Deși viitorul cancelar german, Friedrich Merz (foto), nu și-a anunțat încă echipa cu care va guverna, au apărut deja primele informații privind împărțirea portofoliilor. Pe scurt, creștin-democrații (CDU) ar urma să conducă Externele și Economia, social-democrații (SPD) vor păstra Apărarea și Finanțele, iar CSU primește ministerul de Interne, informează Deutsche Welle și Politico.
Conservatorul Johann Wadephul (foto) va fi, cel mai probabil, ministru de Externe. El s-a remarcat prin presiunile făcute pentru ca Ucrainei să i se permită să lovească ținte din interiorul Rusiei cu arme furnizate de Occident.

Wadephul are legături de lungă durată cu Washingtonul și Bruxellesu. Într-un viitor cabinet dominat de bărbați, numirea sa ar marca o revenire la un stil mai convențional de diplomație, după mandatul ministrului de externe demisionar Annalena Baerbock, care a susținut o „politică externă feministă”.
Pentru portofoliul Externelor mai sunt luate în calcul două nume: Armin Laschet – fost lider CDU și premier al landului Renania de Nord-Westfalia și Jens Spahn – adjunctul liderului grupului parlamentar CDU. Spahn nu este un specialist în politică externă, dar legăturile sale cu republicanii din SUA sunt un atu important.
Finanțele vor fi conduse de un social-democrat

Favorit să preia portofoliul Finanțelor este Lars Klingbeil (foto), care va fi și vicecancelar. Deși nu are aptitudinile tehnocrate ale altor candidați pentru acest post, numirea sa ar oferi SPD influență și control asupra bugetului, chiar în momentul în care Germania este pregătită să lanseze sute de miliarde de euro în noi cheltuieli pentru apărare și infrastructură.
Ceva șanse are și Jörg Kukies, un vechi consilier al lui Olaf Scholz. Kukies este un tehnocrat experimentat și fost director la Goldman Sachs. A devenit mai vizibil în ultimele săptămâni, inclusiv printr-o vizită recentă la Washington.
Un om de dreapta la Economie

Economia ar urma sa îi revină lui Carsten Linnemann (foto), unul dintre cei mai apropiați aliați ai lui Merz. economist de formație, Linnemann și-a construit un profil de campion al dereglementării, al disciplinei fiscale și al reformei pe partea ofertei, marcând o diferență clară față de abordarea ministrului demisionar al Economiei, Robert Habeck de la Verzi, care a susținut decarbonizarea și transformarea industrială.
Apărarea rămâne la Boris Pistorius

Boris Pistorius (foto) este unul dintre cei mai populari politicieni din Germania și este de așteptat ca acesta să își păstreze rolul actual de ministru al apărării. Cancelarul Olaf Scholz l-a ales pe Pistorius ca ministru al apărării la aproape un an după invazia Rusiei în Ucraina din februarie 2022. Pistorius a fost văzut atunci ca o alegere neobișnuită, deoarece nu avea experiență.
Însă, de atunci, a câștigat respectul și admirația politicienilor de pe ambele părți ale spectrului politic din țara sa și a multora dintre omologii săi din NATO din străinătate. Pistorius, care a încercat să modernizeze forțele armate germane pentru a le face „apte de război”, a declarat că dorește să își păstreze funcția.
Imigrația, mare provocare de la Interne

Internele ar urma să fie conduse de Alexander Dobrindt (foto). Fost ministru CSU al Transporturilor, el este cunoscut pentru retorica sa dură cu privire la migrație și poliție, ceea ce îl face potrivit pentru punerea în aplicare a politicilor promise de Merz în domeniul migrației.
(Citește si: „Planul lui Friedrich Merz: Germania va reprezenta Europa Unită, gata să își apere interesele în relația cu SUA. Mesaj pentru Donald Trump: „Ne vom vedea în curând”)
***