vineri

8 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

20 octombrie, 2021

Toate ciclurile din învățământul preuniversitar intră în vacanță timp de două săptămâni, este principala măsură decisă miercuri în ședința de urgență convocată de președintele Klaus Iohannis.

Dacă vrem să se oprească epidemia, singura soluție este vaccinarea, a spus președintele, care a prezentat măsurile stabilite în ședința privind criza sanitară din România: doar persoanele vaccinate și cei cu adeverință de la angajator vor putea circula pe timpul nopții, masca devine obligatorie în toată țara și în toate locurile publice (școală, cinematograf, pe stradă etc.), iar la majoritatea activităților accesul va fi permis doar cu certificatul verde.

Măsurile exacte și complete vor fi anunțate de guvern și vor intra în vigoare de luni, a mai precizat președintele Klaus Iohannis.


Majoritatea noilor restricții se aplică deja în Capitală și mai multe orașe cu incidențe ridicate.

Prezentăm integral declarația șefului statului:

„Tocmai s-a încheiat o ședință pe care am convocat-o de ieri deja, o ședință la care au participat premierul, miniștrii cu atribuții în domeniul combaterii pandemiei, experți.

Am discutat despre vaccinare, despre școli și despre restricții. Și vreau să fiu foarte clar din capul locului: dacă vrem să se oprească pandemia, singura, repet, singura soluție este vaccinarea. Vaccinarea oprește pandemia. Știu că sunt mulți care încearcă să vă spună că nu este așa. Haideți să vedem ce se întâmplă în lume.


În vestul Europei, unde lumea s-a vaccinat în masă, 70% – 80% dintre oameni s-au vaccinat, s-au relaxat. Pandemia, practic, nu mai are impact. În partea noastră a Europei, unde lumea este reticentă, din varii motive reticentă la vaccinare, suntem în plin val pandemic. Iar la noi, în România, s-a declanșat o adevărată catastrofă, cu sute și sute de decese în fiecare zi, cu zeci de mii de oameni care se infectează zilnic.

Deci, dragi români, dacă vreți să terminăm cu această pandemie, vaccinați-vă! Dacă vreți să nu ajungeți la spital și să nu ajungeți la terapie intensivă, vaccinați-vă! Nu-i credeți pe cei care vă mint cum că ar fi periculos, că s-ar întâmpla nu știu ce. Singurul lucru care se întâmplă dacă vă vaccinați este că scăpați de boală și scăpați cert de forme grave de boală, iar noi, ca și societate, să scăpam odată de această pandemie.

Până atunci, până când vă convingeți să vă vaccinați, din păcate este nevoie de restricții prin care putem să avem grijă de cei mai vulnerabili.

Dar până ajung la restricții, dați-mi voie să spun câteva cuvinte despre școli. Este evident că școlile sunt puternic afectate și prin elevii care sunt infectați, dar și prin personal – profesorii, învățătorii care se îmbolnăvesc.

În mod normal, începând de luni, deci de săptămâna viitoare de luni, ar fi vacanță pentru cei mici. S-a decis azi ca această vacanță să fie valabilă nu numai pentru ciclul primar, ci și pentru gimnaziu și liceu pentru două săptămâni. Deci începând de luni este vacanță școlară.

Când vorbim despre protecția individuală nu întâmplător am venit cu mască. Începând de luni masca redevine obligatorie peste tot: și în interior, și în exterior, și la școală – unde se mai ține -, și în târguri, și la cinematograf și dacă vă plimbați pe stradă este obligatoriu să aveţi mască. Este regretabil, dar trebuie să instituim restricții, care vor intra în vigoare de luni.

Guvernul va hotărî, în cel mai scurt timp, cel târziu vineri, foarte concret ce restricții intră în vigoare, asta după ce Comitetul Național și experții în materie vor stabili cu toate detaliile aceste norme și le vor transpune, sigur, și în limbaj juridic. Vreau să dau doar câteva exemple care nu sunt exhaustive, de exemplu va fi restricționată circulația noaptea, excepţie făcând cei vaccinați și cei care sigur cu legitimație de serviciu au o treabă legitimă de rezolvat.

În timpul zilei, la majoritatea activităților accesul va fi permis numai cu certificatul verde, iar cei nevaccinați, din păcate, vor avea o sumedenie de restricții. Aceste lucruri, sigur, se vor îmbunătăți pe măsură ce lumea înțelege să se vaccineze și vom scăpa de această pandemie.

Până atunci vă doresc tuturor multă sănătate!”

La întâlnire au fost prezenți premierul interimar Florin Cîțu, ministrul interimar al Sănătății -Attila Cseke, ministrul interimar de Interne – Lucian Bode, șeful DSU – Raed Arafat, directoarea Centrului Național de Supaveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP – Adriana Pistol și coordonatorul campaniei de vaccinare – Valeriu Gheorghiță. 

Această ședință de urgență a fost anunțată de șeful statului în urmă cu 24 de ore, ziua cu noul record de decese dar și de noi îmbolnăviri – aproape 19.000 de noi diagnosticări și 574 de decese Covid.  

Vacanță de două săptămâni

Potrivit structurii anului școlar, în perioada 25-31 octombrie, era prevăzută vacanță doar pentru elevii din învățământul primar și pentru copiii din grădinițe. 

Anunțul președintelui introduce o vacanță de două săptămâni, pentru întreg învățământul din preuniversitar.

Un număr de 16.168 de preşcolari şi elevi şi 5.590 angajaţi din învăţământ au fost confirmaţi cu COVID-19, conform datelor prezentate miercuri de Ministerul Educaţiei.

INSP a propus carantinarea zonală în București – Ilfov, premierul a refuzat

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a cerut în urmă cu aproape o săptămână carantinarea zonală a Capitalei și a județului Ilfov, întrucât incidența cazurilor de Covid-19 se apropia de 16 la 1.000 de locuitori, iar capacitatea sistemului sanitar era deja mult depășită.

Premierul demis Florin Cîțu a declarat însă că exclude în continuare această soluție și a acceptat introducerea certificatului verde pentru mai multe activități.

INSP nu cerea închiderea completă a Bucureștiului și a județului Ilfov, ci o serie de măsuri de limitare a unor activități, precum:

  • operatorii economici, creșe și grădiniție, activitatea cultelor religioase, slujbe și rugăciuni, restaurante și cafenelele din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau din alte unități de cazare și piețele agroalimentare să își desfășoare activitatea între orele 8.00 – 17.00
  • activitatea cu publicul a serviciilor de igienă personală să se desfășoare între 8.00 – 18.00 (doar cu programare)
  • activitatea de comerț pentru produse alimentare și cea de prestări servicii în spații închise și/sau deschise, în intervalul 5.00 -20.00.

În acel moment, în spitale erau internate 17.610 persoane infectate cu noul coronavirus, dintre care 1.727 se aflau în stare gravă și erau tratate la ATI. Din totalul pacienților internați, minori erau 440, 401 tratați în secții și 39 la ATI. 

După Italia, și Austria introduce certificatul verde la locul de muncă

Austria introduce de la 1 noiembrie certificatul verde și la locul de muncă, acolo unde în birou există mai mult de o persoană. Documentul este deja necesar pentru a intra în restaurante, la cinematografe, teatre sau pe stadioane. Măsura guvernului vine după ce în ultimele 24 de ore Austria, cu o populație de 8,8 milioane de locuitori, a înregistrat 3.727 de cazuri noi, cel mai mare număr după 1 decembrie 2020, și 13 decese Covid.

În Italia, certificatul verde Covid-19 a devenit obligatori pentru toţi angajaţii, inclusiv din sectorul privat, în încercarea de a accelera ritmul vaccinărilor şi a opri infectările, începând cu 15 octombrie.

În Franța, una dintre țările unde este obligatorie vaccinare anti-Covid pentru lucrătorii din sistemul sanitar, au fost suspendate din activitate aproape 3.000 de persoane, din cei 1,2 milioane de angajați din acest domeniu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 80 (al 21-lea, socotindu-se în sens invers)

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: