Marine Le Pen, liderul dreptei din parlamentul divizat al Franței i-a dat prim-ministrului Michel Barnier un ultimatum până luni pentru a adopta prevederile bugetare dorite de partidul ei, altfel va retrage sprijinul guvernului.
Adunarea Națională, partidul condus de Le Pen, îi cere lui Barnier să-și modifice proiectul bugetului pentru 2025, cu ajustări fiscale de 60 miliarde euro. Le Pen îi cere să nu renunțe la compensarea prețurilor la medicamente, să amâne introducerea de noi taxe sau majorarea celor existente pentru majoritatea populației, să indexeze pensiile cu rata inflației de la 1 ianuarie și să adopte măsuri dure împotriva imigrației ilegale și criminalitatea în creștere, relatează Bloomberg.
Bugetul pe 2025, mărul discordiei în Parlament
Barnier, care a fost de acord să renunțe la creșterea taxelor pentru energia electrică, una dintre revendicările principale ale lui Le Pen, va trebui să rezolve până luni chestiunea cheltuielilor cu asistența socială. Parlamentarii socialiști au amenințat că vor depune o moțiune de cenzură dacă guvernul va încerca să ocolească votul din parlamnt și va tăia de la asigurările sociale, moțiune care dacă ar fi votată de parlamentarii de dreapta ar provoca căderea guvernului până miercuri.
„Există încă probleme”, a spus Le Pen referitor la proiectul de buget propus de Barnier, citată de Le Monde. „Are timp până luni să le rezolve”.
Neînțelegerile cu privire la alcătuirea bugetului pentru anul viitor, i-au determinat pe unii dintre investitori să vândă din obligațiunile statului francez.
Președintele Adunării Naționale, Jordan Bardella, a revendicat „o victorie” în urma revenirii lui Barnier asupra introducerii unei taxe pentru energia electrică dar mai are în continuare și alte cereri.
Socialiștii amenință cu moțiun de cenzură
De asemenea, Bardella i-a cerut lui Barnier să stimuleze competitivitatea companiilor mici și mijlocii.
„Aceste măsuri sunt realiste, pot fi aplicate rapid și sunt așteptate de marea majoritate a francezilor. Prim-ministrul nu poate rămâne surd la aceste solicitări. Mai are câteva zile,” a spus Bardella.
Le Pen a declarat că va vota pentru căderea guvernului în cazul în care Bardella va apela la articolul 49.3 din Constituție pentru a trece proiectul de lege al bugetului ocolind votul în parlament.
„Vrem să găsim o cale de mijloc”, a declarat vineri purtătoarea de cuvânt a guvernului francez, Maud Bregeon, la France2. „Adunarea Națională dorește cu adevărat să treacă un proiect de buget sau vrea să pună Franța pe calea spre dezastru?”, a mai spus ea.
Parlament divizat după alegerile anticipate
Criza actuală a început în iunie, când președintele Emmanuel Macron a convocat alegeri anticipate în încercarea de a obține majoritatea parlamentară pentru partidul său.
Doar că rezultatul a fost exact pe dos, lăsând camera inferioară a Parlamentului francez divizată în trei blocuri divergente: un partid de centru pro-prezidential, o alianță a socialiștilor și comuniștilor și dreapta radicală condusă de Le Pen.
Perspectiva unui vot de neîncredere i-a împins pe investitori să vândă active franceze, crescând costurile de împrumut ale țării în comparație cu alte țări europene.
Prima de risc pentru obligațiunile franceze, în creștere
Diferența dintre randamentul titlurilor de stat franceze pe 10 ani față de cele germane, un indicator al primei de risc urmărit cu atenție, a crescut vineri la 85 de puncte de bază. Este cea mai mare primă de risc din 2012 înainte de a mai săcea ușor după ce premierul Bernier a acceptat una dintre cererile lui Le Pen.
Prima de randament pe 10 ani a Franței față de Germania, un indicator de risc urmărit îndeaproape, a crescut vineri la aproximativ 84 de puncte de bază. A fost o săptămână de tip roller coaster pentru răspândire, care a atins 90 de puncte de bază – cea mai mare din 2012 – înainte de a câștiga un răgaz după ce Barnier a acceptat una dintre cererile lui Le Pen.
Randamentul obligațiunilor franceze pe 10 ani a crescut cu un punct de bază, ajungând la 2,96%.
S&P Global Ratings va anunța vineri seară revizuirea ratingului de credit al Franței. Agenția de rating și redus evaluarea de credit la AA- în luna mai, cu trei trepte sub valoarea superioară – invocând depășirile deficitului bugetar. De atunci situația s-a înrăutățit, iar luna trecută, atât agenția Fitch, cât și Moody`s au adăugat perspective negative ale ratingurile lor.
Cititi și: Franța / Ample proteste organizate de stînga radicală împotriva lui Emmanuel Macron și a premierului desemnat. Drapta radicală susține guvernul Barnier
***