marți

24 mai, 2022

Întâlnire Victor Ponta – Donald Tusk: România vrea să adopte ‘’modelul polonez’’ pentru regionalizare și absorbția fondurilor UE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

5 iunie, 2013

Premierul Victor Ponta a afirmat miercuri, la Varşovia, că Polonia reprezintă un model pentru România, punctând că absorbţia fondurilor europene şi reorganizarea administrativă sunt domenii în care ţara noastră poate învăţa din experienţa poloneză, potrivit unei corespondente AGERPRES.

„Am avut ocazia cu această vizită să discutăm despre două domenii în care România are foarte mult de învăţat de la Polonia. În primul rând, domeniul absorbţiei fondurilor europene şi am considerat că experienţa pozitivă a Poloniei poate reprezenta pentru România un exemplu de urmat”, a susţinut Ponta, într-o declaraţie comună cu premierul polonez Donald Tusk.

În context, şeful Executivului român a ţinut să îi mulţumească omologului polonez pentru colaborarea cu România în privinţa bugetului multianual al UE. „Am discutat mai ales despre o experienţă importantă a Poloniei, cea referitoare la reorganizarea administrativ-teritorială – experienţele pozitive ale Poloniei, dar şi greşelile din care putem învăţa”, a mai spus Ponta.


Premierul a mai precizat că a discutat cu omologul polonez despre agenda europeană comună, subliniind că au opţiuni „absolut identice” despre ceea ce trebuie făcut la nivel european în anii care urmează.

Un alt subiect de discuţie între Tusk şi Ponta a vizat situaţia Moldovei şi Ucrainei şi sprijinul român şi polonez pentru parcursul european al celor două ţări vecine.

La rândul său, premierul Donald Tusk a declarat că România și Polonia sunt interesate de diversificarea resurselor de energie. „Astăzi România este un exemplu foarte bun de cum să te descurci în timpul crizei. Creşterea economică a României în primul semestru, de două procente, trebuie lăudată”, a afirmat premierul Tusk.

Şeful Guvernului de la Varşovia a subliniat că România este de ceva vreme un partener strategic al Poloniei, dând asigurări că tratează cu respect acest lucru. Potrivit lui Tusk, relaţiile bilaterale dintre cele două ţări sunt exemplare.


Premierul polonez a subliniat că un aspect important îl reprezintă relaţiile economice dintre cele două ţări. În context, el a menţionat că Victor Ponta i-a vorbit despre modul în care România a trecut prin criza economică şi despre efectele pe care aceasta le-a avut asupra românilor care au fost nevoiţi să suporte tăieri bugetare.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Tusk a vorbit şi despre sprijinul pe care Polonia îl acordă României în privinţa fondurilor europene şi despre susţinerea pentru ca ţara noastră să beneficieze de prevederea „n+3”.

„Şi România şi Polonia sunt interesate de promovarea celor întreprinse pentru gazul de şist şi de diversificarea resurselor. De aici, am reiterat încă o dată sprijinul pentru proiectul Nabucco. Polonia împreună cu România vor susţine acţiunile pentru a diversifica în mod real resursele de energie”, a mai spus Donald Tusk.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: