fbpx

Eurobarometru / Românii – cei mai favorabili adoptării euro

Cel mai recent Eurobarometru al Comisiei Europene arată că românii sunt cei mai favorabili adoptării euro dintre toate națiunile rămase deocamdată în afara...Citeste mai departe »

România în contextul UE – deficit, datorie publică și repartizarea cheltuielilor

Date complete pe 2013 – pentru a putea evalua cum se gestionează România în comparație cu alte state din UE : deficitul public...Citeste mai departe »

Inflația anuală – stabilizată spre limita de jos a intervalului țintit de BNR

Potrivit datelor oficiale comunicate de Institutul Național de Statistică, prețurile au crescut în luna octombrie 2014 cu 0,19% față de luna anterioară dacă...Citeste mai departe »

Estimarea de inflație – scădere rapidă spre încadrarea în Maastricht și stabilizare. Motive și efecte

Pe parcursul acestui an, estimările prvind inflația pe 2014 și 2015 au coborât rapid, ajungând în prezent la 1,5% pentru anul în curs...Citeste mai departe »

BNR: Subsidiarele din România ale băncilor testate de BCE au capitalizare suficientă

Subsidiarele din România ale băncilor europene care au fost supuse testelor de stres derulate de Banca Centrală Europeană (BCE) în colaborare cu Autoritatea...Citeste mai departe »

Documente / 25 de bănci au picat testele de stres ale BCE și EBA. Rezultatele complete ale evaluărilor. Capitalizare, termene, soluții.

25 de bănci din euroland, dintre care 5 care activează şi în România, nu au reuşit să treacă testul de stres al Băncii...Citeste mai departe »

Aproape 80% dintre polonezi nu susţin adoptarea monedei euro

Mai mult de 76% dintre polonezi se opun adoptării monedei euro, o arată un sondaj făcut public marţi. Preşedintele Bronislaw Komorowski crede că...Citeste mai departe »

Statele zonei euro şi-au trimis bugetele la analiza Comisiei Europene. Planuri și fricțiuni cu Italia și Franța

Comisia Europeană începe de miercuri analiza oficială a bugetelor statelor din zona euro. 15 octombrie a fost data limită până la care statele...Citeste mai departe »

BCE lansează programul de credite ieftine adresat băncilor europene

Banca Centrală Europeană (BCE) va începe, joi, să acorde credite ieftine băncilor din zona euro. Potrivit Financial Times, programul de împrumuturi prin care...Citeste mai departe »

Pe fondul scăderii prețurilor, avem diferențe mari între inflația de uz intern și cea de uz extern. Cum facem ?

Dacă raportarea se face pentru ultimele 12 luni, respectiv față de august 2013, valorile IPC și IAPC diferă din nou destul de mult....Citeste mai departe »

Mugur Isărescu cere o lege pentru ca aderarea la euro să fie ferită de politicile electorale

Guvernatorul Mugur Isărescu consideră că România îndeplineşte toate criteriile de aderare la euro, dar ţinta convenită politic, de 1 ianuarie 2019, ar trebui...Citeste mai departe »

Titlurile de stat – variantă de plasament în perspectiva trecerii la euro

Randamentele plasamentelor pe termen mediu și lung (de la cinci ani în sus) în titluri de stat au ajuns la circa 4% –...Citeste mai departe »

Eurostat: Datoria guvernamentală raportată la PIB- România şi celelalte state din UE

România a înregistrat în primul trimestru din 2014 o datorie guvernamentală de 39,1% din PIB, a cincea cea mai scăzută procentual din UE....Citeste mai departe »

Aderarea la euro/ Mugur Isărescu: “Criteriile nominale nu pot fi atinse fără stabilitatea financiară şi competitivitate ridicată”

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat joi că la nivel politic există consens că aderarea României la euro ar putea avea loc în...Citeste mai departe »

Studiu Erste: Anul 2019, avansat de guvern pentru adoptarea euro – ”foarte ambiţios”, mai realist un termen după 2021

Obiectivul României de a adera la zona euro în 2019 este “foarte ambiţios”, însă o dată realistă ar fi după 2021, potrivit experţilor...Citeste mai departe »

Data țintă de adoptare a euro stabilită de guvern: 1 ianuarie 2019. Reacţia Guvernatorului BNR

Obiectivul de adoptarea monedei unice europene în 2018 – 2019 nu este în afara realităţii, dar are nevoie de un consens politic puternic...Citeste mai departe »

Aderarea la Eurozonă, în viziunile lui Daniel Dăianu și Valentin Lazea: ”Cât mai repede” vs. ”Cifrele arată că peste vreo 10 ani”

România ar trebui să grăbească procesul de aderare la euro și, împreună cu Bulgaria să adere cât mai rapid la spațiul Schengen având...Citeste mai departe »

Inflația din România – între mit și realitate: Prețurile românești în contextul statelor UE

Inflația anuală consemnată în România pentru 2013 după metodologia unică europeană a fost de 1,3%, sub valoarea de 1,55% anunțată conform metodologiei naționale...Citeste mai departe »

Mugur Isărescu: PIB-ul pe locuitor ne ține departe de aderarea la euro

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat că România are nevoie de încă zece ani pentru a ajunge la 60% din media UE a...Citeste mai departe »

Economistul-şef Raiffeisen: România are nevoie de 20-30 de ani pentru aderarea la zona euro potrivit convergenţei reale

România are nevoie de o perioadă de 20-30 de ani pentru aderarea la zona euro din perspectiva convergenţei reale, însă din punct de...Citeste mai departe »

Inflația din România – între mit și realitate: Prețurile românești în contextul statelor UE

de Marin Pana 21.1.2014

Inflația anuală consemnată în România pentru 2013 după metodologia unică europeană a fost de 1,3%, sub valoarea de 1,55% anunțată conform metodologiei naționale de calcul.

Ea s-a situat, însă, peste mediile stabilite pentru ansamblul UE (1%) și pentru Zona Euro (0,8%) deși ajustarea de la un an la altul a fost mult mai puternică (-3,3% la noi față de -1,3% media UE și -1,4% media zonei euro).

Potrivit datelor comunicate de Eurostat (care nu au inclus Irlanda din cauza valorilor indisponibile pentru moment), România a coborât de pe locul doi în clasamentul european al inflașiei anuale (pe care îl ocupa la finele anului 2012, după Ungaria) până pe locul opt, în urma unor state precum Marea Britanie (2%), Finlanda (1,9%), Olanda sau Austria (fiecare cu câte 1,4%).

(CLICK PE TABEL PENTRU MĂRIRE)

Observații

De remarcat, în contextul reducerii generale a inflației la nivelul statelor membre UE, că au existat trei state în care reducerea creșterii prețurilor a fost și mai puternică decât în România. Aceste state au fost vecinele Ungaria (-4,5%) și Bulgaria (-3,7%) și noua venită Croația (-3,9%). Fapt semnificativ, cele mai mici ajustări s-au înregistrat în Suedia (-0,6%) și Germania (-0,8%).

Singura țară din UE care a înregistrat o inflație medie anuală negativă a fost Grecia (-0,9%), ca urmare a crizei profunde pe care o traversează economia acestei țări. În rest acest indicator utilizat pentru unul dintre criteriile de la Maastricht ( va trebui să avem un plus de 1,5% față de media celor mai performante trei țări din Eurozonă) nu spune foarte multe. Valoarea sub o jumătate de procent au fost consemnate de Cipru, Portugalia și Bulgaria dar și de Suedia sau Danemarca. Letonia, țara care a intrat de la 1 ianuarie în Zona Euro s-a situat exact la 0%.

O altă observație privește reducerea mult mai puțin importantă înregistrată de România în ceea ce privește inflația medie anuală, de la 3,4% în 2012 la doar 3,2% în 2013. Este și motivul pentru care am rămas pe primul loc, alături de Estonia, la acest indicator ce reflectă mai bine evoluția procesului de dezinflație decât poza punctuală de final de an.

De aceea, stabilitatea prețurilor trebuie consolidată pe parcursul acestui an, cu o inflația medie anuală cât mai aproape de inflația anuală și de cota reper de 2,5% fixată pe termen mediu de BNR.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 21.1.2014

Lăsați un comentariu