La obiect

PISA 2018 – cele mai proaste rezultate din ultimii 9 ani: Record al analfabetismului funcțional pentru elevii români – 44%

Procentul analfabetismului funcțional al tinerilor de 15 ani din România a urcat cinci puncte procentuale, în medie, pe toate cele trei discipline, de la 39%… Mai mult

03.12.2019

La obiect

Bătrânii României și condițiile lor de viață din statisticile UE

Eurostat a dat publicității o serie de date referitoare la populația în vârstă, cu indicatori referitori la ponderea în total, rata de dependență, riscul de… Mai mult

03.12.2019

Analiză

O imagine cât 1000 de cuvinte: deficitul românesc în contextul UE

După analiza situației găsite în finanțele publice și măsurile de aducere la normal a execuției bugetare, concretizate în cea de a doua rectificare bugetară pe… Mai mult

02.12.2019

La obiect

Experți în fiscalitate: Cât de haotice sunt excepțiile din Codul fiscal și cât de dificilă va fi recalibrarea

Abundenţa de excepţii de la aplicarea Codului Fiscal a creat mai degrabă privilegii decât motoare de dezvoltare a economiei şi societăţii. Corecțiile nu trebuie făcute… Mai mult

01.12.2019

Cronicile

Klaus Iohannis: Fără mine, statul de drept în România s-ar fi rupt

de Vladimir Ionescu , 19.11.2019

PNL și președintele Klaus Iohannis au încercat să suplinească lipsa unei dezbateri între cei doi candidați rămași în cursă la alegerile prezidențiale printr-o întâlnire cu jurnaliști și formatori de opinie, organizată marți seară, în aula BCU.

Cei nouă care au fost selectați pentru a pune întrebări lui Klaus Iohannis au fost:
Moise Guran ( Europa FM), Radu Tudor (Antena 3), Ion M. Ioniță (Adevărul/Historia), Cristina Șincai (România TV), Silviu Mănăstire (B1 TV), Clarice Dinu (HotNews.ro), Ramona Avramescu (TVR), Cristian Leonte (Pro TV) și Cristian Pârvulescu (SNSPA). Un al zecelea jurnalist invitat, Cristian Tudor Popescu, a refuzat participarea.

Prima întrebare, pe temă economică. Răspunsul președintelui:

  • ”Dacă voi fi ales, mă voi implica total pentru România normală. Pot garanta că mă voi implica cu tot ce știu, tot ce pot pentru a lucra împreună cu guvernul în sensul îmbunătățirii performanței economice a României. Avem soluții, știu ce este de făcut, e un guvern nou în funcțiune care știe cum trebuie abordate lucrurile. Politica economică a fostului guvern a fost axată pe consum și s-a ajuns să intrăm într-o zonă nesănătoasă la o serie de parametri. Aceste lucruri pot fi corectate.”

A doua întrebare, te tema Justiției. Răspunsul președintelui:

  • ”Am amânat referendumul până când am considerat că produce efecte maximale. Dar, am retrimis legile Justiției în Parlament, la CCR, am cerut și un punct de vedere de la Comisia de la Veneția. Am reușit să anulez 70% din măsurile care ar fi compromis legile justiției. Sigur, legile nu sunt perfecte, sunt în vigoare, au trebuit promulgate pentru că am epuizat instrumentele constituționale. Lucrurile nu se opresc însă aici, voi avea grijă ca Guvernul să reia aceste chestiuni. Vom repara ce a mai rămas de reparat. Am început campania din 2014 cu promisiune că voi întări statul de drept și voi încuraja lupta anticorupție și m-am ținut de aceste lucruri. Fără mine, statul de drept din România s-ar fi rupt. ”

A treia întrebare, despre posibila ostilizare a alegătorilor din cauza refuzului de a avea o dezbatere cu contracandidatul PSD. Răspunsul președintelui:

  • ”Vorbim despre un tur doi între candidatul Klaus Iohannis care a fost președinte, românii știu ce am făcut și o candidată care reprezintă PSD care a guvernat împotriva românilor și atunci cred că mulți dintre cei care nu și-au format o opinie o vor forma în perioada următoare. Eu sper că prin aparițiile mele și prin luările de cuvânt eu sper să fie convinși că vor merge la vot. Eroul alegerilor nu este candidatul este alegătorul cu ștampila de vot în mână.”

A patra întrebare, despre cum poate fi grăbit ritmul reformelor. Răspunsul președintelui:

  • ”O adevărată reformă instituțională se poate face modernizând Constituția. Acum e imposibil, dar sper ca după alegeri să putem începe să discutăm despre asta. Până atunci, printr-o majoritate în Parlament, și am văzut că și acum s-au găsit majorități, trebuie reparate lucruri abordate greșit: legile Justiției, procedurile de numire a procurorilor șefi, aceste lucruri pot fi discutate. După alegeri, sper într-o majoritate cu care putem să lucrăm realmente și pe arhitectura statului, pe descentralizare, pe refacerea marilor sisteme…”

A cincea întrebare, despre promulgarea Legii recursului compensatoriu. Răspunsul președintelui:

  • ”Este o situație un pic mai specială- legea ajuns la CCR, a fost verificată și găsită constituțională. Dar CCR aici a făcut un lucru care în alte situații nu l-a făcut: s-a exprimat prin decizie inclusiv pe oportunitate. E o abordare neuzuală, care practic făcea caducă retrimiterea în Parlament. Am analizat decizia și am ajuns la concluzia că și dacă nu ne convine situația altă soluție pe Constituție nu este… Legea trebuie însă corectată.”

A șasea întrebare, o rugăminte de a explica de ce a dat a treia șansă PSD. Răspunsul președintelui:

  • ”Explicația este simplă: PSD a dispus de o largă majoritate, a fost sprijinit activ, entuziast, și de ALDE, și de UDMR- au controlat 60% din Parlament. La momentul respectiv nu existau condițiile pentru o altfel de coaliție, aceste condiții au apărut după europarlamentare. Abia atunci a fost posibilă construirea unei majorități care a dat jos guvernul eșuat PSD.”

A șaptea întrebare, legată de lipsa de reacție în cazul unor abuzuri comise de magistrați. Răspunsul președintelui:

  • ”E vorba de independența Justiției. Aș fi putut să merg în CSM, să încerc să impun un anumit punct de vedere, dar eu chiar cred în independența Justiției și m-am abținut. Dacă în anumite abordări instituționale au existat abateri, aceste chestiuni trebuie lămurite în CSM, fără președinte. Dacă reclam de la toți politicienii să nu se atingă de independența justiției acest lucru trebuie să fie cu atât mai valabil pentru președinte. Sunt de-a dreptul un fan al independenței Justiției.”

A opta întrebare, legată de relațiile cu China. Răspunsul președintelui:

  • ”Trebuie să precizez: Locul României e în spațiul euroatlantic, acolo aparținem noi, punct. Există, evident, state cu care putem avea interese comerciale. Răspunsul e simplu: cu China putem avea schimburi economice, dar nu ne considerăm parte din spațiul de valori promovat de ei, nu avem obligații provenite din istorie față de ei. Putem avea relații comerciale, chiar aprofundate, dar nu împărtășim aceleași valori. Le vom analiza (proiectele 5G și reactoarele 3 și 4 Cernavodă- n. red.), foarte atent, împreună cu noul guvern.”

A noua întrebare, despre memorandumul secret privind mutarea ambasadei din Israel. Răspunsul președintelui:

  • ” A fost gândirea tipic pesedistă. S-au gândit Dragnea și Dăncilă să se profileze în domeniul politicii externe, unde nu au atribuții. Eu mi-am exprimat punctul de vedere foarte clar, că nu sunt îndeplinite condițiile. Pot să clasific asta drept diletantism politic, care ne-a dăunat. La Externe s-a elaborat o documentație, de tip studiu, care ne-a fost trimisă la Administrația Prezidențială foarte târziu, care propunea să se dispună conform legii….”

Președintele Iohannis a deschis evenimentul cu o declarație în care a reluat leit-motivul campaniei sale electorale: bătălia perpetuă cu PSD.

Discursul de început al președintelui:

”Avem un format neobișnuit dar care în accepțiunea mea va genera teme foarte interesante. Teme aranjate nu există. Fiecare participant vine cu punctul pe care îl consideră corect, adecvat, interesant…

Am întâlnit un PSD puternic ostil. Un PSD care mai ales după decembrie 2016 a venit cu o abordare care ne-a aruncat pe toți în haos. A aruncat România în haos. Pentru ce? Pentru a salva câțiva penali.

PSD a dorit să acapereze și să distrugă nu doar statul de drept, nu doar lupta anticoprupție ci și marile sisteme. Și a făcut-o perfid. Și-a înșurubat găștile de partid. M-am opus acestor demersuri, m-am opus încercărilor psdiste de a acapara întreg statul român. M-am opus folosint instrumentele oferite de Constituție. De multe ori, surprinzător pentru ei, am avut succes. Mandantul meu nu s-a rezumat doar la atât.

Am reușit să mă opun PSD-ului suficient de mult pentru a menține România pe traiectoria europeană. Am reuști să salvez imaginea României prin politica externă pe care am făcut-o. Am reușit să contracarez efectele toxice în exterior ale guvernării PSD-iste. Timp de 30 de ani PSD a inhibat dezvoltarea României și cred că acum lucrurile trebuie să se schimbe fundamental.

PSD trebuie înlăturat din decizia statului, dar nu oricum, ci în mod democratic: prin vot. Și votul pentru prezidențiale este extrem de important. Este modalitatea prin care noi toți putem să schimbăm lucrurile în România. Putem să avem un președinte care lucrează cu guvernul și împreună poate reseta România. Să ducă la prosperitate pentru români, să ducă la siguranță pentru oameni. Aceste lucruri sunt posibile. Dar pentru asta trebuie votat.

Mă bazez acum, la votul din 24 noiembrie, evident pe alegătorii liberali, dar le atrag atenția, proiectul nostru comun nu e finalizat. Mă adresez în această seară și electoratului USR și PLUS. Încă din 2018 am luptat împreună. Suntem de aceeași parte a baricadei. Mă adresez electoratului PMP, care a vorbit în campanie de educație. Suntem de aceeași parte. Mă adresez și electoratului maghiar care își dorește o țară faină. Putem face acest lucru.

Mă adresez și electoratului PSD. Electoratul PSD are dreptul să fie reprezentat de un partid democratic. Și de asta trebuie trimis în opoziție să se reformeze. Dar noi care rămânem nu tăiem pensii, nu tăaiem salarii. Voma vea grijă ca ele să crească. În final mă adresez în mod special tinerilor. Foarte mulți au mers la vot și au votat. Mulți au votat în primul tur alt candidat, le mulțumesc și lor. Și celor care nu au votat mă adresez în această țară, votul este vital. Mergeți pe 24 noiembrie la vot.”

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 19.11.2019

Lăsați un comentariu


Stiri

Camera Reprezentanților a anunțat capetele de acuzare împotriva lui Donald Trump. Votul, în 2 săptămâni

Iulian Soare

Camera Reprezentanţilor a Congresului Statelor Unite a dezvăluit, marţi, capetele de acuzare împotriva președintelui Donald Trump, în cadrul procesului de punere sub acuzare demarat de… Mai mult

Stiri

Dosarul mitei de la Nădlac / Taxă de protecție plătită la partid de angajați din diverse instituții- 3 parlamentari urmăriți penal, mai mulți funcționari reținuți

Vladimir Ionescu

DNA i-a pus marți sub urmărire penală pe cei trei parlamentari social-dmocrați acuzați că făceau parte din rețeau șpăgii plătite în vama Nădlac de către… Mai mult

Stiri

Pensiile speciale și șantajul polițiștilor – dezbaterile la lege se amână până în februarie

Mariana Bechir

Dezbaterile din Comisia de Muncă a Camerei Deputaților pe marginea proiectelor de eliminare a pensiilor speciale s-au limitat marți la poziții de principiu ale partidelor… Mai mult

Stiri

Alegerea noului președinte CSM s-a amânat din cauza unui blocaj, a fost ales doar vicepreședintele

Vladimir Ionescu

Alegerea președintelui CSM s-a amânat, marți, după ce s-a scorul pentru propunerea judecătorilor, Nicoleta Țînț (foto), a fost de două ori la egalitate – nouă… Mai mult

Stiri

Achizițiile de automobile noi, creșteri importante pe sfârșit de an – analiză APIA

Vladimir Ionescu

În luna noiembrie 2019 au fost înmatriculate 13.091 autoturisme noi (conform datelor comunicate de către Direcția de Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor),… Mai mult

Stiri

FAN Courier închide 2019 cu cifră de afaceri de 168 milioane euro, în creștere cu 15% față de 2018

Vladimir Ionescu

FAN Courier, liderul pieței locale de curierat din România, continuă dezvoltarea și consolidarea business-ului și estimează pentru anul viitor o creștere a afacerilor cu până… Mai mult

Stiri

Klaus Iohannis retrage decorațiile deținute de condamnați penal. Primul vizat: Adrian Năstase

Razvan Diaconu

Președintele Klaus Iohannis a anunțat marți că îi va retrage decorația fostului premier Adrian Năstase, care a ispășit o pedeapsă cu închisoarea. Șeful statului a… Mai mult