fbpx

4 februarie, 2025

Indicele PMI® BCR România, un sondaj realizat în rândul managerilor de achiziții din industrie cu scopul de a monitoriza în timp real evoluția activității economice, a relevat o adâncire a declinului în sectorul manufacturier în prima lună a anului.
În ciuda unei scăderi mai lente a comenzilor noi, volumele de producție au fost reduse într-un ritm record, ceea ce a determinat o scădere la fel de accentuată a achizițiilor de inputuri.

„PMI-ul BCR România pentru sectorul manufacturier a scăzut la un nou minim record la începutul lui 2025. Indicele principal a fost de 46,1 în ianuarie, în scădere de la 46,4 în luna precedentă. O creștere mai temperată a timpilor de livrare ai furnizorilor a fost un factor cheie în ianuarie, în contextul unei rate de contracție mai reduse a comenzilor noi comparativ cu luna anterioară și a unui Indice al Producției aproape neschimbat. Volumele producției au scăzut într-un ritm record, arătând că sectorul manufacturier rămâne în dificultate”, a comentat Ciprian Dăscălu, economist-șef BCR.

Indicele PMI® BCR România pentru sectorul manufacturier este un indicator compozit al performanței sectorului, derivat din indicatorii privind comenzile noi, producția, ocuparea forței de muncă, timpii de livrare ai furnizorilor și stocurile de achiziții. O valoare PMI peste pragul de 50,0 semnalează o îmbunătățire a condițiilor din sector față de luna precedentă, în timp ce o valoare sub 50,0 indică o deteriorare.

Cererea slabă și bugetele restrânse au redus comenzile fabricilor din România


Reflectând cererea slabă și bugetele restrânse ale clienților, volumul comenzilor producătorilor români a continuat să scadă în ianuarie.

Deși ritmul de contracție s-a atenuat la începutul lui 2025, acesta a rămas totuși abrupt și ridicat față de standardele istorice. În mod similar, producătorii români au semnalat și o scădere mai moderată a vânzărilor la export în ianuarie.

„Cererea redusă și climatul economic dificil continuă să afecteze negativ producția. Tendința actuală de contracție a Indicelui Producției durează de opt luni. Comenzile noi rămân slabe, fiind corelate cu constrângerile bugetare ale clienților”, a precizat Ciprian Dascălu.

Inflația „la poarta fabricii”, în creștere de 15 luni

Deficitul de materii prime a coincis cu revizuiri în creștere ale listelor de prețuri la furnizori și costuri mai mari la energie. Astfel, în ianuarie s-a semnalat o presiune ascendentă asupra cheltuielilor operaționale. Rata inflației a fost ridicată, dar mai temperată comparativ cu media seriei de date.

„Prețurile inputurilor au continuat să crească în prima lună din 2025. Presiunile asupra costurilor au fost puternice, dar temperate față de standardele istorice. Creșterea prețurilor la combustibili și electricitate, precum și majorarea tarifelor furnizorilor, au fost principalele motive menționate de respondenții sondajului pentru această evoluție”, a precizat economistul-șef BCR.


De asemenea, prețurile la poarta fabricii au crescut într-un ritm mai accentuat la începutul lui 2025. Rata inflației a fost a doua cea mai mare înregistrată vreodată, fiind depășită doar de cea din ianuarie anul trecut.

Prețurile de producție au crescut semnificativ în ianuarie, într-o dinamică lunară. Prețurile la poarta fabricii sunt în creștere de 15 luni. Aceste creșteri de preț au fost aplicate pentru a acoperi salariile majorate, taxele mai ridicate și costurile materialelor”, a adăugat el.

Ocuparea forței de muncă continuă să sufere din cauza cererii scăzute

Așa cum s-a întâmplat lunar începând din iunie anul trecut, cele mai recente date au relevat reduceri suplimentare ale numărului de angajați.

Companiile au legat această scădere de volumul slab al vânzărilor și de neînlocuirea angajaților care au părăsit posturile.

Cu toate acestea, volumul lucrărilor restante a continuat să scadă în ianuarie, deși într-un ritm mai lent decât în luna precedentă.

Optimism prudent pentru 2025


Firmele au rămas încrezătoare că producția va crește față de nivelurile actuale în următoarele 12 luni.

Nivelul de optimism a atins un maxim al ultimelor șapte luni. Managerii de achiziții se așteaptă ca noile contracte și lansările de produse planificate să sprijine creșterea producției. Unele companii sunt, de asemenea, optimiste cu privire la îmbunătățirea condițiilor economice în anul care urmează.

În plus, deși încă în contracție, indicele PMI Flash HCOB pentru industria manufacturieră din Germania a arătat o îmbunătățire în ianuarie, atingând un maxim al ultimelor opt luni, ceea ce este un semnal pozitiv și pentru producătorii români. În general, cererea externă este așteptată să fie moderat mai bună în acest an, ceea ce ar trebui să sprijine comenzile la export.

”Creșterea PIB-ului este de așteptat să accelereze ușor în România în 2025 și, dacă cererea externă va fi favorabilă, acest an ar putea întrerupe seria negativă, iar producția manufacturieră ar putea reveni pe un teritoriu pozitiv. Totuși, problemele structurale rămân un factor important pentru produsele manufacturate românești, ceea ce ar putea duce la o recuperare mai lentă”, scrie Ciprian Dascălu.

(Citește și: ”Valoarea adăugată economiei europene de către IMM-uri continuă să scadă – Productivitatea își accentuează declinul în raport cu cea a companiilor mari”)

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: