12 mai, 2025

UE și Japonia au convenit luni, la Tokyo, consolidarea coooperării în domeniul tehnologiilor digitale de bază, precum inteligența artificială (IA), 5G/6G, în domeniul semiconductorilor, calculului de înaltă performanță și tehnologiei cuantice.

De asemenea, își vor consolida colaborarea în ceea ce privește guvernanța datelor și platformele online, cablurile submarine, conectivitatea arctică, identitățile digitale, serviciile de încredere și securitatea cibernetică.

Declarațiile privind aprofundarea acestei colaborări au fost făcute, la Tokyo, unde s-a desfășurat al treilea Consiliu de parteneriat digital pentru consolidarea cooperării în domeniul tehnologiei și al digitalizării dintre UE și Japonia, în contextul unei distanțări a Europei de partenerul lor strategic, SUA, lider la nivel global în mai multe domenii de vârf.


Reamintim că, săptămâna trecută, a avut loc semnarea unui acord comercial digital (DTA) de referință între UE și Singapore.

Consiliul a fost coprezidat de Henna Virkkunen, vicepreședintă executivă pentru suveranitate tehnologică, securitate și democrație, alături de Masaaki Taira, ministrul transformării digitale, Masashi Adachi, ministrul de stat al afacerilor interne și comunicațiilor și Shinji Takeuchi, ministrul adjunct parlamentar al economiei, comerțului și industriei.

„În fața incertitudinilor geopolitice globale actuale, UE și Japonia au reafirmat importanța tot mai mare a parteneriatului lor. Ele recunosc necesitatea de a-și stimula competitivitatea și de a promova o abordare bazată pe valori a guvernanței digitale globale. În plus, acestea urmăresc să își consolideze securitatea economică prin promovarea rezilienței în domeniul tehnologiilor digitale critice”. Pe baza punerii în aplicare cu succes a parteneriatului lor digital, aceștia au analizat progresele înregistrate de la cel de al doilea Consiliu al parteneriatului digital din 2024.”, arată un comunicat al UE.

Rezultatele-cheie ale Consiliului desfășurat luni la Tokyo

  • Semiconductori: UE și Japonia și-au confirmat angajamentul față de cercetarea colaborativă în domeniulsemiconductorilor. De asemenea, reprezentanții celor două părți s-au angajat să își intensifice eforturile de asigurare a rezilienței lanțului de aprovizionare cu semiconductori prin intermediul schimbului de informații și al mecanismelor de alertă timpurie.

  • Cercetare: Partenerii au convenit să își extindă cooperarea dincolo de cercetarea 5G/6G, cu accent pe proiectul comun 6G MIRAI-HARMONY, care urmărește să dezvolte rețele bazate pe IA pentru comunicații axate pe utilizator.

  • Calculul cuantic și IA: UE și Japonia au lansat o cerere comună de proiecte de cercetare în colaborare privind informatica cuantică, cu aplicații în domenii precum biomedicina, științele materialelor și modelarea climatică. De asemenea, aceștia și-au reiterat angajamentul de a promova o IA inovatoare, sigură, securizată și de încredere.

  • Identitățile digitale și serviciile de încredere: UE și Japonia depun eforturi pentru realizarea interoperabilității și a recunoașterii reciproce a acreditărilor academice prin intermediul identității digitale și al serviciilor de încredere, pe baza Memorandumului de cooperare.

  • Guvernanța datelor: Partenerii au început să lucreze la instituirea unui posibil grup de lucru comun pentru a facilita îmbunătățirea schimbului de date și a interoperabilității spațiilor de date.

  • Platformele online și piețele digitale: Recunoscând necesitatea unui mediu online sigur și a protejării drepturilor fundamentale ale utilizatorilor, UE și Japonia s-au angajat în schimburi de reglementare pentru a promova o guvernanță eficientă a platformelor online și piețe digitale echitabile.

  • Securitatea cibernetică: Prin intermediul celui de-al șaselea dialog cibernetic UE-Japonia, ambii parteneri au făcut schimb de informații cu privire la evoluțiile în materie de reglementare, în special în ceea ce privește protecția infrastructurii critice și securitatea produselor.

  • Cabluri submarine și conectivitate: UE și Japonia și-au consolidat cooperarea privind cablurile submarine, recunoscând importanța unei conectivități globale sigure, reziliente și durabile. Aceștia au recunoscut, de asemenea, importanța dezvoltării rutei de conectivitate arctice de pionierat pentru a asigura fluxuri de date fiabile între Europa și Japonia.

Pașii următori

La 13 mai, vicepreședintele executiv Virkkunen și ministrul de stat japonez pentru politica în domeniul științei și tehnologiei Minoru Kiuchi vor semna o scrisoare de intenție privind tehnologia cuantică, care va consolida cooperarea în domeniul științei și tehnologiei cuantice, abordând provocări globale precum schimbările climatice, dezastrele naturale, știința materialelor, securitatea cibernetică și durabilitatea energiei.

Cel de-al patrulea Consiliu de parteneriat digital este planificat pentru 2026, la Bruxelles.

Contextul

UE și Japonia se numără printre principalele economii digitale din lume.

De la lansarea primului parteneriat digital în 2022, în cadrul celui de al 29-lea summit Japonia-UE de la Tokyo, acestea și-au avansat colaborarea în multe domenii digitale și tehnologice.


Parteneriatul digital cuprinde cooperarea prin cercetare colaborativă, dialog în materie de reglementare și promovarea pozițiilor comune în cadrul forurilor internaționale.

Acest parteneriat se aliniază la strategia UE pentru cooperare în regiunea indo-pacifică, care vizează consolidarea legăturilor cu țările din regiune.

(Citește și: Acord comercial digital de referință semnat între UE și Singapore. Beneficiile)

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: