fbpx

17 februarie, 2025

Mediul de afaceri românesc susține “parcursul european și euro-atlantic al României”, transmit reprezentanții Confederației Patronale Concordia și ai Fundației Romanian Business Leaders (RBL), după întâlnirea cu președintele interimar al României Ilie Bolojan, care a avut loc sâmbătă.

Cele două asociații patronale arată că este important să avem o serie de piloni de stabilitate și predictibilitate interni în contextul regional și internațional tot mai volatil.

Aceștia afirmă că recâștigarea încrederii în instituțiile statului și mediul politic este esențială, la fel ca nevoia de eficientizare a administrației, reducerea birocrației, risipa resurselor publice și importanța absorbției fondurilor europene și PNRR, în contextul în care România a încasat mult mai puține fonduri europene anul trecut decât în 2023.


„Țara noastră trebuie să rămână o democrație solidă și o economie de piață și, din această postură, să aibă o voce relevantă în Uniunea Europeană și în fața tuturor partenerilor internaționali”, transmit reprezentanții celor două asociații patronale.

Provocări semnificative la adresa sustenabilității creșterii economice și riscuri în creștere

Reprezentanții mediului de afaceri au subliniat că utilizarea responsabilă fondurilor europene poate contribui semnificativ la dezvoltarea economică și la modernizarea infrastructurii naționale. De asemenea, discuțiile au vizat și impactul măsurilor fiscal-bugetare adoptate recent, precum și sustenabilitatea finanțelor publice pe termen lung.

România se găsește într-o perioadă de reajustare a ciclului economic, stimulată de impulsul fiscal record al guvernului (7-8% deficit bugetar raportat la PIB) și majorarea veniturilor populației, care trag în sus consumul de bunuri din import, iar în același timp confruntată cu cerere externă slabă în industrie și IT și incertitudine din cauza nevoii de ajustare a deficitului bugetar, puternic inflaționist. Totodată, incertitudinea politică și strategică și cea de pe frontul comercial reprezintă noi elemente de risc.

„Ne-am exprimat încrederea că România va reuși să păstreze echilibrele fiscal-bugetare astfel încât companiile din țara noastră să rămână competitive și, în paralel, să vedem o eficientizare a administrației, o reducere a birocrației și mai puțină risipă a resurselor publice. În acest context, absorbția fondurilor europene și a celor din PNRR rămân esențiale”, au transmis cele două organizații patronale.

Acestea au subliniat că este esențial ca schimbările legislative să fie previzibile și să contribuie la un mediu de afaceri favorabil dezvoltării economice.

Ilie Bolojan a dat asigurări că va depune toate eforturile necesare pentru asigurarea stabilității


Întâlnirea dintre președintele interimar al României, Ilie Bolojan, și reprezentanții mediului de afaceri a avut loc într-un context politic și economic marcat de schimbări semnificative. Președintele interimar și-a reafirmat intenția de a contribui la un cadru stabil și predictibil.

Acesta a afirmat că vor avea loc consultări periodice cu mediul de afaceri sau oricând sunt avute în vedere decizii cu impact economic și social important.

Amintim că ordonanța trenuleț din finalul anului trecut a luat pe nepregătite mediul de afaceri schimbând pe alocuri regimul fiscal și majorând o serie de taxe, în contextul deficitului bugetar record din 2024.

Cele două asociații patronale reunesc cele mai mari companii din economia românească.

(Citește și: ”BNR menține din nou dobânzile: Noile prognoze ale inflației, care va fi peste țintă”)

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: