Majoritatea IMM-urilor din Marea Britanie au renunțat la eforturile pentru atingerea „net zero”, potrivit rezultatelor unui sondaj la care au participat aproximativ 500 de antreprenori, semn că politicile climatice ies din ce în ce mai mult din modă.
Măsurile luate de președintele Donald Trump care a anulat în cea mai mare parte politicile climatice adoptate de fosta administrație Biden a indus o tendință globală în rândul companiilor și guvernelor, de a trece în plan secund lupta împotriva schimbărilor climatice.
Acest sondaj confirmă că firmele din UK urmează trendul global, sub presiunea costurilor tot mai mari. Mai mult de jumătate dintre antreprenori au renunțat la practicile legate de climă în ultimul an, potrivit sondajului realizat de firma de tehnologie Bionic.
Guvernul laburist de la Londra a pus accentul pe investițiile legate de tranziția energetică în politicile economice, în timp ce liderul conservator, de opoziție, Kemi Badenoch, a spus că obiectivul zero pentru emisiile de carbon până în 2050 este „imposibil”.
Guvernul insistă cu politicile de mediu
Secretarul pentru Energie, Ed Miliband, a susținut angajamentul guvernului laburist pentru atingerea zero net, în timp ce Confederația Industriei Britanice (CBI) a sugerat luna trecută că sectorul verde crește într-un ritm mai mare decât alte domenii ale economiei britanice.
Însă mai mulți economiști, inclusiv Sir Dieter Helm, profesor la Universitatea Oxford, au atenționat că costurile politicilor net zero vor fi mai mari decât se așteaptă mulți.
Scăderea aparentă a apetitului pentru practicile legate de climă în rândul întreprinderilor mici și mijlocii a coincis cu creșterile mari ale costurilor umflate de facturile la utilități și creșterea tarifelor.
Un sfert dintre proprietarii de întreprinderi mici au indicat costurile ridicate ale energiei drept o problemă-cheie, în timp ce aproape o treime consideră că contribuțiile mai mari la asigurări vor pune presiune pe bugetele lor.
Majoritatea firmelor intervievate au spus că intenționează să introducă instrumente de inteligență artificială în acrivitatea lor. Oficiul britanic pentru Statistică a anunțat săptămâna trecută că aproape o cincime dintre firmele din Marea Britanie foloseau deja AI, deși multe dintre ele nu erau pregătite să adopte noua tehnologie în prima jumătate a acestui an.
***