Indicii Bursei de Valori București au deschis pe creștere săptămâna, investitorii revenind la cumpărare în debutul ședinței de tranzacționare de luni. Indicele principal BET înregistra la jumătate de oră de la startul tranzacționării un avans de 0,7%, pe un rulaj totuși modest al pieței de acțiuni de doar 1,5 milioane de lei.
Indicele blue-chip extins de la București BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, era în creştere cu 0,7%, în timp ce reperul de randament al fondurilor de investiţii, BET-BK, a deschis cu un plus de 0,8%.
Mișcarea de revenire continuă în prima parte a zilei de luni pe toate piețele bursiere externe, după declinul volatil de săptămâna trecută, marcată de schimbările bruște în politica tarifară a SUA.
Creșteri mai mari pe piețele dezvoltate
Indicii din piețele dezvoltate din Europa înregistrau avansuri mai consistente, cu un plus de peste 2% pentru DAX, indicele bursei germane, respectiv de 1,9% pentru indicele pan-european Euro Stoxx 50. O apreciere similară marca și indicele CAC 40 al bursei de la Paris.
În același timp, peste Ocean, indicii importanți de pe Wall Street continuau și ei revenirea în pre-market, cotațiile futures pentru S&P 500 indicând către o deschidere „verde”, cu un plus la ora 10:30 de 1,2%.
Pe piețele valutare, dolarul american continua să fie vândut, cu o scădere de 0,7% față de un coș de valute (DXY Index). În același timp, euro creștea în raport cu dolarul cu 0,3%, indicând în continuare cerere mai mare de euro în sesiunea europeană, deci repatrieri de capital.
Criptomoneda Bitcoin se tranzacționa lateral la ora 10:30, în stagnare la nivel procentual, în timp ce ratele de dobândă la obligațiunile suverane ale SUA erau în scădere marginală, rămânând la niveluri mult superioare celor de dinainte de panica din piețe din ultimele două săptămâni, ce au urmat anunțului președintelui SUA cu privire la impunerea de tarife reciproce semnificative pe toți partenerii comerciali ai Americii.
Presiune pe dobânzile suverane ale SUA
Astfel, rata de dobândă pe 10 ani (US10Y) era în scădere cu 1 puncte de bază, la 4,48%, în timp ce rata pe 30 de ani se situa la 4,88%, cu 12 de puncte de bază sub nivelul maxim al ciclului actual atins miercuri, de 5%.
Inclusiv acțiunile asiatice au crescut joi, urmând evoluția piețelor americane de vineri, într-o redresare parțială care acum s-a întins pe mai multe zile și care ar putea să se întindă până la jumătatea lunii mai.
Indicele Nikkei 225 al bursei japoneze a crescut luni cu 1,3%, în timp ce indicele bursei de la Hong Kong, Hang Seng, creștea pe finalul ședinței de luni cu 2,2%.
În weekend, administrația americană a semnalat o reducere a tarifelor de import pe produsele electronice fabricate în China (telefoane, laptop-uri, etc.), însă aceste produse vor fi grupate cu următoarele tarife sectoriale, pe semiconductori, care vor fi anunțate în cursul acestei săptămâni.
(Citește și: ”Lovitură de teatru: Donald Trump suspendă pentru 3 luni tarifele cu statele lumii, cu excepția Chinei, pentru care le crește la 125% – Explozie pe Wall Street”)
(Citește și: ”UPDATE: Panica se întoarce pe Wall Street, după o mișcare eșuată de revenire a burselor / Trump curtează investitorii cu cântecul de sirenă al negocierilor comerciale – BVB trece pe creștere și recuperează o bună parte din declin”)
(Citește și: ”Criză de tip Lizz Truss în SUA: Colaps simultan al prețului tuturor activelor americane”)
***