vineri

19 aprilie, 2024

4 decembrie, 2019

Șeful misiunii UE din Malta a cerut premierului Joseph Muscat să demisioneze imediat din funcție din cauza modului în care guvernul său a gestionat investigațiile legate de asasinarea jurnalistei de investigații Daphne Caruana Galizia.

Europarlamentarul olandez Sophie in ‘t Veld (foto), care conduce Misiunea urgentă de constatare a Parlamentului European în Malta, a declarat, potrivit The Guardian, că nu este deloc ”liniștită” după ce i-a întâlnit pe premierul Muscat și pe ministrul maltez al Justiției, Owen Bonnici.


“Cred că toată lumea recunoaște, inclusiv cel în cauză, că prim-ministrul a comis serioase erori de judecată. Aș putea spune că a rămâne în funcție mai mult decât este nevoie ar fi, de asemenea, o eroare de judecată”, a spus presei malteze oficialul europeam.

Sophie in ‘t Veld a mai afirmat că încrederea între UE și Malta a fost serios afectată și că Joseph Muscat a făcut prea puțin pentru a atenua preocupările Bruxelles-ului.

Principalul partid de opoziție din Malta a anunțat luni că va boicota lucrările Parlamentului până la momentul demisiei premeirului Muscat.

Protestatarii au aruncat cu ouă și le-au adresat insulte premierului și ministrului Justiției în momentul în care cei doi au sosit la sediul executivului pentru a participa la ședința de guvern de marți.


”UE trebuie să pună presiune asupra premierului să plece, Fenech (Yorgen Fenech, omul de afaceri reținut în dosar ca suspect la instigarea crimei – n. red.) nu a acționat singur”, a declarat sora jurnalistei omorâte,Mandy Mallia, care a participat la protestul organizat marți în fața sediului guvernului.

Criza politică malteză este un test și pentru președintele noii Comisii Europene, Ursula von der Leyen, care este presată să demonstreze că UE nu face excepții atunci când vine vorba de domnia legii. Reacția UE la situația din Malta a fost, sub Comisia Juncker, una timidă. La conferința de adio, organizată în ultima zi a mandatului său, Jean Claude Juncker a refuzat să facă orice comentariu asupra modului în care este gestionat acest dosar de crimă.

Singura poziție a Comisiei în acest caz a fost să ceară Maltei să numească la conducerea anchetei ”un procuror independent”, după ce experți ai Consiliului Europei au atras atenția asupra unor încălcări ale principiului separației puterilor în stat în această anchetă.

Chestiunea a fost discutată la telefon de vicepreședintele Comisiei Europene, Věra Jourová, cu ministrul maltez al Justiției, Owen Bonnici. Comisarul Jourová a mai declarat la o conferință organizată de Financial Times că eșecul implementării reformelor judiciare în Malta ar putea declanșa procedurile europene prevăzute de Articolul 7 din Tratat.

Josep Muscat a promis că va demisiona după 15 ianuarie, după ce partidul său își va fi ales un nou președinte.

Familia Caruanei Galizia a cerut anchetarea rolului pe care premierul Muscat l-a avut în această crimă după ce au apărut dovezi ale legăturilor dintre șeful său de cabinet, Keith Schembri, și persoana acuzată că a ordonat crima.

Keith Schembri a demisionat din funcție săptămâna trecută, fiind arestat și apoi eliberat fără să fie pus sub acuzare.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: