sâmbătă

20 iulie, 2024

3 iulie, 2024

Rusia a declarat miercuri persona non grata un membru al Ambasadei României la Moscova, anunţă Ministerul român al Afacerilor Externe. Măsura este răspunsul Rusiei la decizia autorităţilor de la Bucureşti de a declara persona non grata, în luna mai, un diplomat din cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse, pentru activităţi care contravin prevederilor Convenţiei de la Viena din 1961 privind relaţiile diplomatice.

”Miercuri, 3 iulie 2024, Federaţia Rusă a declarat drept persona non grata un membru al Ambasadei României la Moscova. Această decizie a părţii ruse, neîntemeiată în raport cu prevederile Convenţiei de la Viena din 1961 privind relaţiile diplomatice, survine ca răspuns la măsurile adoptate de către autorităţile române la 24 mai 2024, privind declararea ca persona non grata pe teritoriul României a unui diplomat al Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti”, informează MAE.

(Citește și: Român reținut de procurorii DIICOT pentru trădare în favoarea Rusiei: ar fi spionat baze militare NATO și românești)

Cazul de spionaj dezvăluit în luna mai

Instituţia precizează că decizia autorităţilor române a avut în vedere desfăşurarea de către diplomatul rus respectiv de activităţi care contravin prevederilor Convenţiei de la Viena din 1961 privind relaţiile diplomatice.


În 24 mai, MAE a anunţat că un diplomat din cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti a fost declarat persona non grata, pentru activităţi care contravin prevederilor Convenţiei de la Viena din 1961 privind relaţiile diplomatice.

Anunţul a fost făcut după ce DIICOT a informat că un cetăţean român care, încă din 2022, a supravegheat obiective militare româneşti sau aparţinând NATO din Tulcea şi a transmis datele Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, a fost arestat pentru 30 de zile sub acuzaţia de trădare.

Acesta supraveghea și filma obiective militare românești sau aparținând NATO amplasate în proximitatea municipiului Tulcea, colectând informații cu caracter militar și efectuând fotografii privind tehnica militară de luptă și deplasarea personalului în zona de graniță cu Ucraina, pe care le-a transmis către diplomați din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București.

În urma perchezițiilor domiciliare efectuate au fost identificate și ridicate mai multe mijloace de probă.


****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: