joi

25 aprilie, 2024

9 octombrie, 2019

Criteriile de risc fiscal prin care nu se acordă sau se anulează din oficiu codul de înregistrare în scopuri de TVA vor fi stabilite prin norme metodologice (Hotărâre de Guvern) și nu prin ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), reiese dintr-o lege publicată, marți, în Monitorul Oficial.

Anterior, Codul Fiscal prevedea faptul că președintele ANAF stabilește, prin ordin, criteriile pentru condiționarea înregistrării în scopuri de TVA. Aceste criterii nu au fost făcute publice, mediul privat avertizând că lipsa de transparență era de natură să genereze abuzuri.

Noua legislație prevede stabilirea criteriilor prin normele metodologice de aplicare a Codului Fiscal, acestea fiind stabilite prin Hotărâre de Guvern, cu avizul Ministerului Justiției.


Mai exact, este vorba despre articolul 317, aliniatul 9, care stipula:

”În aplicarea prevederilor alin. (8), prin ordin al președintelui A.N.A.F., se stabilesc criterii pentru condiționarea înregistrării în scopuri de TVA a societăților cu sediul activității economice în România, înființate în baza Legii nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, care sunt supuse înmatriculării la registrul comerțului. Organele fiscale competente stabilesc, pe baza acestor criterii, dacă persoana impozabilă justifică intenția și are capacitatea de a desfășura activitate economică, pentru a fi înregistrată în scopuri de TVA. Prin excepție de la prevederile alin. (8), organele fiscale competente nu vor înregistra în scopuri de TVA persoanele impozabile care nu îndeplinesc criteriile stabilite prin ordin al președintelui A.N.A.F”.

Forma modificată prevede:

”Prin excepție de la prevederile alin. (8), organele fiscale competente nu înregistrează în scopuri de TVA persoana impozabilă, societate cu sediul activității economice în România, înființată în baza Legii societăților nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, care prezintă risc fiscal ridicat. Prin normele metodologice se stabilesc criteriile pentru evaluarea riscului fiscal”.


La articolul 11, care enumeră condițiile în care ANAF anulează înregistrarea unei persoane în scopuri de TVA se modifică aliniatul h).

Forma veche: ”dacă persoana impozabilă, societate cu sediul activității economice în România, înființată în baza Legii nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, supusă înmatriculării la registrul comerțului, nu justifică intenția și capacitatea de a desfășura activitate economică potrivit criteriilor și în termenele stabilite prin ordin al președintelui A.N.A.F.

Forma nouă: ”dacă persoana impozabilă, societate cu sediul activității economice în România, înființată în baza Legii nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, supusă înmatriculării la registrul comerțului, prezintă risc fiscal ridicat. Prin normele metodologice se stabilesc criteriile pentru evaluarea riscului fiscal„.

Modificările intră în vigoare vineri, 11 octombrie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: