fbpx
acțiuni la bursa din SUA care au crescut în ultimii 10 ani

18 februarie, 2025

Acțiunile companiilor europene din industria de apărare au explodat marți dimineață, atingând un nou maxim istoric, ceea ce a făcut ca indicele Euro Stoxx 600 să atingă o valoare record, după ce vicepreședintele SUA, JD Vance, le-a transmis europenilor că trebuie să-și asigure singuri securitatea.

Indicele paneuropean STOXX 600 a atins un maxim istoric de 556,81 de puncte, sprijinit de acțiunile companiilor din domeniul apărării și aerospațial a urcat cu aproximativ 1% după ce luni a crescut cu aproape 4,6%, ca urmare a dicuțiilor din UE privind relaxarea limitelor de îndatorare pentru creșterea cheltuielilor de înarmare în UE, relatează Reuters.

Cheltuielile militare sprijină industria de apărare

Eixtă totuși o problemă cu acest val de optimism. În timp ce piața bursieră este susținută de eforturile de creștere a cheltuielilor de înarmare ale Europei, se pune întrebarea de unde vor veni banii necesari, deoarece cheltuielile de înarmare trebuie să crească de la 2% din PIB spre 5% din PIB. Majorarea cheltuielilor publice este estimată de Bloomberg la aproximativ 8 trilioane de euro, la nivelul UE, sume care vor proveni în parte din noi împrumuturi.

Acțiunile industriei de apărare au crescut brusc…


Potrivit planificatorilor NATO, alianța va trebui să cheltuiască până la 3,7% din PIB pentru apărare, Bloomberg calculând că rezultatul final va fi de aproximativ 3,1 trilioane de dolari în următorii 10 ani. Pentru exemplificarea a ceea ce înseamnă acest efort financiar, în 2024 doar 23 din cele 32 de țări ale Organizației Tratatului Atlanticului de Nord au îndeplinit obiectivul de cheltuieli pentru apărare de 2% din PIB.

În acest context, costurile de împrumut ale guvernelor din zona euro au crescut, randamentul obligațiunilor pe 10 ani al Germaniei, de referință pentru piața europeană, a urcat până la 2,51%, cel mai ridicat nivel din 31 ianuarie.

… și costul împrumuturilor a crescut corespunzător

Acest lucru a survenit după ce șefa Comisiei Europene, Ursula von der Lyen, a declarat că UE va spori sprijinul pentru Ucraina. „Presiunile de a crește substanțial cheltuielile pentru apărare în UE au escaladat rapid în ultima săptămână”, a declarat și Mark Wall, economist la Deutsche Bank, într-o notă adresată clienților.

„Obiectivele se schimbă, iar UE realizează că trebuie să se bazeze tot mai puțin pe SUA pentru a-și apăra granițele. În același timp se observă că țările europene cheltuie tot mai mult pentru apărare”, a declarat și Aneeka Gupta, șeful departamentului macroeconomie de la Wisdomtree UK Ltd. „Din acest punct de vedere trebuie mai multă prudență la tranzacțiile cu obligațiuni”.

Comisia Europeană a subestimat efortul financiar pentru apărare

În iunie anul trecut, Comisia Europeană estima că sunt necesare investiții suplimentare pentru apărare de aproximativ 500 de miliarde euro la nivelul UE în următorul deceniu, sumă mult mai mică decât evaluările recente.


În ciuda urgenței, ideea unei datorii comune este încă inacceptabilă din punct de vedere politic pentru statele mai conservatoare din punct de vedere fiscal din Europa de Nord.

„O datorie comună a UE nu este calea de urmat”, a declarat ministrul olandez de finanțe Eelco Heinen reporterilor în drum spre reuniunea miniștrilor de finanțe – Eurogrup, de luni. În opinia sa, tăierile bugetare, nepopulare din punct de vedere electoral, trebuie să compenseze mai multe cheltuieli pentru apărare „pentru că banii nu sunt gratis”.

Pe de altă parte, țările cu datorii mari și cu cheltuieli bugetare foarte mari, cum ar fi Italia și Franța, consideră datoria comună ca singura modalitate de a crește cheltuielile pentru apărare fără a depăși limite de deficit bugetar al UE.

Acțiunile americane sunt afectate de politica tarifară a lui Donald Trump

În SUA indicele bursier de referință, S&P 500 are o evoluție mai slabă din cauza presiunilor inflaționiste. Indicele prețurilor de consum din SUA se situează cu peste o jumătate de punct procentual peste ținta Fed (Banca Centrală a SUA), iar îngrijorările în legătură cu concurența din partea Chinei în domeniul Inteligenței Artificiale afectează cotațiile acțiunilor companiilor de tehnologie care domină indicii bursieri de pe Wall Street.

Bursele europene au cunoscut cel mai mare flux săptămânal de investiții de după ianuarie 2203, a comunicat Bank of America, în parte pentru că indicii europeni au la bază ponderi mari de acțiuni industriale care ar putea beneficia de pe urma creșterii economice din SUA.


„Ideea este foarte simplă: supraevaluarea acțiunilor tehnologice americane (și) valorile atractive în Europa”, a declarat Florian Ielpo, manager de portofoliu la Lombard Odier Investment Managers.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: