vineri

19 aprilie, 2024

31 octombrie, 2021

La Roma liderii G20 i-au primit la „fotografia de familie” pe medici

Liderii G20 au ajuns duminică la un acord care poate însemna angajamentul privind limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius față de perioada preindustrială. Se reușește, astfel, să se ofere auspiciile necesare succesului conferinței climatice la vârf a ONU de la Glasgow, care se va derula în următoarele două săptămâni.  

Inclusiv marile state care au avut ezitări până acum – președintele SUA, premierul Indiei și reprezentanții la summit ai Chinei – au fost de acord să se păstreze noua țintă, care ar fi mai severă decât cea convenită în Acordul Climatic semnat în 2015 la Paris, potrivit surselor AFP, citată de Digi24.

Declarația comună a liderilor G20 încă nu a fost dată, dar surse ale Politico și AFP au spus că acordul a fost realizat, iar nuanțele declarației ar putea fi relevante.

Nuanțele și chestiunile de principiu


E drept, cu succesul unor nuanțe relevante s-a încheiat și Conferința de la Paris din 2015, unde liderii lumii au agreat un plafon angajant deși imprecis:  „sub 2 °C și preferabil 1,5 °C”.

Acum, angajamentul G20 este că țările cele mai dezvoltate ale lumii vor lua „măsuri suplimentare în acest deceniu și pentru a spori, atunci când este necesar, contribuțiile noastre pentru 2030”, pentru a menține „la îndemână” obiectivul de temperatură scăzută al Acordului de la Paris, potrivit Politico.

Formularea este interpretată ca un acord cu plafonarea la 1,5 °C a încălzirii globale față de nivelul preindustrial.

Poziția G20 este considerată decisivă pentru reușita summitului climatic ONU de la Glasgow (UN Convention on Climate Change, COP26), care începe formal tot duminică, și de la care se așteaptă mai multe ale reușite pentru ca schimbările climatice să fie puse sub control.

Imperative ultimative, rezultate sub așteptări


Deși țările G20 sunt responsabile pentru 80% din emisiile degaze de seră  totale ale lumii, doar șase țări și-au mărit oficial obiectivele de reducere a gazelor cu efect de seră. Alte șase țări din G20 (SUA, Canada, Australia, Brazilia, Coreea de Sud și Mexic) nu și-au atins deloc obiective privind mediul înconjurător, potrivit unui raport realizat de Programul ONU pentru Mediu (UNEP) publicat săptămâna aceasta.

Angajamentele ţărilor privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră ar trebui să fie de şapte ori „mai ambiţioase” pentru a menține creşterea temperaturii globale sub nivelul de 1,5 grade Celsius, raportat la era postindustrială, arată raportul citat.

Ce înseamnă, de fapt, 1,5°C? Și de ce lipsesc Vladimir Putin și Xi Jinping?

Calculele din document susțin că emisiile ar urma să scadă cu doar 7,5% până în 2030, în timp ce pentru evitarea unei încălziri globale periculoase ar fi necesară o reducere de 30%, pentru atingerea obiectivului de +2°C, și de 55% pentru obiectivul de +1,5°C.

Absența președinților chinez și rus, Xi Jinping și Vladimir Putin, mai pune încă probleme succesului COP26, fără de care ”viitorul omenirii ar putea fi catastrofal” – potrivit unei declarații a ministrului britanic de Mediu, dar și concluziilor unui recent raport al Grupului interguvernamental de experți al ONU însărcinat cu evaluarea riscurilor (IPCC) în vederea COP26.

Nici mesajul G20 nu este întrutorul încurajator, atâta vreme că acest summit a eșuat să dea un semnal clar la renunțarea la cărbune, din cauza opoziției exportatorilor acestuia, China, Australia, Rusia și India.

Mizele COP 26

Dincolo de obiectivele strategice, scopul COP26 este și finalizarea regulilor de operaționalizare a Acordului de la Paris: un cadru de transparență,  mecanismele internaționale de piață și alinierea duratelor de angajament.

Liderii lumii trebuie să mai stabilească obiective concrete privind:

  • reducerea defrișărilor;
  • stimularea investițiilor în energie regenerabilă;
  • accelarea trecerii la vehicule electrice;
  • protecția ecosistemelor, a habitatelor naturale și a comunităților vulnerabile:
  • respectarea promisiunii țărilor dezvoltate de a mobiliza cel puțin 100 de miliarde de dolari pentru investiții în proiecte climatice;
  • aplicarea regulilor stabilite prin Acordul de la Paris, prin colaborarea dintre guverne, companii și societatea civilă.

Mai multe indicii vor putea fi găsite în declarațiua finală a summitului G20

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: