miercuri

19 ianuarie, 2022

Miliardari americani cer o reformă a capitalismului, cu precizarea: socialismul produce inevitabil stagnare și corupție

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

9 aprilie, 2019

Jamie Dimon și Bill Gates

O serie de miliardari americani lansează un apel pentru reformarea sistemului care le-a permis îmbogățirea – Warren Buffett, Jamie Dimon, Ray Dalio, Bill Gates și alții afirmă pur și simplu că actualul sistem capitalist nu funcționează și pentru restul oamenilor din Statele Unite.

Printre remediile propuse, scrie pe site-ul televiziunii CNBC, se numără și majorarea taxelor.

Miliardarii americani spun însă clar: nu sprijină sistemul socialist. Ray Dalio a subliniat că susținerea educației cere reforme, și nu aruncarea capitalismului la coș.


În scrisoarea către acționari, și Jamie Dimon a spus: “Socialismul produce inevitabil stagnare, corupție și adeseori chiar mai rău. Ar fi un dezastru la fel de mare pentru țara noastră cum a fost și în alte locuri în care s-a încercat. Nu sunt un avocat al capitalismului nereglementat, dezlănțuit, liber de orice. Dar nu trebuie să uităm că adevărata libertate și libera inițiativă sunt, la un moment dat, inexorabil legate”.

(Citiți și: ”Valentin Lazea / Următoarea provocare pentru elitele României”)

Titanul fondurilor de investiții Ray Dalio este cea mai recentă voce care se alătură criticilor actualului sistem economic. Fondatorul Bridgewater a declarat pentru CNBC că, deși nu trebuie distrus, capitalismul trebuie să ofere oportunități egale, pe care Dalio spune că le-a primit prin intermediul educației publice. “Sunt un capitalist, sunt un capitalist profesionist. Sistemul a funcționat pentru mine. Nu aveam nimic și am ceva prin intermediul sistemului capitalist”, a afirmat Ray Dalio.

Problema principală este legată însă adâncirea decalajului dintre venituri.

(Citiți și: ”The economist / Noul progresivism: Cum pot fi combătute inegalităţile, fără să afectezi creşterea economică”)

Discrepanțele dintre americanii bogați și cei săraci a atins un nivel similar celui din anii 1930, a subliniat Dalio. Cei mai bogați 1% dintre americani au acum o avere mai mare decât restul de 90%. Ray Dalio crede că adâncirea inegalităților și lipsa investițiilor în sistemul public de educație reprezintă “un risc existențial pentru SUA”.


Miliardarul și soția sa au anunțat în această săptămână donarea a 100 de milioane de dolari pentru sistemul public de educație din statul Connecticut.

Și Jamie Dimon, CEO J.P. Morgan Chase, este nemulțumit de decalajul dintre venituri. Într-o scrisoare adresată acționarilor săptămâna trecuta, el a prezentat o listă a problemelor cu care se confruntă majoritatea americanilor. Printre remedii – taxe mai mari pentru cei 1% dintre cei mai bogați american.

“Dacă acest lucru se întâmplă, bogații trebuie să țină minte că dacă îmbunătățim societatea și economia, atunci și ei sunt printre principalii câștigători”, spune Jamie Dimon.

Warren Buffett, CEO Berkshire Hathaway, locul trei în lista miliardarilor Forbes, a susținut în repetate rânduri o taxare mai mare pentru marile averi.  “Bogații sunt cu siguranță sub-taxați comparativ cu populația generală”, declara el în februarie.

Bill Gates, fondator Microsoft, a cerut și el taxe mai mari pentru persoanele bogate. Deși spune că a plătit taxe în valoare de peste 10 miliarde de dolari, Bill Gates crede că “guvernul ar trebui să ceară oamenilor în poziția mea să plătească taxe semnificativ mai mari”.

Moștenitoarea Disney Abigail Disney, alături de circa 200 de milionari din New York, a cerut parlamentarilor statului să introducă o “taxă pentru multimilionari”, respectiv pentru persoanele care au venituri de peste 5 milioane de dolari, pentru a finanța locuințe la prețuri accesibile, infrastructură și alte proiecte similare.

(Citiți și: ”OECD: “Ascensorul social” s-a stricat? – aproape 5 generații pentru ca un descendent dintr-o familie săracă să ajungă la salariul mediu”)

“Dacă salariul CEO-ul este de 700, 600, 500 de ori mai mare decât salariul mediu al muncitorului, nu există nimeni pe pământ, nici măcar Iisus Cristos care merită mai mult de 500 de ori decât salariul muncitorului mediu”, spunea ea, pentru CNBC, la începutul anului.

Mai mulți democrați, printre care și senatorii Elizabeth Warren și Bernie Sanders – cu șanse bune de a fi nominalizați pentru prezidențiale – susțin taxe mai mari pentru cei bogați. Tânăra democrată Alexandria Ocasio-Cortez – care se proclamă democrat-socialistă – a cerut o taxă de 70%. Ideea a fost respinsă ca fiind „teribilă” de fostul șef al Federal Reserve Alan Greenspan.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Problema inegalităților a reaprins dezbaterea dintre cele două sisteme economice. Președintele Donald Trump și mai mulți republicani au avertizat asupra consecințelor care ar decurge din câștigarea alegerilor prezidențiale de anul viitor de democrați și – spun ei – de ideologiile de stânga. Luna trecută, Trump a afirmat: “Suntem alarmați de noile voci care cer adoptarea socialismului în țara noastră”.

Și alți miliardari sunt de acord cu plata unor taxe mai mari. Printre ei: cofondatorul Pimco, Bill Gross, Mark Cuban și cofondatorul Starbucks, Howard Schultz.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

 ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium) va...

rrr