Reprezentanții Confederației Patronale Concordia au agreat cu premierul, Marcel Ciolacu, și cu ministrul Economiei, Bogdan Ivan, să aibă o serie de întâlniri de lucru pe tema controalelor efectuate de autorități la agenții economici, pentru ca acestea să se desfășoare „într-un mod rațional”, iar „pedepsele să fie proporționale cu abaterile constatate”.
În ceea ce privește reforma fiscală și predictibilitatea măsurilor cu impact supra economiei reale, echipa guvernamentală a promis că toate măsurile vor fi luate în consultare cu partenerii sociali, patronate și sindicate, un reprezentant al Concordia urmând să fie implicat în procesul de revizuire a cadrului fiscal.
Subiectul vine după numeroasele nemulțumiri exprimate de anumiți oameni de afaceri cu privire la controalele efectuate de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) după ce la conducerea instituției a fost numit Cristian Popescu Piedone, fost primar al Sectorului 5 și care a pierdut alegerile pentru Primăria București.
„Noi am vorbit mai degrabă despre autoritățile de control din țară. Să știți că nimeni, în mediul de afaceri, nu cere să nu fie controlat, însă ceea ce vrem să vedem este că aceste controale, pe de o parte, trebuie să nu se mai suprapună unele peste celelalte, sunt foarte multe instituții de control. Au atribuții care se suprapun, că dădeați exemplu ANPC. ANPC cu ANSVSA, nu e foarte clar cine face anumite controale și sunt multe lucruri de de genul ăsta.(…) Doi, ne-am dori ca controalele să vină într-o oarecare logică, adică aceste instituții să se coordoneze între ele, să nu te trezești astăzi ANPC, mâine ANAF, poimâine ANSVSA, după aia nu știu ce autoritate de control. Sunt unități care zilnic au câte un control. Și aici am discutat cu ministrul Economiei poate putem digitaliza cumva procesul acesta. Și trei, felul în care sunt impuse sancțiunile trebuie să fie proporțional cu abaterile pe care le le vedem”, a declarat Radu Burnete, directorul executiv al Concordia.
Companiile acuză că sancțiunile aplicate în ultima perioadă sunt mult disproporționate față de abaterile constatate.
„Am văzut, de exemplu, uneori magazine închise pentru că la un raion s-au găsit niște probleme. Aici noi nu suntem convinși că asta e o măsură proporțională, ca să vă dau doar un exemplu. (…) Repet, nimeni nu spune să nu fie controlați agenții economici, să fie controlați, dar să se întâmple într-un mod rațional și pedepsele să fie proporționale și să ducă către corectarea respectivului comportament”, a explicat Radu Burnete.
Reprezentantul Concordia a evitat să răspundă la întrebarea jurnaliștilor referitoare la actuala conducere a ANPC, dar a spus că s-au convenit cu premierul întâlniri pe acest subiect: „Ce am agreat cu premierul și cu ministrul Economiei, că vom avea în următoarea perioadă câteva întâlniri de lucru pe ce v-am spus mai devreme, dar și cu principalele autorități de control, să vedem ce reclamă membrii noștri și care e răspunsul lor, și sunt sigur că vom încerca să găsim o cale de mijloc”.
Concordia a cerut renunțarea la afișarea adaosului comercial pentru fiecare produs; premierul nu a oferit un răspuns
El a fost întrebat și cu privire la un proiect de ordin al ANPC, prin care se propunea afișarea adaosului comercial, care, ulterior, a fost retras pentru „îndreptarea unor erori materiale”.
„Da, e adevărat, e un mesaj pe care l-am transmis și Guvernului, că așa ceva este imposibil, nu se poate face așa ceva. Sunt comercianți care au 20.000 – 30.000 de produse. Cum poți să afișezi adaosul comercial la raft, mai ales că adaosul acesta se schimbă. De la producător până la comerciant sunt o grămadă de intermediari. Cred că și Consiliul Concurenței ar avea ceva de spus în direcția asta, nu ? Noi încercăm să avem un mediu concurențial, ca producătorii să nu se înțeleagă între ei la prețuri, acum ce facem, afișăm toate adaosurile comerciale ? Eu vă spun sincer că n-am auzit nicăieri în lume de așa ceva, să văd pe meniuri sau la raft afișate adaosurile comerciale, și cred că e complet neproductiv să discutăm o astfel de măsură”, a declarat Burnete., citat de News.ro.
El a precizat că premierului i s-a solicita ca măsura privind afișarea adaosului comercial să nu existe, întrebat care a fost mesajul lui Marcel Ciolacu pe acest subiect.
„Sincer, nu am primit neapărat un răspuns direct, a părut să fie de acord cu noi, că pare ceva foarte greu de de implementat. Am solicitat să avem discuții suplimentare, bine, în primul rând am solicitat ca o astfel de măsură să nu existe, credem că nu folosește nimănui”, a mai spus Radu Burnete.
Premierul a promis că măsurile de reformă vor fi luate în consultare cu partenerii econnomici și sociali
Principala temă a vizat predictibilitatea deciziilor autorităților, patronatul cerând asigurări că va exista predictibilitate în cazul măsurilor cu impact semnificativ asupra mediului de afaceri.
A fost abordată și digitalizarea, o altă solicitare repetată a antreprenorilor, care își doresc simplificarea interacțiunii dintre mediul de afaceri, cetăţeni şi autorităţi.
„Digitalizarea este un instrument esenţial pentru simplificarea interacţiunii mediului de afaceri şi a cetăţenilor cu statul şi pentru un grad de transparenţă care să ducă rapid la disciplină fiscală şi la o colectare mult mai bună. Măsurile de reformă care vor consolida România pe traseul său de dezvoltare vor fi luate în timp util şi în consultare cu partenerii economici şi sociali”, a declarat Marcel Ciolacu, citat într-un comunicat al Guvernului.
Criterii clare pentru aplicarea sancțiunilor
În ceea ce privește nemulțumirile firmelor legate de suprapunerea atribuţiilor între diverse autorităţi de control, Guvernul amintește că s-au convenit mai întâlniri între autoriăți și patronate pentru stabilirea criterii clare de aplicare a sancțiunilor.
”Pentru a găsi soluţii eficiente, s-a convenit organizarea unor sesiuni de lucru cu ministrul Economiei, reprezentanţi ai autorităţilor de control şi ai mediului de afaceri, având ca obiectiv stabilirea unor criterii clare pentru aplicarea sancţiunilor şi eficientizarea activităţii de reglementare”, subliniază comunicatul.
La discuţii, alături de premierul Marcel Ciolacu, au participat vicepremierul Marian Neacşu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, ministrul Energiei, Sebastian Ioan-Burduja, şi ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului, Bogdan Ivan.
(Citește și: Ministrul Finanțelor: Anul acesta nu vor fi taxe și impozite noi, de anul viitor vor fi modificări importante)
****