vineri

29 martie, 2024

29 martie, 2022

Noile măsuri avute în vedere de Guvern, pentru protecția puterii de cumpărare a cetățenilor, vor fi finanțate cu fondurile europene nefolosite în exerciţiul financiar 2014-2020, în proporție de „minimum 70 – 80%”, potrivit ministrului Finanțelor, Adrian Câciu (foto).

„Avem la dispoziţie fonduri europene din exerciţiul financiar 2014-2020 care încă sunt nefolosite. (…) Am obţinut această flexibilizare (de la Comisia Europeană), fără a fi necesară o întreagă birocraţie. Minimum 70-80% din măsuri ar trebui susţinute din fonduri europene”, a spus Adrian Câciu, citat de Agerpres.

În afară de măsurile care au vizat prețurile la energie, deja luate, ministrul Finanțelor a anunțat „un pachet de măsuri care să vină şi să susţină costurile suplimentare create de creşterea unor preţuri precum cele de la combustibili şi la alimente, dar şi în alte zone, astfel încât economia să funcţioneze în continuare şi cetăţenii să nu aibă o putere de cumpărare diminuată”.


Ministrul Finanțelor nu a vrut să spună care sunt sumele și să precizeze măsurile până ce acestea nu vor fi agreate la nivelul Guvernului. Totuși, în privința reducerii accizei la carburanți, Adrian Câciu a spus că „nu  era o problemă din perspectiva asta, dar nu vreau să comentez acum”.

Adrian Câciu a amintit că fondurile europene necheltuite pentru țintele inițiale au putut fi folosite „și în criza pandemică, Guvernul de atunci a luat măsura de a transfera fonduri europene de pe o axă pe alta, pentru a ajuta economia. Cred că acest model trebuie replicat şi acum”, a mai spus ministrul.

PNRR, greu de modificat

Prezent, împreună cu comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni, la o conferinţă organizată, la Bucureşti, de publicaţia The Economist, Adrian Câciu nu a uitat să spună că  „trebuie să ne menţinem angajamentele, că suntem într-o procedură de deficit excesiv, suntem angajaţi în PNRR şi nu trebuie sacrificat nici un leu din obiectivele anterioare conflictului”.

După întâlnirea celor doi din ajun, Paolo Gentiloni a invocate „sute de pagini de reguli și reglementări” care ar trebui respectate, atunci când a fos tîntrebat dacă PNRR poate fi amendat sau ajustat.


Pe de altă parte, Adrian Câciu a adăugat că trebuie analizate efectele măsurilor şi a respins ideea comparației cu alte ţări: „ Nu ne luăm neapărat după ce face vecinul, pentru că s-ar putea să ne dăuneze”.

„Uitaţi-vă la dobânda la care se împrumută astăzi Ungaria (ţară care a plafonat preţul carburanţilor – n.r.), ce se întâmplă cu inflaţia din Ungaria. Comparaţiile nu sunt despre măsuri, ci despre efecte. Sunt economii diferite, sunt modul de abordare diferite, sunt momente politice diferite. Franţa are alegeri, Ungaria are alegeri”, a mai spus ministrul Finanțelor.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: