Instituțiile statului încep disponibilizarea personalului bugetar contractual care a împlinit vârsta de pensionare, chiar dacă cei în cauză au optat pentru suspendarea pensiilor și continuare activității. Măsura este impusă de o prevedere dintr-o OUG aprobată săptămâna trecută, prevedere justificată de o decizie din noiembrie 2024 a Completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ).
Sindicaliștii spun că măsura obligatorie va bloca sistemul public de sănătate, unde mii de medici vor trebuie să se pensioneze sau să lucreze în privat. Probleme sunt estimate și în alte instituții și sisteme, precum în educație, în contextul în care una dintre măsurile de austeritate din Ordonanța trenuleț, adoptată la finalului anului trecut, interzicerea angajările la stat, pentru a ține sub control deficitul bugetar.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a promis, marţi, că va ridica problema în Guvern.
Ce prevede OUG, legat de acest subiect
Ordonanța reglementează mai multe domenii, iar unul dintre articolele ei stabilește:
„La articolul 38 din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 492 din 28 iunie 2017, cu modificările și completările ulterioare, după alineatul (9) se introduce un nou alineat, alin. (10), cu următorul cuprins:(10) Raportul de muncă al personalului contractual plătit din fonduri publice în conformitate cu prezenta lege, care îndeplinește condițiile de pensionare și pentru care a fost emisă decizia de pensionare, încetează de drept, în condițiile art. 56 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, chiar dacă salariatul a solicitat suspendarea plății pensiei”.
Decizia ICCJ ce stă la baza OUG:
Emiterea deciziei de pensionare determină încetarea de drept a raportului de serviciu, chiar dacă funcţionarul public ceruse suspendarea plăţii pensiei, conform unei decizii din noiembrie 2024 a Completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ).
Chestiunea pe care Tribunalul Suceava a solicitat clarificări din partea ICCJ:
„Dacă emiterea unei decizii de pensionare, la cererea funcţionarului public, decizie ulterior suspendată, tot la cerere, (în sensul că s-a suspendat plata pensiei, dar nu a încetat calitatea de pensionar), ambele decizii emise în intervalul în care raportul de serviciu era prelungit la cerere, conform dispoziţiilor art. 517 alin. (2) din Codul administrativ, afectează raportul de serviciu prelungit, respectiv îl încetează de drept?”.
Instanţa supremă a admis sesizarea formulată de Tribunalul Suceava – Secţia de contencios administrativ şi fiscal, în dosarul nr. 867/86/2024, şi a stabilit că:
„În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art.517 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ, în situaţia menţinerii la cerere a raportului de funcţie publică după îndeplinirea condiţiilor de pensionare, emiterea deciziei de pensionare determină încetarea de drept a raportului de serviciu, chiar dacă funcţionarul public ceruse suspendarea plăţii”.
Sindicaliștii spun că sistemul de sănătate va fi blocat: Criza de personal se va accentua, sănătatea populației, în pericol
Federaţia SANITAS și Solidaritatea Sanitară anunţă că OUG 9/2025, care interzice prelungirea contractelor de muncă ale angajaţilor care sunt şi pensionari, chiar dacă au optat pentru suspendarea plăţii pensiei, adânceşte şi mai mult criza din sistemul medical şi cel de asistenţă socială.
„Blocăm angajările, trimitem acasă specialiştii încă apţi şi dornici de muncă”, arată un comunicat al Sanitas, în care se estimează că sunti vizaţi mii de medici şi mult mai mulţi asistenţi medicali, dar şi alte categorii de personal indispensabil.
”După blocarea angajărilor în sistemul bugetar prin Ordonaţa trenuleţ, o nouă Ordonanţă adânceşte criza în sistemul sanitar şi cel de asistenţă socială. Deşi atragem atenţia de ani de zile asupra lipsei grave de personal specializat şi auxiliar din SĂNĂTATE şi ASISTENŢĂ SOCIALĂ, ”răspunsul” legislativ la îngrijorarea noastră şi la dovezile de burn-out ale angajaţilor din aceste sisteme este constant acelaşi: blocăm angajările, trimitem acasă specialiştii încă apţi şi dornici de muncă”, au transmis, marţi, sindicaliştii SANIATS.
”Am fost puşi în faţa faptului împlinit cu această Ordonanţă de urgenţă, s-a aprobat fără consultarea partenerilor sociali şi, aflăm din declaraţiile domnului ministru Rafila, fără consultarea miniştrilor de resort. Atragem atenţia autorităţilor că riscul colapsării sistemelor mai sus menţionate este iminent şi solicităm o analiză reală şi rapidă a necesarului de personal şi identificarea de soluţii personalizate fiecărui sector bugetar, în funcţie de nevoile şi situaţiile reale şi actuale”, au mai transmis sindicaliştii.
Un mesaj similar au transmis anterior şi reprezentanţii Federaţiei ”Solidaritatea Sanitară”, iar ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a promis, marţi, că va ridica problema în Guvern.
(Citește și: Lucian Pahonțu se pensionează – nu se știe dacă pleacă de la conducerea SPP, pe care-l conduce de 19 ani)
****