Elon Musk și-a dus sprijinul pentru partidul de extremă dreapta din Germania la un nou nivel joi, găzduind un chat live cu lidera acestuia, Alice Weidel, scrie BBC.
Discuția de 74 de minute a abordat subiecte precum politica energetică, birocrația germană, Adolf Hitler, Marte și sensul vieții.
Cel mai bogat om din lume a îndemnat fără echivoc germanii să sprijine Alternative für Deutschland (AfD) în alegerile viitoare. Aceasta este cea mai recentă incursiune controversată a miliardarului tech în politica europeană. A existat o anticipare considerabilă a acestei discuții, în contextul în care Elon Musk a fost acuzat de amestec în alegerile anticipate din Germania.
Însă interviul, realizat în limba engleză, a fost, de asemenea, o oportunitate pentru AfD de a ajunge la audiențe internaționale prin platforma X a lui Musk.
Având în vedere relația sa strânsă cu Donald Trump, Alice Weidel s-a asigurat să își exprime sprijinul pentru președintele ales al SUA și echipa acestuia.
Alice Weidel a insistat că AfD este un partid „conservator” și „libertarian”, nu extremist
Ea a insistat că partidul său este „conservator” și „libertarian”, dar că a fost „etichetat negativ” de mass-media mainstream ca fiind extremist.
Facțiuni ale AfD au fost oficial clasificate de autoritățile germane drept extremiste de dreapta. O investigație BBC News de anul trecut a descoperit legături între anumite figuri ale partidului și rețele de extremă dreapta, în timp ce un lider de marcă al aripii dure a partidului, Björn Höcke, a fost amendat anul trecut pentru folosirea unei expresii naziste interzise – deși el a negat că ar fi făcut-o intenționat.
În timpul conversației, Weidel a declarat că Hitler a fost de fapt un „comunist”, în ciuda bine-cunoscutei sale politici anticomuniste și a invadării Uniunii Sovietice. „Nu a fost conservator”, a spus ea. „Nu a fost libertarian. A fost acest tip comunist, socialist.” Ea l-a descris, de asemenea, pe Hitler drept un „socialist antisemit”.
Birocrația, libertatea de exprimare și cultura woke
În alte privințe, ea și Musk au rezonat – și, uneori, au chicotit – despre birocrația notorie a Germaniei, abandonarea „nebunească” a energiei nucleare, necesitatea reducerilor de taxe, libertatea de exprimare și „wokeness”.
Într-o conversație adesea stângace și, alteori, surprinzătoare, un moment neașteptat s-a produs când Weidel l-a întrebat pe Musk dacă crede în Dumnezeu. Răspunsul a fost că este deschis la idee, deoarece dorește să „înțeleagă universul cât mai mult posibil”.
AfD, care se opune și ajutorului militar oferit de Berlin Ucrainei, se află pe locul doi în sondajele din Germania, cu alegeri federale anticipate programate pentru 23 februarie.
Teoretic, partidul nu va putea prelua puterea, deoarece celelalte partide refuză să colaboreze cu el. Acest lucru nu l-a împiedicat pe Elon Musk să o numească pe Weidel „candidata principală pentru a conduce Germania”.
De asemenea, Musk a respins etichetarea AfD ca fiind de extremă dreapta, în timp ce anterior l-a numit pe cancelarul social-democrat Olaf Scholz un „prost”.
(Citește și: ”Start al campaniei electorale în Germania – ce procente au partidele cu o lună și jumătate înainte de alegeri”)
***