vineri

29 martie, 2024

12 martie, 2020

Factura importului de petrol necesar României s-ar putea reduce suficient de mult astfel încât inflaţia să scadă cu circa 0,2 puncte procentuale, potrivit unei analize a Capital Economics privind economiile emergente din Europa.

Pe de altă parte, însă, efectul relaxării presiunilor inflaționiste venite dinspre prețul petrolului ar putea fi anulat de o depreciere cu 1% a leului, care ar duce la creșterea inflației cu 0,25 puncte procentuale, potrivit unei estimări ING.

Leul s-a depreciat cu 0,8% de la începutul anului, până la 4,8157 lei / euro, conform mediei anunțate de Banca Națională a României (BNR), joi.


„Factura importurilor nete de petrol ar trebui să ajute la scăderea marilor deficite de cont curent din România și Ucraina”, spune o notă a capital Economics, care estimează o scădere cu 2 miliarde de dolari pe lună a cheltuielilor cu importul de petrol ale țărilor emergente din regiune (inclusiv Turcia și, evident, fără Rusia).

Pe de altă parte, „cu inflația acum sub control, BNR ar putea să se simtă mai confortabilă pentru a lăsa leul EUR/RON să se mute puțin mai sus. Pentru moment, ne menținem părerea că 4,82-4,85 este noua zonă de confort a băncii centrale”, arată economistul ING Valentin Tătaru, citat de Profit.ro.

La rândul lor, analiştii Băncii Transilvania se aşteaptă ca leul să se deprecieze până la o valoare medie a cursului pe 2019 de 4,83 lei/ euro, în vreme ce Erste Group Research vede moneda depreciată până la 4,87 lei / euro la sfârșitul anului.


De altfel, tensiunile mai mari ale deficitelor de cont curent și bugetar ale României, față de alte țări din regiune fac ca eventualele efecte pozitive asupra inflației ale ieftinirii petrolului să fie cele mai mici la noi.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: