marți

23 aprilie, 2024

31 octombrie, 2015

EXPLOZIE

Ancheta în cazul incendiului de vineri seară, din clubul bucureştean Colectiv, soldat cu 27 de morţi şi 146 de răniţi, a fost preluată de Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Guvernul a instituit doliu naţional în zilele de 31 octombrie, 1 şi 2 noiembrie.


Este a şaptea oară când se declară doliu naţional în România în ultimii 13 ani. Ultima oară s-a întâmplat pe 26 iunie 2013, după accidentul din Muntenegru în care au murit 18 români.

În zilele de doliu naţional, instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale sunt obligate să arboreze drapelul naţional în bernă.

Procurorul general anunţă anchetă pentru omor calificat

În contrast cu anunţul iniţial, potrivit căruia anchetatorii ar di deschis un dosar penal pentru omor din culpă, Procurorul general Tiberiu Niţu a declarat, sâmbătă, că ancheta este pentru omor calificat, pentru care „pedeapsa este foarte mare”.

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, sâmbătă după-amiază, la Palatul Cotroceni, cu procurorul general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Tiberiu Niţu, cu vicepremierul Gabriel Oprea şi cu secretarul de stat Raed Arafat, a anunţat Administraţia Prezidenţială.


Potrivit sursei citate, preşedintele Iohannis le-a cerut acestora ca ancheta în cazul tragediei produse în clubul din centrul Capitalei ”să se desfăşoare cu maximă eficienţă, fermitate şi celeritate în aplicarea legii”.

16 persoane în stare gravă

Zece dintre răniţii în incendiul din club, aflaţi la Spitalul de Arşi, sunt în stare gravă, anunţă Mediafax.

IMG_0938_01_028a9ea4c4Cei 10 prezintă arsuri pe corp, dar şi de „extremitate cefalică şi dezvoltare de arsuri de căi aeriene”, prognosticul în cazul lor fiind foarte rezervat în condiţiile în care evoluţia se va vedea în zilele următoare.

Şase dintre cei 24 de pacienţi internaţi la Spitalul Universitar din Bucureşti sunt în stare foarte gravă, a declarat managerul unităţii medicale, Cătălin Cârstoiu, care a precizat că o singură persoană are o evoluţie bună şi a fost detubată, însă a rămas în continuare la terapie intensivă.

Verificări la cluburile din întreaga ţară

Premierul Victor Ponta le-a cerut, sâmbătă, ministrului de Interne, Gabriel Oprea, şi secretarului de stat Raed Arafat să elaboreze un plan de verificare a tuturor cluburilor şi barurilor din toată ţară, acesta urmând să fie prezentat săptămâna viitoare.

Premierul le-a cerut celor doi demnitari să fie date amenzi şi chiar să se închidă asemenea localuri dacă se constată nereguli.

Victor Ponta a afirmat că „îşi închipuie” ce este în ţară, în zone în care nu se face un control „riguros”, dacă în Bucureşti a fost posibilă o asemenea tragedie.

Până la aceste controale, toate balurile care ar fi urmat să fie organizate de către licee în cluburile din Bucureşti în aceste zile vor fi anulate. Decizia a fost luată de Inspectoratul Şcolar al Capitalei, în urma incendiului produs vineri seară în Clubul Colectiv.

4 cetăţeni străini printre victime

Patru cetăţeni străni – o italiancă, doi spanioli şi un german – au fost răniţi în incendiul din clubul Colectiv, primii trei fiind internaţi la Spitalul SRI „Agrippa Ionescu”, iar al patrulea la Spitalul Universitar.

Premierul Ponta a exprimat, sâmbătă, mesaje de solidaritate pentru cetăţenii străini care au fost răniţi, menţionând că, în măsura în care se va solicita, autorităţile române pot asigura transportul către ţările din care provin.

Preşedintele a vizitat locul tragediei

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, la plecarea de la Club Colectiv, că a văzut localul şi că, în opinia sa, spaţiul este total impropriu. ”Este de neimaginat că în acel spaţiu au putut să fie atâţia oameni la un concert”,  tragedia s-a produs pentru că ”au fost ignorate norme simple”, afirmă şeful statului.

iohannis”Am ţinut să văd locul în care s-a petrecut tragedia de aseară, să las aici un buchet de flori şi o lumânare. Dumnezeu să îi ierte pe cei decedaţi! Celor care au scăpat din tragedie, sănătate şi să aibă noroc să scape repede şi bine! Familiilor îndurerate le transmit sincere condoleanţe, sunt în gând şi în suflet alături de ei, iar familiilor răniţilor le doresc să aibă speranţă, credinţă şi cei internaţi să scape cu bine”, a afirmat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a ajuns la Clubul Colectiv din centrul Capitalei în jurul orei 12.45, după ce a fost la Spitalul Floreasca, unde se află o parte a victimelor tragediei.

Primarul Piedone: Clubul a funcţionat legal

piedonePrimarului Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, spune că, din punctul de vedere al primăriei, Clubul Colectiv a funcţionat legal, controalele inspectorilor săi desfăşurându-se înainte de ora 16.30, în cadrul programului de lucru, nu seara şi noaptea, când clubul are activitate.

Primarul a declarat, sâmbătă, în faţa clubului Colectiv, că localul nu are autorizaţii de la ISU pentru că aveau o declaraţie pe propria răspundere, care este cuprinsă într-un acord de funcţionare.

„Avem la dosar toate actele, am îndeplinit toate normele legale de eliberare a acordului de funcţionare (…) Legea Poliţiei locale spune că pentru eliberarea acordului de funcţionare trebuie să avem acordul locatarului, contractul de închiriere, titlul de proprietate, datele de identificare de la Registrul Comerţului. Locatarul dă declaraţie pe proprie răspundere despre ce activitatea pe care trebuie să o desfăşoare. Acordul de funcţionare însumează toate acordurile de la toate institituţiile”, a susţinut primarul Sectorului 4, unde se află Clubul Colectiv.

ŞTIREA INIŢIALĂ…

27 de morţi şi 146 de răniţi, dintre care 9 aflaţi în stare gravă, este bilanţul incendiului devastator produs vineri noaptea în Bucureşti, în Club Colectiv.

rescue-members-transferIncendiul a fost provocat în timpul unui concert, la care intrarea a fost gratuită, ca efect al faptului că organizatorii au inclus în program efecte pirotehnice în interiorul clubului.

Focul s-a propagat rapid din cauza elementelor de fonoizolaţie, singura ieşire din club deschisă la momentul producerii incendiului fiind blocată în busculada creată.

17 dintre persoanele decedat sunt încă neidentificate. MAI a pus la dispoziţie 7 numere de telefon unde familiile victimelor pot obţine informaţii despre starea acestora.

Procurorii au deschis dosar penal pentru ucidere din culpă. Guvernul urmează să decreteze trei zile de doliu naţional.

Cum s-a petrecut tragedia

Martori aflaţi în club au declarat pentru Mediafax că incendiul a fost provocat de artificiile din timpul spectacolului, buretele fonic de pe un stâlp al clădirii aprinzându-se, iar ulterior focul s-a propagat la tavan. Bucăţi din plafon, care era capitonat şi el cu burete fonic, s-au desprins şi au căzut peste oameni.

images
Imagine realizată de unul dintre supravieţuitori

Potrivit celor aflaţi la spectacol, un agent de pază a luat un stingător de incendii, însă nu a apucat să intervină înainte ca focul să ajungă la tavan şi să se extindă cu repeziciune.

În momentul când tavanul a luat foc, cele aproximativ 250 de persoane din club au fost cuprinse de panică şi s-au îmbulzit spre ieşire, creându-se busculadă, deoarece doar una dintre uşile de la intrare s-a deschis de la începutul incendiului. Ulterior, şi cea de-a doua uşă a fost deschisă, lumea a năvălit afară, dar deja erau pe podea multe persoane care aveau arsuri sau se aflau în stop cardio-respirator.

Martorii au mai relatat că un fum greu, înnecăcios, se adunase în club, acesta „ieşind în valuri” pe uşa de la intrare.

Potrivit acestora, primele ambulanţe au sosit după aproximativ un sfert de oră. La faţa locului au venit ulterior zeci de ambulanţe, unii dintre răniţi fiind preluaţi şi duşi la mai multe spitale din Bucureşti.

Unora dintre cei răniţi li s-a acordat primul ajutor pe caldarâm. Intervenţia a fost îngreunată de accesul dificil al ambulanţelor în curtea clubului.

Coşmarul descris de cei care l-au trăit

Mai multe persoane care au fost în clubul unde s-a produs vineri seara tragedia din Capitală au postat pe Facebook momentele de coşmar de după izbucnirea incendiului.

club-colectiv-incendiu-centru-vechi-8_1-465x390
Club Colectiv- câteva momente înainte de producerea tragediei

Dana Ţugui spune că la un moment dat muzica s-a oprit, iar solistul trupei a avut timp să facă o scurtă glumă: „Asta nu era prevăzut în program”, după care panica a pus stăpânire pe club, iar oamenii s-au călcat în picioare pentru a ieşi.

Am fost la ‪#‎colectiv. Am scăpat pentru că am stat chiar lângă uşă. Chiar şi aşa, soţul şi fiul meu au putut ieşi abia după 5 minute, acum fiind în spital intoxicaţi cu fum. Cum s-a întâmplat? S-a aprins buretele fonoizolant de pe stâlpul din stânga scenei, cel de lângă uşă, de la focul de artificii. Artificiile nu au fost exagerate, păreau relativ inofensive. Problema a fost că buretele cu care erau tapetaţi stâlpii şi tavanul localului este foarte uşor inflamabil. Am văzut cum s-a întâmplat totul, stâlpul cu pricina fiind la 1 metru, chiar în faţa mea. Solistul trupei a avut timp doar să facă o scurtă glumă: ” Asta nu era prevăzut în program”. În secunda următoare şi-a dat seama că nu e de glumă şi a cerut un extinctor, dar era deja prea târziu. În 30 de secunde, fără exagerare, focul s-a întins pe întreg tavanul. Lumea s-a îmbulzit către intrare, s-a reacţionat relativ repede, dar ieşirea era prea îngustă şi oamenii s-au panicat. În spatele meu s-au călcat în picioare, căţărându-se unii peste alţii pentru a reuşi să iasă. După ce am ieşit afară, am auzit o bubuitură înfundată şi am simţit că mă loveşte o rafală de aer fierbinte în spate. Mi-a luat foc părul. Am pus mâna să îl sting şi m-am ars. Aerul era fierbinte, irespirabil, fumul gros şi negru, nu vedeam absolut nimic. Nu ştiam încotro merg. Am întins mâna şi m-am agăţat de geaca cuiva care se afla în faţa mea şi m-a târât după el. Altfel nu aş mai fi putut merge. Eram paralizată din cauza fierbinţelii aerului irespirabil, am tras aer în piept şi am simţit că mă arde până în stomac. Repet, eram deja afară. Nu cred că a fost o explozie propriu-zisă. Din ceea ce am văzut ulterior la TV, s-ar fi prăbuşit tavanul şi asta ar fi putut provoca rafala de foc şi fum care m-a prins din urmă. Apoi am văzut lumină şi am simţit aer curat. M-am uitat înapoi şi am văzut o mare grămadă de oameni prăbuşiţi unii peste alţii în uşă. Cei care ieşiseră încercau să-i tragă, dar cei de jos erau prinşi sub greutatea celor de deasupra lor. Cineva striga întruna: „Luaţi-i mai întâi pe cei de deasupra!”, dar panica era prea mare. Mulţi încercau să ajute, dar era haotic. Prietenii se căutau între ei pe dedesubtul mormanului de oameni prin pipăit, strigându-se pe nume, întrebând: „Tu eşti? Unde eşti, că nu te văd? Asta e mâna ta?” etc. Era de coşmar. Nu îmi venea să cred că aşa ceva e posibil. Mi-am dat seama imediat că cei din partea din spate a barului nu vor mai ieşi cu viaţă de acolo, este postarea Danei Ţugui.

Ancheta

Parchetul Tribunalului Bucureşti anchetează cauzele incendiului de la Clubul Colectiv, soldat cu 27 de morţi şi aproximativ 200 de răniţi, urmând să facă cercetări pentru ucidere din culpă şi apoi să stabilească cine ar fi vinovaţii pentru această tragedie.

Procurorul de caz de la Parchetul Tribunalului Bucureşti, aflat la locul incendiului, a declarat că a fost începută urmărirea penală in rem, pentru fapta de ucidere din culpă, iar principala ipoteză de lucru ar fi incendiul, şi nu explozia. Procurorul a mai spus că în acest moment nu sunt cunoscute cauzele incidentului.

Prioritatea anchetatorilor în acest moment, în cazul incendiului din clubul bucureştean Colectiv, soldat cu 27 de morţi şi 146 de răniţi, este identificarea victimelor, urmând ca apoi să fie audiaţi răniţii care pot vorbi cu anchetatorii.

Urmează ca poliţiştii şi procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti să îi audieze şi pe organiatorii spectacolului, precum şi pe patronii locaţiei în care a avut spectacolul.

Numerele de telefon puse la dispoziţie de MAI

Familiile victimelor pot obţine informaţii suplimentare despre starea acestora sunând la următoarele numere de telefon puse la dispoziţie de Ministerul Afacerilor Interne: 021/2069291, 021/3130605, 021/2069283, 021/2648704, 021/2648525, 021/2069375 şi 021/3122547.

Club Colectiv- autorizat în ianuarie 2015

Clubul Colectiv se află pe strada Tăbăcarilor nr. 7 din Sectorul 4 al Capitalei şi funcţionează într-o hală din fosta fabrică „Pionierul”.

mapVineri seară, clubul găzduia un concert al trupei Goodbye to Gravity, pentru lansarea unui nou album – „Mantras of war”. Intrarea la acest concert a fost liberă, iar accesul în club s-a făcut începând cu ora 20.30.

Trupa Goodbye To Gravity care a concertat în clubul Colectiv este formată din cinci tineri, evenimentul fiind anunţat pe pagina de Facebook a localului drept ”un show de lumini customizat, precum şi de efecte pirotehnice”.

Clubul Colectiv era autorizat să funcţioneze din ianuarie, iar ultimul control la local a avut loc pe 21 octombrie, ocazie cu care s-a constatat lipsa personalului calificat.

Clubul avea autorizaţie de funcţionare de la Primăria Sectorului 4 din 14 ianuarie 2015, potrivit reprezentanţilor primăriei.

Poliţia Locală a efectuat ultima oară un control la local pe 21 octombrie, ocazie cu care agenţii au întocmit un proces verbal pentru lipsă calificare personal.

Detalii oferite de Raed Arafat: 17 dintre decedaţi şi 5 dintre răniţi sunt încă neidentificaţi

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat a anunţat, după şedinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, că la acest moment sunt 146 de persoane internate.

Numărul persoanelor decedate este de 27, dintre care 26 au murit înainte de a fi aduse la unităţi medicale, iar cea de-a 27-a a decedat la Spitalul Universitar.

foto_109189Raed Arafat a precizat că 17 din cele 26 de persoane decedate în afara spitalelor nu au fost identificate. De asemenea, sunt neidentificaţi 5 din cei 146 de răniţi internaţi la acest moment.

Potrivit acestuia, prima ambulanţă a ajuns la clubul Colectiv din Bucureşti după 11 minute de la primul apel efectuat la numărul de urgenţă 112.

Nouă dintre victimele incendiului de la Club Colectiv sunt în stare foarte gravă la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB), iar 14 sunt în terapie intensivă la Floreasca, în timp ce răniţii stabilizaţi sunt transferaţi la secţii de chirurgie plastică.

Managerul SUUB Cătălin Cârstoiu a declarat că la unitate au fost aduse cu ambulanţa 25 de persoane, iar alte 20 au venit cu mijloace proprii.

Unul dintre răniţii aduşi la SUUB a decedat, iar alţi nouă sunt în stare foarte gravă. Răniţii au arsuri pe căile respiratorii superioare.

Cătălin Cîrstoiu a mai spus că întregul spital este ocupat.

La spitalul de Urgenţă Floreasca au ajuns iniţial, într-un timp foarte scurt, 56 de victime care au necesitat stabilizare, a spus purtătorul de cuvânt al unităţii, Bogdan Opriţa.

Dintre aceştia, 14 au ajuns la terapie intensivă şi apoi în sălile de operaţie, a mai spus Bogdan Opriţa. Alţi 39 au fost trnasferaţi, doi copii ajungând la Spitalul Grigore Alexandrescu.

De altfel, pacienţii stabilizaţi în spitale în care nu există secţii de chirurgie plastică sunt transferaţi în unităţile care au această specializare.

Preşedintele, la Spitalul Floresca

Preşedintele Klaus Iohannis merge sâmbătă la Spitalul Floreasca, unul dintre spitalele din Capitală unde sunt internate vicitime ale incendiului produs în Clubul Colectiv. Ulterior, preşedintele Iohannis va avea o întâlnire de lucru cu vicepremierul Gabriel Oprea şi cu secretarul de stat Raed Arafat.

colectiv6_75683600Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că este „cutremurat şi profund îndurerat” de tragicul eveniment din Capitală, adăugând că este un moment trist pentru naţiune şi pentru el personal şi că în aceste momente transmite întreaga compasiune familiilor afectate de tragedie. El le mai transmite familiilor afectate de tragicul incendiu din Capială sprijin şi îi roagă să aibă încredere că instituţiile statului fac tot ceea ce este posibil pentru a limita efectele „catastrofei”.

Nicolae Bănicioiu, apel către donatori de sânge

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, face un apel către populaţie să nu aglomereze centrele de transfuzii, precizând că necesarul de plasmă şi sânge pentru victimele incendiului de la Club Colectiv „este asigurat în momentul de faţă” şi că „efortul trebuie conservat” pentru zilele următoare.

“Cele trei centre unde se pot duce cei care vor să doneze sânge: este centrul din strada Constantin Caracaş, numărul 28, care este deschis astăzi, centrul de la Spitalul Militar, la fel, deschis de la 7:00 dimineaţa şi centrul de la Spitalul Universitar, la fel, deschis de la ora 8:00 dimineaţa”, a declarat ministrul Sănătăţii Nicolae Bănicioiu, sâmbătă dimineaţă, la Palatul Victoria.

Sâmbătă dimineaţă, la ora 7.00, a avut loc şedinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, la Palatul Victoria. Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a anunţat că sâmbătă, la ora 12.30, va avea loc o şedinţă de Guvern, iar Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă va propune declararea a trei zile de doliu naţional.

Ambasadorul Marii Britanii transmite compasiunea sa

Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Paul Brummell, se declară consternat de tragedia din Clubul Colectiv şi transmite compasiunea sa familiilor afectate.

„Sunt consternat de vestea tragicului incendiu din Clubul Colectiv din Bucureşti. Gândurile mele se îndreaptă către toţi cei afectaţi”, a scris ambasadorul Marii Britanii.

Diplomatul publică şi numerele de telefon 212069291, 213130605 sau 21312254 puse la dispoziţie de guvern pentru rude sau cunoscuţi ale persoanelor care se aflau vineri seara în clubul bucureştean unde a avut loc tragedia, precizând că unii dintre operatori vorbesc limba engleză.

Tragedia, în presa internaţională

Presa internaţională relatează pe larg despre tragedia petrecută vineri seară în Clubul Colectiv din Bucureşti.

„Un incendiu produs într-un club din Bucureşti s-a soldat cu 27 de morţi, alte zeci de persoane fiind rănite”, a transmis postul tv american CNN, în timp ce BBC News notează că „România este în stare de şoc” din cauza tragediei.

„Douăzeci şi şapte de morţi şi zeci de răniţi într-un incendiu produs la un club de noapte din Bucureşti”, a relatat agenţia de presă britanică Reuters.

„Bucureşti: 26 de morţi şi 88 de răniţi în stare gravă după o explozie produsă într-o discotecă”, titrează cotidianul francez Le Parisien. „Incendiu mortal într-un club de noapte din Bucureşti”, notează Le Monde.

Informaţia a fost preluată şi de Agenţia France Presse, de Associated Press, de presa rusă, germană, italiană şi chineză.

„Tragedie în România: cel puţin 26 de morţi în urma unei explozii produse într-un club din Bucureşti”, scrie revista germană Focus.

„Bucureşti: explozie într-o discotecă, cel puţin 27 de morţi”, titrează cotidianul italian La Repubblica. Şi ziarul Corriere della Sera, precum şi agenţiile italiene ANSA, AGI şi Adnkronos relatează despre drama din România.

„Tragedie într-un club de noapte din Bucureşti: zeci de fani heavy-metal au murit într-o explozie”, notează postul german N-TV.

De altfel, materialele editoriale despre tragedia petrecută în centrul Bucureştiului sunt primele la rubricile de ştiri Google în limbile engleză, franceză, italiană şi germană.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: