luni

22 iulie, 2024

17 mai, 2013

Miliardarul Lakshmi Mittal, proprietarul gigantului siderurgic ArcelorMittal, s-a plâns, vineri, la București, premierului Victor Ponta și președintelui Traian Băsescu de costurile ridicate de producție, în special cu energia, și de cererea scăzută din piață, în Uniunea Europeană.

Premierul Victor Ponta l-a primit la Guvern, pe Lakshmi Mittal și la asigurat că la Consiliul European din 22 mai, în care se vor aborda chestiunea energiei, va discuta și problemele ridicate de omul de afaceri indian, privind necesitatea creșterii competitivității pentru ca investitorii industriali să rămână în Uniunea Europeană.

Potrivit Guvernului, Lakshmi Mittal a prezentat ”preocupările grupului ArcelorMittal pentru asigurarea unui viitor sustenabil” al industriei oțelului în Europa şi în mod particular în România.


De asemenea, omul de afaceri a discutat cu premierul Ponta ”propuneri privind creşterea eficienţei activităţii la ArcelorMittal Galati, între care soluţii de optimizare a costurilor de producţie”.

În context, preşedintele ArcelorMittal ”a exprimat speranţa că mediul investiţional din România îşi va păstra atractivitatea şi că vor putea fi identificate soluţii sustenabile, în mod special, în domeniul energiei”, a precizat Palatul Victoria.

La rândul său, Victor Ponta a afirmat interesul României de a consolida atributele sale competitive privind investiţiile străine, în particular în domeniul industriei siderurgice.

”În cadrul întâlnirii, Primul-ministru a amintit de abordarea problematicii energiei cu prilejul reuniunii de săptămâna viitoare a Consiliului European, context în care vor fi abordate şi implicaţiile acestor politici asupra altor sectoare, în mod special industriile energo-intensive europene”, a menționat Executivul.


Potrivit sursei citate, primul-ministru l-a asigurat pe Mittal că ”va avea în atenţie şi în acest context problemele semnalate şi implicaţiile asupra competitivităţii, prezentate în cursul întâlnirii”.

Joi seara, premierul Victor Ponta a declarat că producătorii din Uniunea Europeană au avertizat că își vor reloca investițiile în China sau Africa, dacă UE nu reduce tarifele la energie.

”Mittal, ca toţi producătorii din Uniunea Europeană, are o mare preocupare faţă de deciziile pe care Uniuea Europeană le va lua la Consiliul European pe energie. Ei spun aşa: <<Europa, dacă nu reduceţi preţurile la energie şi continuaţi să le creşteţi, nu mai suntem competitivi, ne ducem în China, în Africa, în altă parte>>, pentru că în Europa nu mai sunt competitivi”, a spus Victor Ponta, la TVR.

De asemenea, vineri, Mittal a fost primit și de președintele Traian Băsescu, la Cotroceni, miliardarul plângându-se de cererea scăzută de oțel pe piața europeană.

”Sidex este foarte importantă pentru ArcelorMittal şi suntem determinaţi să fim parte a industriei româneşti. În acelaşi timp, suntem într-o situaţie în care starea macroeconomică europeană nu este bună. Cererea europeană de oţel a scăzut cu 30%, comparat cu perioada precriză. Asta înseamnă 60 de milioane de tone de capacităţi în exces. Nu este cerere, nu este creştere, comparat cu SUA, unde cererea este deja asemănătoare cu cea din perioada precriză Avem multe capacităţi, dar nu ne dezvoltăm, sau nu ne întoarcem la nivelul precriză”, i-a spus omul de afaceri indian președintelui român.

De asemenea, el a afirmat că Uniunea Europeană poate ieși din criza dacă s-ar constitui în ”Statele Unite ale Europei”.

”Criza europeană poate fi rezolvată, dacă am avea Statele Unite ale Europei, nu Consiliul European”, a spus Mittal.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: