fbpx
, Marian Păvălașc

23 februarie, 2025

Punerea intempestivă sub control judiciar a generalului-locotenent Cătălin Ștefăniță Zisu, comandantul Comandamentului Logistic Întrunit al Armatei Române, acuzat de abuz în serviciu legat de lucrări fictive la Cimitirul Militar Ghencea deschide ușa către bizareriile care se petrec în lucrările prestate pentru Armată.

Bizareria cea mare vine, însă, din altă parte – din zona serviciului de securitate a Armatei – DGIA: o breșă de securitate în sistemul militar românesc (și aliat!), care ne arată și relațiile din sectorul militar al României cu adversarul Rusia. Și care poate fi și o explicație a virajului și simpatiilor pentru Kremlin ale acelei părți din establishementul românesc responsabil cu ascensiunea lui Călin Georgescu – cel care s-a declarat un adversar al NATO, al Uniunii Europene și al relațiilor transatlantice ale României în avantajul regimului Putin. 

Asta pentru că licitația de construire a Bazei NATO de la Kogălniceanu (după planurile – nu-i așa? – secrete) a fost câștigată de un consortiu având între componență o companie rusească și de un apropiat al lui Vladimir Putin. Și a primit aviz favorabil de la serviciul secret al Armatei.


Dar iată faptele: 

  • În urmă cu aproape șase ani, Ministerul Apărării Naționale (MApN) anunța că va realiza o modernă și mare bază militară a Alianței Nord Atlantice (NATO) în jurul aeroportului din comuna Mihai Kogălniceanu, județul Constanța.

  • Investițiile totale se ridicau la peste 12 miliarde de lei, conform unui proiect aprobat de Guvernul României la finalul anului 2019.

  • Peste doi ani, MApN, prin Statul Major al Apărării, începea licitația pentru construcția primelor clădiri care urma să adăpostească peste 10.000 de soldați NATO, dar și a familiilor acestora.

  • Era un contract clasificat, așa cum reiese din denumirea sa:
    „Servicii de proiectare și lucrări de execuție pentru un contract clasificat secret de serviciu pentru Realizare infrastructura Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu”.
    Contractul a primit avizul de securitate – adică e OK ca firma rușilor să construiască baza NATO.

  • În 2022, la două luni după invazia Rusiei în Ucraina, Ministerul Apărări definitiva licitația prin acordarea contractului unei asocieri din care face parte printr-o companie, ca acționar minoritar, și Oleg Deripaska, un oligarh rus apropiat de Vladimir Putin.

  • Practic, pe 29 aprilie 2022, Statul Major al Armatei semna contractul de 1,4 miliarde de lei, fără TVA, pentru o primă fază a realizării bazeI NATO cu asocierea de firme Aduro – Strabag – Bog’Art.

  • Strabag SRL este subsidiara companiei austriece Strabag AG, unde oligarhul rus apropiat de Putin, Oleg Deripaska, deținea din 2017, peste un sfert din companie.

  • Oleg Deripaska este unul dintre oligarhii ruși cu cele mai multe relații la Kremlin. El se află din 2018 sub sancțiuni ale Statelor Unite pentru implicarea ilegală în alegerile americane și pentru suspiciuni penale cum ar fi răpiri și șantaj.

  • Pe 8 aprilie 2022, UE l-a adăugat pe Deripaska pe lista sa de sancțiuni, înghețându-i activele și impunându-i o interdicție de călătorie în toate statele membre în urma invaziei Rusiei din Ucraina.

  • Țări importante, prin care și Statele Unite, dar și reprezentanți ai Comisiei Europene au transmis oficialilor români, în special ai Ministerului Apărării Naționale (MApN), atenționări repetate, începând din 2021, referitoare la o breșă de securitate la acest proiect de investiții.

    Aceste atenționări au fost relatate pentru CursDeGuvernare de surse inclusiv în  ultima săptămână.

  • Potrivit surselor noastre, inclusiv premierul Marcel Ciolacu a fost avertizat, în luna decembrie 2024, la vizita sa în SUA, de către oficiali americani, că ceva nu e în regulă cu prezența firmei rusești în construcția celei mai avansate baze NATO din Europa de Est.

  • Pe 29 iunie 2022, șefii de stat și de guvern din Alianță, adunați la Summitul NATO de la Madrid, semnau ”Conceptul Strategic al NATO”:
    Iată ce scrie în Concept:
    ”Federația Rusă reprezintă cea mai semnificativă și directă amenințare la adresa securității Aliaților și a păcii și stabilității în zona euro-atlantică. Aceasta urmărește să stabilească sfere de influență și control direct prin coerciție, subversiune, agresiune și anexare. Utilizează mijloace convenționale, cibernetice și hibride împotriva noastră și a partenerilor noștri.”

Mai jos, despre:

1, Contractul de la baza NATO  Kogălniceanu


2, Cum au primit rușii de la români avizul de securitate pentru a construi baza NATO

3,  Opoziția aliaților NATO – semnalele trimise pe toate canalele

4, NATO latră, URSS-ul trece: seninătatea autorităților din România, care nu văd aici nicio problemă

1, Contractul

Guvernul României a aprobat, în noiembrie 2019, o investiție de peste 12 miliarde de lei (cu tot cu TVA), bani de la buget, la Baza 57 Aeriană din cazarma 888 Mihail Kogălniceanu.

În nota de fundamentare a proiectului se spune că finanțarea obiectivului se face de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Apărării Naționale. Cele 12 miliarde de lei sunt eșalonate pe următorii 20 de ani.

În 2021, MApN, prin Statul Major al Armatei, oferea printr-o procedură simplificată și secretizată un prim contract din proiectul de 12 miliarde.

Era vorba de un contract de 1,4 miliarde fără TVA, de
„Servicii de proiectare și lucrări de execuție pentru un contract clasificat secret de serviciu, pentru Realizare infrastructura Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu”.

În licitație, MApN anunța că lucrările din acest contract vor fi continuare de cele din faza a doua, acordate ulterior în cadrul altei licitații secretizate. Lucrările din faza următoare vor avea o valoare de peste 700 de milioane de lei.

Ministerul a primit 10 oferte la licitație, din partea a 6 companii și 4 consorții. Din cele 10 oferte doar 7 au fost validate  de către comisia de evaluare a instituției.

Ofertanții validați au fost consorțiile Aduro Impex-Strabag-Bog’Art, Astaldi-GSP Offshore, Electrogrup-Makyol Inșaat și Poor Construct-Rizzani de Eccher-ICM, precum și firmele Concelex, Kolin Inșaat și FCC Construcion.

Pe 24 decembrie 2021, după evaluarea ofertelor rămase în competiție, MApN a decis că singura acceptabilă dintre cele 7 validate este cea a consorțiului Aduro Impex – Strabag – BogArt.

Conform datelor obținute de CursdeGuvernare, MApN – prin Statul Major și Direcția de Domenii și Infrastructură – au semnat în 29 aprilie 2022 contractul cu Aduro – Strabag – Bog’Art.

Iar compania Strabag era Oleg Deripaska – unul din apropiații lui Vladimir Putin:

Strabag SRL este practic subsidiara companiei austriece Strabag AG.

Cei mai mari acționari ai grupului Strabag sunt Hans Peter Haselsteiner (28,3% din capital), firma Rasperia Trading din Cipru a miliardarului rus Oleg Deripaska (27,8%), Uniqa (15,3%) și Raiffeisen (14,2%).

Cum s-au prefăcut rușii că pleacă din contractual pentru Baza NATO de la Kogălniceanu

Pentru a evita ca sancțiunile internaționale ale lui Oleg Deripaska să afecteze activitatea Strabag, acționarii majoritari ai grupului au ajuns la un acord cu miliardarul rus ca acesta să iasă din acționariat:

În toamna lui 2024. oligarhul rus sancționat, Oleg Deripaska, și-a vândut participația în grupul austriac de construcții Strabag, potrivit unui comunicat de presă al companiei.

Pachetul lui Oleg Deripaska a fost achiziționat de o altă companie din Rusia, Iliadis JSC, deținută de Dimitry Aleksandrovich Beloglazov.

Raiffeisen Bank International ar urma să achiziționeze în perioada următoare acținile Iliadis JSC, dacă autoritățile americane și europene vor permite acest lucru.

2, Breșa de securitate: foarte multă seninătate

Cei care trebuiau să asigure securitatea construirii unei Baze NATO nu au considerat că implicarea unui constructor rus e un atentat la siguranța națională. Iată instituțiile din jurul acestui contract:

1, Direcția Generală de Informații a Apărării (condusă acum de generalul Petru Bădiceanu.)

La momentul licitației, serviciul secret al Armatei ( DGIA), care dădea avizul de securitate a bazei NATO era condus de generalul Marian Hăpău.
Acesta a fost trecut în rezervă în iulie 2022, la câteva luni după ce contractul bazei din Mhail Kogălniceanu a fost încredințat.

Direcția condusă atunci de generalul Marian Hăpău a verificat firmele și condițiile de eligibilitate.

2, Statul Major al Apărării, condus  de generalul Vlad Gheorghiță, comandatul Armatei Române. Statul Major (Unitatea Militară 02523) s-a ocupat de organizarea licitației.

3, Direcția Domenii și Infrastructuri. Direcția a avut printre alte responsabilități realizarea caietului de sarcini al licitației, evaluarea firmelor și realizarea exproprierilor.

4, Unitatea Militară 02542 Focșani, parte în contractul semnat cu Strabag, este una dintre unitățile militare care formează Direcția Domenii și Infrastructuri.

3, Reacțiile aliaților, tăcerea României

”Este o problemă de securitate pentru această bază militară. Nu înțeleg de ce nu s-a sesizat nimeni. Nu sunt informații secrete, greu de aflat, despre faptul că firma Strabag avea ca acționar un oligarh rus supus unor sancțiuni.

Eu nu am înțeles acest contract. Dacă era un contract pentru ridicarea unui bloc de locuințe, poate da, nu erau probleme. Dar, vorbim de o baza militară”, a declarat saptamana trecută pentru CursDeGuvernare Adrian Zuckerman (foto), ambasador al Statelor Unite la București între 2019 și 2021.

Dealtfel ambasadorul american a încercat și anul trecut, într-o publicație online, să atragă atenția asupra acestei probleme de securitate la Kogălniceanu, însă nimeni nu pare să-l fi luat în seamă.

Și nu este singurul:

Potrivit surselor CursDeGuvernare.ro, la vizita lui Marcel Ciolacu în SUA din decembrie 2024, oficialii americani i-au atras ateția că există o problemă de securitate la Baza NATO de la Kogălniceanu în privința contractului de construire. Nu se cunoaște la această oră ce măsuri a întreprins premierul, sau dacă a întreprins ceva.

Alte surse, care au insistat asupra păstrării anonimatului, au declarant pentru CursDeGuvernare că cel puțin alte două state NATO au transmis autorităilor de la București îngrijorările lor cu privire la implicarea unei firme cu legături care duc direct la Vladimir Putin în construcția bazei NATO din România.

4, NATO latră, URSS-ul trece: seninătatea autorităților din România, care nu văd nicio problemă

CursDeGuvernare a cerut explicații privind breșa de securitate și acordarea contractului pentru baza NATO chiar de la cei implicați direct în organizarea licitației și în asigurarea securității lucrării:

Chiar generalul Marian Hapău – șeful serviciului secret al Armatei (DGIA) la data verificării companiilor concurente și a licitației și atribuirii conractului.

Generalul Marian Hapău a fost evaziv:
la întrebarea CursDeGuvernare ”DGIA trebuia să verifice acest contract de la baza din Mihail Kogălniceanu sau nu era doar responsabilitatea DGIA, ci și a altor structuri interne și externe de MApN?”,
generalul a răspuns:

”Sunt foarte multe de scris și foarte multe articole de invocat. Avizarea personalului care intra în unitate era un capitol. Avizarea firmei era un alt capitol etc. Pentru o mai bună documentare trebuie să vă adresați MApN.”

Întrebat de ce s-a pensionat așa de repede imediat după ce contractual a fost atribuit și dacă există vreo legătură între câștigarea licitației și retragerea sa, generalul Hapău a răspuns:
” Nu are nicio legătură! În anul 2022, am trecut în rezervă la împlinirea vârstei standard de pensionare și după o activitate de 45 de ani din care 30 în domeniul informațiilor pentru Apărare.”.

Sfătuiți de fostul șef al serviciului secret al Armatei, ne-am adresat chiar Armatei – adică ministerului Apărării.

Din răspunsul Ministerului Apărării – evităm detaliile tehnice care nu au legătură cu subiectul ridicat de prezentul articol:

”Contractul la care faceți referire este în derulare. Lucrările de modernizare în Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu se desfășoară pe mai multe obiective din cadrul contractului de servicii de proiectare și execuție, iar serviciile de dirigenție de șantier și supervizare sunt asigurate de personalul MApN, în limita domeniilor de autorizare deținute.

Ritmul lucrărilor este în conformitate cu graficele de execuție ale antreprenorului general.
(…..)

Procedura de achiziție a fost derulată de Direcția Domenii și Infrastructuri, iar Centrul de Domenii și Infrastructuri numărul 4 Focșani este unitatea care implementează obiectivul de investiție – faza I, fiind și ordonator terțiar de credite.

Licitația a fost organizată cu respectarea tuturor procedurilor legale, inclusiv cele de securitate caracteristice unui contract clasificat.”

5, În iunie 2022, chiar când se rezolva contractual de la Kogălniceanu, NATO decreta Rusia ca principala amenințare la adresa vecinilor și Europei:

Pe 29 iunie 2022, șefii de stat și de guvern din Alianță, adunați la Summitul NATO de la Madrid, semnau ”Conceptul Strategic al NATO”.

Iată ce scrie în Concept:

Federația Rusă reprezintă cea mai semnificativă și directă amenințare la adresa securității Aliaților și a păcii și stabilității în zona euro-atlantică. Aceasta urmărește să stabilească sfere de influență și control direct prin coerciție, subversiune, agresiune și anexare. Utilizează mijloace convenționale, cibernetice și hibride împotriva noastră și a partenerilor noștri. Postura sa militară coercitivă, retorica și disponibilitatea dovedită de a recurge la forță pentru atingerea obiectivelor sale politice subminează ordinea internațională bazată pe reguli.

(Citește și: ”Cristian Grosu / Miza supraeconomică a României 2025. Georgescu, rușii și românii”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Suntem complet nebuni la cap? Ce fel de serviciu de securitate militara avem dacă dam ok unui asa contract ca sa fie făcut împreună cu o firma asociata putinului?
    Și acum ce asteptam? Reziliati de urgenta totul ,berbecilor ! Ați înnebunit cu toții?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Suntem complet nebuni la cap? Ce fel de serviciu de securitate militara avem dacă dam ok unui asa contract ca sa fie făcut împreună cu o firma asociata putinului?
    Și acum ce asteptam? Reziliati de urgenta totul ,berbecilor ! Ați înnebunit cu toții?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: