vineri

29 martie, 2024

10 februarie, 2021

Serban Nicolae, inițiatorul legii

Curtea Constituţională a României a admis, miercuri, cu unanimitate de voturi, sesizările preşedintelui Klaus Iohannis şi Guvernului referitoare la Legea privind regimul fiscal derogatoriu pentru terenurile din insule şi grinduri. Reglementarea este neconstituțională în ansamblul său, a decis CCR.

Comunicatul CCR:

Sesizările de neconstituționalitate formulate de Guvernul României și, respectiv, de Președintele României, referitoare la neconstituționalitatea Legii pri vind unele măsuri de regim fiscal derogatoriu aplicabil anumitor terenuri, construcții edificate pe acestea și anumitor activități economice autorizate.


Deliberând, Curtea a decis, cu unanimitate de voturi, admiterea obiecțiilor de neconstituționalitate și a constatat că Legea privind unele măsuri de regim fiscal derogatoriu aplicabil anumitor terenuri, construcții edificate pe acestea și anumitor activități economice autorizate este neconstituțională, în ansamblul său.

Legea a fost inițiată de fostul senator PSD Șerban Nicolae, care a fost acuzat de parlamentarii de dreapta că a elaborat-o cu dedicație pentru insula Belina, ajunsă în timpul guvernării PSD – ALDE în administrarea unor apropiați ai fostului lider social-democrat Liviu Dragnea.

Reglementarea prevede, printre altele, o reducere cu 50% a taxelor și impozitelor locale pentru construcţiile şi activităţile economice de pe insule și grinduri.

În sesizarea sa, președintele Klaus Iohannis preciza că impunerea acestor derogări de la Codul fiscal este de natură să determine o reducere a veniturilor la bugetul de stat, ceea ce, potrivit dispoziţiilor Constituţiei, necesită, în mod obligatoriu, indicarea sursei de finanţare. De asemenea, el menţiona că pentru acest act normativ s-a solicitat doar punctul de vedere al Guvernului, nu şi fişa financiară obligatorie. Nici expunerea de motive a legii criticate nu detaliază impactul bugetar al soluţiilor legislative preconizate, mai explica şeful statului.


În opinia sa, legea creează atât o încălcare a principiului liberei concurenţe în economia de piaţă, cât şi o dublă discriminare: pe de o parte, între cei care deţin cu titlu de proprietate ori care îşi desfăşoară activitatea pe insule, grinduri şi alte suprafeţe de uscat cu o suprafaţă mai mare de 35 de hectare cu potenţial de exploatare economică rezultate prin acţiuni sau modificări naturale ale teritoriului ori prin lucrări de amenajare hidrotehnică şi celelalte persoane care îşi desfăşoară activitatea în alte zone; pe de altă parte, între persoanele care realizează activităţi de producţie de energie regenerabilă, turism, agrement, alimentaţie publică, comerţ cu amănuntul şi servicii conexe acestora şi persoanele care desfăşoară alt tip de activităţi economice, pe aceste terenuri.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: