Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, măsuri de sprijin pentru toate industriile afectate de ”efectele noului război comercial al tarifelor vamale între America și Europa”, menționând că există încredere în România din partea investitorilor.
După ședință, ministrul Finanțelor Tánczos Barna a precizat că săptămâna viitoare ar urma să aibă loc discuții cu două asociații de business pentru a se evalua impactul măsurilor și a se identifica potențiale măsuri de atenuare a acestuia.
”Vom proteja companiile românești cu toate resursele disponibile de efectele noului război comercial al tarifelor vamale între America și Europa. Pregătim măsuri de sprijin pentru toate industriile afectate prin scheme de ajutor de stat cât mai eficiente și simplu de aplicat ca să poată produce efecte în cel mai scurt timp”, a precizat Ciolacu, la începutul ședinței de guvern.
Premierul a spus că transmite un mesaj ”pentru cei care acuză zilnic cât de prost merg lucrurile în economie”.
”Sunt date din ultimele zile ce arată încrederea investitorilor români și străini în potențialul nostru economic. Cea mai mare companie industrială antreprenorială, Chimcomplex, investește 100 de milioane de euro într-o fabrică nouă, la Onești. Finlandezii de la Nokia au început producția de anvelope la Oradea. Vor depăși un miliard de euro cifră de afaceri chiar din acest an. Mobexpert, Dedeman și toate marile lanțuri de hypermarketuri își extind rețeaua logistică în țară, cu investiții de sute de milioane de euro. Un fond american de investiții a achiziționat cu peste 1,3 miliarde de euro rețeaua de sănătate Regina Maria”, a spus premierul.
Ciolacu a menționat că există încredere în România. ”În concluzie, există încredere în România, de aceea investitorii pun la bătaie atâția bani. Acesta este adevărul și adevărata imagine a economiei noastre’, a adăugat Marcel Ciolacu.
Tánczos Barna: Discuții cu ACAROM și Concordia
Ministrul Finanțelor Tánczos Barna a precizat, la sfârșitul ședinței de Guvern, că săptămâna viitoare ar urma să aibă loc consultări cu reprezentanți ai mediului de afaceri, pentru a se analiza impactul tarifelor și potențiale măsuri de atenuare a acestuia.
”În cursul zilei de astăzi am luat legătura cu două asociații extrem de importante ale mediului de afaceri, cu Concordia și cu ACAROM. Săptămâna viitoare, luni sau marți, vom avea o discuție despre măsurile punctuale pe care le va propune Guvernul astfel încât să reducem la minim impactul asupra companiilor românești a acestor tarife”, a precizat ministrul Finanțelor.
El a adăugat că așteaptă propuneri din partea mediului de afaceri cu privire la măsuri de sprijin care ar putea atenua impactul tarifelor. De asemenea, el a punctat că din datele ministerului, industria auto o duce bine deocamdată.
”Așteptăm în primul rând propuneri din partea lor. Această industrie (auto, n.r.) contribuie în mod semnificativ la încasările bugetului consolidat de stat. Aceste plăți din partea companiilor sunt atent monitorizate de echipa mea la minister. Primele luni ale anului nu dau motive de îngrijorare. Industria merge chiar un pic mai bine decât în 2024. Per ansamblu încasările sunt acceptabile și în creștere față de 2024. Sigur, această situație poate să reașeze, nu doar industria auto, ci per ansamblu poate să reașeze aceste relații comerciale cu SUA. Putem ajunge la lanțuri foarte scurte de aprovizionare și la producție autohtonă-consum autohton. Dacă exporturile sunt îngreunate trebuie să ne reorientăm și să avem cât mai multe produse consumate în UE”, a comentat Tánczos Barna.
El a precizat totodată că vor exista discuții și la nivel european cu privire la potențiale măsuri, discuții la care ar urma să participe săptămâna viitoare ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan.
”Și la nivelul UE este în lucru o analiză. Dl. ministrul Ivan va avea în decursul săptămânii viitoare întâlniri cu miniștrii de profil din UE pentru a pregăti și pe partea aceea un răspuns adecvat pentru susținerea industriilor europene”, a mai spus ministrul.
Președintele american Donald Trump a anunțat ”tarife reciproce” la nivel mondial cu scopul de a sprijini industria americană și a pune capăt nedreptăților din comerțul exterior al SUA.
Vor fi impuse tarife de 20% pentru produsele importate din Uniunea Europeană, 34% pentru cele din China, 31% pentru Elveția, 26% pentru India, 10% pentru Marea Britanie, 10% pentru Brazilia. Casa Albă a precizat că noile tarife vor intra în vigoare pe 5 și 9 aprilie.
(Citește și: ”Taxă pe economia mondială: ”Aceasta este declarația noastră de independență economică. Vom produce tot ce avem nevoie în America”. Rata tarifară medie urcă la cel mai mare nivel din ultima sută de ani”)
***