joi

25 aprilie, 2024

3 iulie, 2013

Consiliul de Administraţie al companiei de stat TAROM îl acuză pe managerul privat, belgianul Christian Heinzmann, de presupuse întârzieri majore în implementarea Planului de Management.

Președintele CA al TAROM, Dan Pascariu (foto), a susținut miercuri că până în momentul de faţă managerul privat nu a îndeplinit nici 30% din ceea ce ar fi putut să implementeze din planul de management cu care a fost învestit.

”Elaborarea şi aprobarea strategiei de redresare, precum şi monitorizarea procesului de implementare a acesteia reprezintă principalul obiectiv al Consiliului de Administrație al TAROM. Monitorizând lunar, cu maximă răspundere, acest proces de implementarea strategiei, membrii CA au constatat, cu regret întârzieri majore în ceea ce priveşte activităţile pe care domnul Heinzmann avea responsabilitatea să le ducă la îndeplinire conform planului de management. După aprobarea Planului de Management, în fiecare lună dezbatem ceea ce noi numim raportul de progres. Până în momentul de faţă nu a fost îndeplinit nici măcar 30% din ceea ce ar fi putut să fie îndeplinit”, a afirmat Pascariu, într-o conferință de presă.


El l-a acuzat pe managerul privat că a permis derularea unor achiziţii şi continuarea angajărilor fără respectarea procedurilor şi fără aprobarea Consiliului de Administrație și nu a demarat restructurarea companiei aeriene.

De asemenea, membrii CA îi reproșează directorului belgian că nu a renegociat decât un singur contract pe care compania îl avea, deși Consiliul dispusese renegocierea tuturor acestor înțelegeri comerciale.

El a menționat că CA al Tarom a dispus îngheţarea angajărilor în companie, raţionalizarea achiziţiilor, renegocierea contractelor cu furnizorii, precum şi pregătirea restructurării companiei, însă Heinzmann nu ar fi îndeplinit aceste cerințe.

Heinzmann – lăsat fără atribuții în favoarea vechiului manager de stat

Acesta este un al episod al luptei interne pentru putere din TAROM, duse între membrii Consiliului de Administrație și managerul privat Christian Heinzmann, selectat în urma unui proces de rescrutare internațional solicitat de FMI.


În urmă cu o săptămână, Consiliul de Administrație a creat o nouă funcție executivă în TAROM, numindu-l în poziția de manager executiv pe Nicolae Demetriade, actual membru al CA și fost director general al companiei, înainte de introducerea managementului privat.

Lunea trecută, Heinzmann l-a acuzat pe președintele CA TAROM, Dan Pascariu, de presiuni care l-au determinat să accepte scurtarea mandatului de la 4 ani la 1 an la conducerea managerială a companiei.

”Nu am avut alta alegere. Am fost, de fapt, fortat sa iau aceasta decizie de catre domnul Pascariu, seful Consiliului de Administratie. Pe moment ma simt foarte inconfortabil, este o situatie care ma intriga si vreau sa astept cateva zile sa vad cum decurg lucrurile, dar intr-adevar am semnat acest document. Am discutat cu domnul Pascariu. Nu am avut alta alegere. Mi-a dat un termen limita: sa semnez inainte de sedinta CA de vineri [n.r. 21 iunie], altfel vor exista consecinte serioase – demiterea mea imediata”, a declarat Heinzmann, pentru HotNews.

Ministrul Transporturilor spune că trimite Corpul de Control la TAROM

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat, miercuri, că a trimis o echipă de control la TAROM pentru a vedea care este situaţia reală a companiei.

„Există două părţi: există Consiliul de Administraţie, care mi-a transmis că rezultatele financiare şi prestaţia managementului companiei nu sunt cele bune şi nu corespund contractului de management pe care şi l-a asumat domnul Heinzmann, iar, pe de altă parte, domnul Heinzmann iese în conferinţă de presă şi îmi spune că rezultatele sunt foarte bune, că am avut profit pentru prima oară în luna mai.

Am considerat că cel mai bine este să trimit o echipă mixtă de control – auditul Ministerului Transporturilor şi Corpul de control – să verifice, şi asta am cerut, cine are dreptate, dacă este sau nu o activitate performantă la TAROM pe primul semestru. În şase luni, poţi să-ţi dai seama dacă activitatea duce spre profit sau spre pierdere”, a explicat Fenechiu, într-o conferinţă de presă.

În context, ministrul a susținut că decizia CA de scurtare a mandatului managerului privat este legală.

”Dacă vreţi, strict legal, este doar decizia Consiliului de Administraţie. Conform Ordonanţei 109, autoritatea tutelară nu are atribuţii în stabilirea managerului sau în stabilirea activităţii şi rezultatelor managerului, ci doar în analiza globală a activităţii întregului Consiliu de Administrație. De aceea, dacă se întâmplă ceva la TAROM în neregulă şi eu nu sunt mulţumit, ar trebui să dau afară tot Consiliul de Administraţie, ceea ce ne duce şi la ideea că cei din CA pot să hotărască în ce mod îşi organizează managementul companiei pentru ca aceasta să aibă rezultate bune”, a susținut Relu Fenechiu.

De asemenea, ministrul a precizat că el l-a propus și pe Demetriade director executiv al TAROM.

„Demetriade a fost selectat din prima listă de către consultanţi. Da, eu, găsindu-l pe lista de la PriceWaterHouseCoopers, am considerat că este nevoie şi de un om care are experienţă în aviaţie în Consiliul de Administraţie. M-am consultat cu Consiliul de Administrație înainte de a-l propune, dânşii au fost de acord şi aşa Demetriade a ajuns să facă parte din CA”, a mai spus ministrul Transporturilor.

În schimb, el a afirmat că nu îl susține pe liberalul Valentin Macek pentru funcția de director general al TAROM.

”Pentru mine, sunt importante cifrele şi rezultatele şi vreau să discutăm permanent pe lucruri concrete. Dacă discutăm permanent despre faptul că e din PNL, că a fost prieten cu mine, naş, văr, cumnat, cred că nu ajungem nicăieri”, a mai declarat liberalul Fenechiu despre Macek.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: