Legislația necesară pentru organizarea alegerilor prezidențiale pe 4 și 18 mai va fi adoptată în ședința de guvern de săptămâna viitoare, a anunțat premierul Marcel Ciolacu.
„Cel mai important fapt este că avem un acord politic privind organizarea alegerilor prezidențiale – turul întâi pe 4 mai, cel de-al doilea pe 18 mai. Există, în mod firesc, o uriașă așteptare publică legată de fixarea acestor date. Acum pregătim legislația necesară pentru organizarea alegerilor și asta va fi prioritatea Guvernului pentru următoarea ședință de guvern, mai exact săptămâna viitoare, în prima ședință de guvern, se vor aproba toate documentele necesare, HG-urile și ordonanța pentru alegerile pe 4 mai și pe 18 mai”, a spus premierul Marcel Ciolacu, în debutul ședinței de guvern de vineri.
Liderii coaliției guvernamentale PSD-PNL-UDMR-minorități au decis miercuri seara, în prima ședință formală a coaliției pe 2025, ca alegerile prezidențiale să aibă loc după Paște, pe 4 și 18 mai.
La finalul reuniunii, liderii coaliției nu au oferit declarații, deciziile fiind anunțate printr-un comunicat emis de PNL.
Stabilirea unei date certe a alegerilor prezidențiale a fost una dintre condițiile formulate de Crin Antonescu la adresa coaliției, după ce acesta și-a anunțat, săptămâna trecută, ”suspendarea” candidaturii sale la prezidențiale.
PNL și UDMR doreau ca aceste alegeri să fie organizate înainte de 20 aprilie, dar PSD a insistat pentru o dată ulterioară.
Coaliția va testa candidatura lui Crin Antonescu înainte de eventuala oficializare formală
Problema candidatului la prezidențiale rămâne însă în suspans în ciuda asigurărilor oferite – după cum preciza comunicatul emis de PNL la finalul reuniunii – lui Crin Antonescu că rămâne candidatul comun al PSD, PNL și UDMR la următoarele alegeri prezidențiale.
Prevederile statutare ale formațiunilor membre ale Coaliție care a asumat candidatura lui Antonescu arată că un candidat la prezidențiale este desemnat prin decizia Congresului, la PSD și la PNL, sau a Consiliului Reprezentanților Unionali la UDMR. Or, niciuna dintre formațiunile de mai sus nu a anunțat convocarea acestor organisme decizionale.
Mai mult, media române află, pe surse, că PSD și PNL vor comanda sondaje separate pentru a vedea dacă acest candidat comun are șanse să câștige aceste alegeri. Vestea proastă pentru Crin Antonescu este că nu va fi singurul nume din aceste sondaje: el va fi analizat prin comparație cu alte nume posibile de candidat unic.
Anterior, PSD și PNL au decis împreună că președinții ambelor formațiuni nu vor candida la prezidențiale. Motivul deciziei este acela că electoratele celor două formațiuni nu ar respecta în majoritate decizia de a susține candidatul celuilalt partid.
(Citește și: Coaliția vrea să testeze candidatura lui Crin Antonescu înainte de eventuala oficializare formală)
****