marți

28 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

17 septembrie, 2018

Mai multe ONG-uri le solicită premierului Viorica Dăncilă și preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului măsuri urgente pentru organizarea corectă a referendumului pentru redefinirea familiei, programat pentru 7 octombrie.

Ei avertizează că întregul cadru legislativ aplicabil pentru acest tip de scrutin este afectat de „grave lipsuri” ce nu trebuie ignorate.

În primul rând, asociațiile semnatare ale apelului solicită utilizarea Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV), folosit la ultimele alegeri:


Organizaţiile semnatare atrag atenţia asupra gravelor lipsuri legislative aferente Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului în contextul în care pe data de 7 octombrie este previzionată organizarea unui referendum naţional privind modificarea Constituţiei.

Legislaţia în vigoare este deficitară şi nu reglementează conform normelor internaţionale în domeniu procedurile privind organizarea referendumului, incluzând formarea birourilor electorale, campania pentru referendum, procedurile pentru contestaţii, cele privind observarea sau crearea transparenţei necesare pentru a asigura încrederea publică în proces.

În acest context, considerăm că una dintre problemele principale este lipsa Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV), care a fost introdus pentru alegerile locale (Legea 115/2015) şi alegerile parlamentare (Legea 208/2015). Reglementările respective nu se regăsesc în Legea 3/2000 (…)

Conform legii actuale, situaţia potenţialelor voturi multiple ar trebui verificată de către AEP, fapt care este total contraproductiv şi care ar însuma resurse semnificative de timp, fonduri şi personal.


Verificarea trebuie realizată preventiv, iar datele publicate în timp real.

Astfel, solicităm adoptarea cât mai curând a unei ordonanţe de urgenţă care să reglementeze utilizarea SIMPV pentru organizarea referendumului, asigurând în acelaşi timp o perioadă suficientă de timp Autorităţii Electorale Permanente şi celorlalte instituţii implicate în procesul de punere în funcţiune a SIMPV pentru a pregăti sistemul şi personalul aferent în condiţii optime.

Tot pentru a preveni frauda, ar trebui reintroduse camerele de supraveghere pentru etapa procedurală a numărării voturilor.

ONG-urile cer în final amânarea referendumului, dacă nu vor putea fi aplicate recomandările internaţionale în domeniu, precum cele incluse în rapoartele OSCE/ODIHR privind România, pentru a asigura un vot în condiţii de transparenţă, corectitudine şi încredere publică.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Organizaţiile semnatare sunt: Asociaţia pentru Dezvoltare, Transparenţă şi Participare Publică „CIVICA” (CIVICA), Centrul pentru Studiul Democraţiei CENTRAS – Centrul de Asistenţă pentru Organizaţii Neguvernamentale, Centrul pentru Resurse Civice, Centrul pentru Inovare Publică, Centrul Român pentru Politici Europene, Centrul de Resurse pentru Participare Publică, Expert Forum (EFOR), Freedom House, Funky Citizens, Forum Apulum, Geeks for Democracy. De asemenea au mai semnat Mircea Kivu – sociolog şi Andrei Tiut – politolog.

Reamintim că Executivul dorește ca referendumul pentru redefinirea familiei să fie organizat două zile, pe 6 și 7 octombrie.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: