Inflația – record înainte de revenirea peste pragul de două procente - CursDeGuvernare.ro
joi

21 octombrie, 2021

Inflația – record înainte de revenirea peste pragul de două procente

11 martie, 2014

Inflația anuală a marcat un nou record în februarie 2014, cu 1,05% față de 1,06% în luna precedentă. Creșterea medie a prețurilor din ultimele 12 luni a coborât astfel până la 3,2% după metodologia națională (determinată pe baza indicelui prețurilor de consum IPC) și la 2,6% după cea utilizată pe plan european (determinată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum IAPC).

Potrivit datelor comunicate de Institutul Național de Statistică, majorarea lunară a prețurilor a fost de 0,33%, cu valori mai mici pe segmentele de mărfuri alimentare și mărfuri nealimentare ( fiecare cu câte 0,30%) și un nivel ceva mai ridicat pe partea de servicii (+0,47%). Inflația lunară aflată sub influența directă a politicii monetare, așa-numita CORE 2 ( care exclude prețurile produselor cu prețuri administrate, volatile, băuturi și tutun) a fost mai redusă, și anume 0,21%.

(CLICK PE TABEL PENTRU MĂRIRE)Ca influență pe IPC-ul lunar de 0,33%, legumele și fructele au dat împreună cam o zecime de procent iar scumpirile de la combustibili și tutun altă zecime de procent. Ouăle (-1,80%), uleiul comestibil (-1,91%) și zahărul (-1,66%) s-au ieftinit semnificativ. Scăderi de prețuri au mai marcat serviciile de telefonie (-0,68%) și autoturismele (-0,10%).

De remarcat că, în pofida păstrării unui nivel anual foarte scăzut, după primele două luni inflația cumulată s-a apropiat de jumătatea nivelului țintă de 2,5% stabilit pentru întregul an 2014 ( și anume 1,18%). Explicația constă în efectul de bază destul de pronunțat. Performanțele din acest an nu au fost formidabile dar s-au raportat în mod avantajos la valorile destul de ridicate ale inflațiilor lunare de la începutul lui 2013.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Dacă evoluția pe principalele componente în 2014 a fost foarte echilibrată de la începutul lui 2014, față de aceeași perioadă a anului anterior valorile înregistrate diferă semnificativ. În timp ce mîncarea s-a ieftinit față de acum un an, mărfurile alimentare s-au scumpit peste două procente iar serviciile au costat cu patru procente și jumătate în plus.

Evoluția viitoare a inflației va depinde de capacitatea economiei de a reedita valorile foarte scăzute ale inflației lunare înregistrate anul trecut începând chiar cu luna martie ( vezi tabelul). Toate eventualele surplusuri în termeni 2014 la 2013 se vor adăuga la recordul de 1,05% și vor duce la o revenire a inflației anuale peste palierul de 2%.

(CLICK PE TABEL PENTRU MĂRIRE)

În acest sens, efectele majorării în aprilie a accizei la carburant și implementarea sau nu a cotei reduse la unele produse alimentare în afară de pâine după mijlocul anului (premierul lua în calcul și varianta legume-fructe în loc de carne)se vor dovedi decisive. Perioada iulie – septembrie, prin raportarea la valorile negative ale inflației destul de pronunțate anul trecut, se anunță dificilă pentru încadarea în ținta finală de 2,5% plus/minus 1%.


citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr