luni

22 aprilie, 2024

11 decembrie, 2012

Rezultatele din următoarele luni ale viitorului guvern vor servi drept indicii privind priorităţile noii puteri şi capacităţii sale de a le implementa, acestea fiind principalele chestiuni de urmărit din perspectiva calificativului de ţară, potrivit agenţiei de rating Moody’s.

Totodată, angajamentul liderilor USL referitor la menţinerea politicilor prescrise în acordul cu FMI, UE şi Banca Mondială ar putea fi dificil de respectat din două puncte de vedere, unul economic şi celălalt politic, consideră analistul Moody’s Atsi Sheth într-o serie de remarci remise agenţiei MEDIAFAX.

„Primul dintre aceste obstacole este situaţia de încetinire a creşterii economice, consolidarea fiscală fiind complicată de încetinirea veniturilor guvernului, în timp ce tăierile de cheltuieli sunt dificil de administrat. Apoi, procesul politic din România poate fi de multe ori litigios, astfel că chiar şi cu majoritate parlamentară coaliţia de guvernare s-ar putea confrunta cu opoziţie în implementarea planurilor sale”, notează Sheth.


În acelaşi timp, cursul de schimb valutar va fi influenţat în următoarea perioadă de o serie de factori interni şi externi, de natură economică şi politică.

„Cursul de schimb va fi determinat pe termen scurt de gradul în care procesul politic post-alegeri va ameliora incertitudinea de pe scena politică, de performanţa economiei şi comerţului, şi de evoluţiile la nivel mondial, în special în zona euro”, consideră analistul Moody’s.

Astfel, leul ar găsi sprijin într-un mediu politic „mai sigur”, în stabilizarea perspectivei de creştere economică şi restrângerea deficitului comercial, în timp ce apariţia unor trenduri politice sau economice negative ar accentua volatilitatea actuală a cursului, spune Sheth.

Moody’s atribuie României ratingul „Baa3”, cu perspectivă negativă.


USL a câştigat 58,63%% din voturile pentru Camera Deputaţilor şi 60,1% la Senat, în urma alegerilor care au avut loc duminică.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: