”.

Regiunea ar putea primi un impuls luna viitoare, când analiștii se așteaptă ca Banca Centrală Europeană să reducă rata depozitelor pentru a opta oară în acest ciclu, la 2%. Dacă va urma o relaxare monetară suplimentară depinde de politicile comerciale ale SUA, oficialii BCE urmând să publice mai multe scenarii în rapoartele lor trimestriale, în timp ce încearcă să înțeleagă mai bine posibilele evoluții.


Guvernatorul băncii centrale belgiene, Pierre Wunsch, a declarat marți pentru Bloomberg că economia zonei euro ar putea avea nevoie de „o ușoară susținere” pentru a se redresa și pentru ca inflația – în prezent de 2,2% – să nu scade sub ținta de 2%.

Cele mai recente date ale PMI privind inflația vor lăsa probabil BCE cu sentimente amestecate, potrivit lui de la Rubia: „Inflația din sectorul serviciilor a scăzut ușor de la un nivel deja scăzut, dar costurile de producție sunt încă în creștere și chiar prind viteză”, a spus el. „Odată cu scăderea prețurilor la energie, creșterea salariilor este probabil principalul factor determinant. Totuși, BCE pare înclinată să continue reducerile prudente ale ratelor dobânzilor.”

Pe de altă parte, se așteaptă ca indicele compozit al Marii Britanii să se îmbunătățească la 50, în timp ce cel din SUA să scadă la 50,3, dar menținându-se peste pragul critic de 50.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: